ΑΘΗΝΑ
12:12
|
20.04.2024
«Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη στρατιωτική τους βάση στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν σαν κλέφτες» δήλωσε Αφγανός στρατηγός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τη στρατιωτική τους βάση στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν μετά από σχεδόν 20 χρόνια, κλείνοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και εγκαταλείποντας τις εγκαταστάσεις εν τω μέσω της νυκτός χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε ενημέρωση προς τον νέο (Αφγανό) διοικητή της βάσης, ο οποίος ανακάλυψε την αναχώρηση των Αμερικανών περισσότερο έπειτα από δύο ώρες μετά την αναχώρησή τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Al Jazeera, επικαλούμενο Αφγανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

«Ακούσαμε κάποια φήμη ότι οι Αμερικανοί είχαν φύγει από το Μπαγκράμ… και τελικά στις 7:00 το πρωί, καταλάβαμε ότι επιβεβαιώθηκε ότι είχαν ήδη φύγει από το Μπαγκράμ περίπου σαν κλέφτες», δήλωσε συγκεκριμένα στο Al Jazera ο στρατηγός Μιρ Ασαντουλάχ Κοχιστάνι, νέος διοικητής της στρατιωτικής βάσης.

«Αυτοί (οι Αμερικανοί) είναι εντελώς εκτός χώρας τώρα και όλα είναι υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρητηρίων, της εναέριας κυκλοφορίας και του νοσοκομείου», δήλωσε άλλος Αφγανός στρατιωτικός που δεν θέλησε να γνωστοποιήσει την ταυτότητά του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης Μπαγκράμ

Yπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή (2/7) οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εγκατέλειψαν εντελώς τη στρατιωτική βάση και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας που βρίσκεται εντός της, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποχώρησης από την ασιατική χώρα, που θα ολοκληρωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί κατά 90% η διαδικασία αποχώρησης.

Ήδη από τις αρχές Μαΐου, η ισλαμιστική οργάνωση των Ταλιμπάν έχει εξαπολύσει πολλές μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε όλη τη χώρα, την ώρα που ο αφγανικός στρατός προσπαθεί να εδραιώσει τις θέσεις τους κυρίως στις αστικές περιοχές. Η ικανότητά του να διατηρήσει τον έλεγχο του Μπαγκράμ αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και για τη διατήρηση του ελέγχου της Καμπούλ, αλλά και την άσκηση πίεσης στους Ταλιμπάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα