ΑΘΗΝΑ
12:10
|
24.04.2024
Η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, ακόμη και μετά την απόσυρση των στρατευμάτων του NATO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, ακόμη και μετά την απόσυρση των στρατευμάτων του NATO δήλωσε στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ – τύποις τουλάχιστον – θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 11η Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία, ως μέλος του NATO, έχει αναλάβει τη φρούρηση του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας και όπως ανέφερε την Πέμπτη (30/1) είναι διατεθειμένη να διατηρήσει μια δύναμη στην Καμπούλ.

Αυτό φυσικά θα μπορούσε να γίνει δυνάμει νέας εντολής του ΟΗΕ, ή κατόπιν συμφωνίας με την αφγανική κυβέρνηση και τη συναίνεση των Ταλιμπάν.

Το θέμα είχε συζητηθεί τον Ιούνιο κατά την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, διευκρίνισε ότι η Άγκυρα διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ προβληματίζει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι δυνάμεις των οποίων εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν καθώς ανησυχούν για την ασφαλή μεταφορά των διπλωματών και των αξιωματούχων τους σε περίπτωση που ο πόλεμος εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα.

Ο Ερντογάν πρόσφατα συνέδεσε τη συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας με την προϋπόθεση της χορήγηση”διπλωματικής, επιμελητειακής και οικονομικής στήριξης” από τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες διαπραγματεύονται συμφωνία.

Ο στρατός της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να αναλάβει την φύλαξη ξένων διπλωματικών αποστολών.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον λέει πως θα διατηρήσει μερικούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όπως για παράδειγμα εκείνους που φυλάσσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Καθώς τα στρατεύματα του NATO αποχωρούν και ενώ η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει ακόμη σε εξέλιξη, οι Ταλιμπάν σχεδόν καθημερινά, κατακτούν όλο και περισσότερα εδάφη σε όλη τη χώρα. Υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει 87 περιφέρειες από τον Μάιο και περικύκλωσαν πολλές μεγάλες πόλεις, όπως είχαν κάνει και τη δεκαετία του 1990.

Ο αφγανικός στρατός βάλλεται από παντού, ιδίως στις βόρειες, ανατολικές και δυτικές επαρχίες –Κουντούζ, Μπαγλάν, Μπανταχσάν, Φαριάμπ, Μαϊμάνα– και χάνει συνεχώς έδαφος. 

Περισσότερες από 50 από τις 370 περιφέρειες έχουν πέσει (σ.σ. στα χέρια των Ταλιμπάν) από τις αρχές Μαΐου. Οι περισσότερες περιβάλουν επαρχιακές πρωτεύουσες, κάτι που υποδηλώνει ότι οι Ταλιμπάν παίρνουν θέση για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τις πρωτεύουσες αυτές, αφού αποχωρήσουν πλήρως οι ξένες δυνάμεις, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η ειδική εκπρόσωπος του Οργανισμού στην Καμπούλ, Ντέμπορα Λάιονς.

Oι Αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Παρασκευή το Μπαγκράμ, τη σημαντικότερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν. Επίκειται η πλήρης απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, κατά την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η βάση θα παραδοθεί στον αφγανικό στρατό, με έναν Αφγανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι αυτό θα γίνει επισήμως σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (3/6).

Δύο άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η πλειονότητα του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού θα έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, πιθανότατα ως τις 4 Ιουλίου, με κάποιους να παραμένουν για να προστατεύουν την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η ικανότητά του αφγανικού στρατού να διατηρήσει τον έλεγχο του Μπαγκράμ αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και για τη διατήρηση του ελέγχου της Καμπούλ, αλλά και την άσκηση πίεσης στους Ταλιμπάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Ζαχάροβα: Εμπρηστικές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Φινλανδία

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα