ΑΘΗΝΑ
15:31
|
23.04.2024
Δεκάδες γυναίκες που φόραγαν πράσινα μαντίλια, σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος της Λατινικής Αμερικής, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μέλη του πολιτειακού κοινοβουλίου στην Ιδάλγο ψήφισαν χθες, Τετάρτη (30/6), υπέρ της άρσης των ποινών για την άμβλωση, με την πολιτεία να γίνεται η τρίτη που επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν την επιλογή να τερματίσουν την κύηση στην κυρίως ρωμαιοκαθολική χώρα.

Το μέτρο εγκρίθηκε με 16 ψήφους υπέρ και μία αποχή επί των 28 μελών του κοινοβουλίου που ήταν παρόντα, διευκρίνισε το Κογκρέσο της Ιδάλγο μέσω Twitter. Ο νόμος στην Ιδάλγο θα τεθεί σε ισχύ αφού δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης της πολιτείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρχές της μεξικάνικης πολιτείας, που συνορεύει με την περιοχή της πρωτεύουσας της χώρας, επέτρεπαν έως χθες την άμβλωση μόνο κατ’ εξαίρεση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα αν η μέλλουσα μητέρα είχε υποστεί βιασμό.

Οι εικόνες από τα μεξικανικά ΜΜΕ δείχνουν δεκάδες γυναίκες που φόραγαν πράσινα μαντίλια, σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος της Λατινικής Αμερικής που αξιώνει την αποποινικοποίηση της άμβλωσης, να ξεσπούν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Women celebrate after lawmakers in Mexico's Hidalgo state voted to lift the penalties for elective abortion, making Hidalgo the third state in the largely Roman Catholic country to let women choose to end their pregnancies, outside the Congress in Pachuca, Mexico June 30, 2021. REUTERS/Oscar Sanchez

Δέον να σημειωθεί πως στη Λατινική Αμερική παρά την ισχυρή ακόμη επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται όλο και εντονότερα μια νεότερη γενιά φεμινιστικών κινημάτων που διεκδικούν μεταξύ άλλων την νομιμοποίηση της άμβλωσης. Στην Αργεντινή οι αμβλώσεις αποποινικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Πηγές: Reuters, MexicoNewsDaily

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Παραμένει στη φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα