ΑΘΗΝΑ
23:20
|
16.09.2021
Δεκάδες Ισραηλινοί Άραβες διαδήλωσαν μπροστά από το κτήριο της Κνεσέτ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο που επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διχασμένη βρίσκεται η ισραηλινή κυβέρνηση λόγω της ψηφοφορίας στην Βουλή επί ενός αμφιλεγόμενου μέτρου που απαγορεύει τη χορήγηση υπηκοότητας σε Παλαιστίνιους συζύγους Ισραηλινών Αράβων, μέτρο που ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επιθυμεί να ανανεώσει.

Οι βουλευτές της Κνεσέτ έχουν προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης να εγκρίνουν την παράταση αυτής της διάταξης, και αν δεν το πράξουν, δεν θα είναι σε ισχύ, και οι Παλαιστίνιοι που έχουν παντρευτεί Ισραηλινούς Άραβες θα μπορούν τότε να υποβάλουν αίτηση για ισραηλινή ιθαγένεια.

Από την πρώτη έγκρισή του τον Ιούλιο του 2003 κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα αυτό το αποκαλούμενο μέτρο “ιθαγένειας” ανανεώνεται συνεχώς από την Κνεσέτ. Οι Αρχές προέβαλαν προσχηματικά ως αιτιολογίες την ασφάλεια και τη διατήρηση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, ισχυριζόμενοι ότι οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες μπορούσαν εύκολα να στρατολογήσουν μαχητές από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Οι επικριτές του νόμου τονίζουν ότι είναι ένα ρατσιστικό μέτρο που στοχεύει στον περιορισμό της ανάπτυξης της παλαιστινιακής μειονότητας του Ισραήλ που επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες.

Ο Mohammed Zaatreh, Παλαιστίνιος της Δυτικής Όχθης, ζει στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ με τη σύζυγο και την κόρη του. Κάθε 12 μήνες, πρέπει να υποβάλει αίτηση για να του χορηγηθεί ειδική στρατιωτική άδεια προκειμένου να ζήσει στο ίδιο το σπίτι του. Η άδεια αυτή τον αποκλείει από το να έχει ασφάλεια υγείας, δίπλωμα όπως και από το να βρει αξιοπρεπή δουλειά.

“Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου πουν ότι πρέπει να φύγεις και ότι δεν είσαι ευπρόσδεκτος”, τονίζει ο Zaatreh στο Al Jazeera.

“Θα μπορούσε να εργαστεί εύκολα, να μετακινηθεί εύκολα, να ταξιδέψει και να ζει καθημερινά πιο εύκολα, αν καταργηθεί το μέτρο”, τονίζει η σύζυγός του, Χανάντι Γκέιθ. Υπό τις παρούσες συνθήκες “φοβάσαι συνέχεια, φοβάσαι” υπογραμμίζει.

Φέτος, το μέτρο αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της υπουργού Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ, μέλους της νέας ισραηλινής κυβέρνησης που ορκίστηκε στα μέσα Ιουνίου τερματίζοντας τα δώδεκα χρόνια αδιάλειπτης εξουσίας του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός, που συσπειρώνει κόμματα από την Δεξιά έως την Αριστερά, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης ενός αραβικού κόμματος, συγκροτείται από 61 βουλευτές υπό την ηγεσία του νέου πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Μπένετ είχε προτείνει έναν συμβιβασμό με παράταση του νόμου για έξι μήνες και παράλληλα να δώσει περαιτέρω δικαιώματα σε 1.600 οικογένειες Αράβων, ένα μικρό ποσοστό από εκείνους που επηρεάζονται από αυτόν τον νόμο. Τόσο ο ίδιος όσο και οι δεξιοί σύμμαχοί του στην κυβέρνηση ήθελαν να ανανεωθεί το μέτρο: κάτι τέτοιο απαιτούσε την ψήφο 61 βουλευτών.

Ωστόσο, ο συνασπισμός του είναι διαιρεμένος: δύο κόμματα (Μέρετς, ακροαριστερά και Ράαμ, ισλαμιστές) της συμμαχίας έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη διάταξη που κρίνουν ότι δημιουργεί διακρίσεις έναντι της αραβικής μειονότητας στο Ισραήλ που αποτελεί το 20% του πληθυσμού.

Επομένως, για να εγκριθεί η παράταση ισχύος του μέτρου, ο Μπένετ ελπίζει ότι θα λάβει ψήφους της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Λικούντ, του πρώην συμμάχου του πρώην πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όμως, μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ορισμένοι – όπως ο πρώην πρωθυπουργός – έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον νόμο, στον οποίο θα έπρεπε ωστόσο να τάσσονταν υπέρ, καθώς αυτός εναρμονίζεται με τις αξίες τους.

H ψηφοφορία μετά την ολονύχτια συνεδρίαση της Βουλής παρέμεινε στο 59-59, κάτι που σημαίνει ότι το μέτρο αυτό δεν θα ανανεωθεί, με το αποτέλεσμα να βάζει δύσκολα από πολύ νωρίς στον πρωθυπουργό Ναφταλί Μπένετ.

“Η αντιπολίτευση πρέπει και αυτή να επιδείξει εθνική ευθύνη”, δήλωσε σήμερα ο Μπένετ, προτρέποντας αυτά τα κόμματα να τον υποστηρίξουν. “Υπάρχουν πράγματα με τα οποία δεν παίζεις. Η ασφάλεια του κράτους αποτελεί κόκκινη γραμμή και το κράτος πρέπει να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος παίρνει ιθαγένεια”.

Δεκάδες Ισραηλινοί Άραβες διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το κτήριο της Κνεσέτ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο, ο οποίος λένε ότι περιπλέκει τη διαδικασία και τη ζωή των Παλαιστινίων των οποίων οι σύζυγοι είναι Ισραηλινοί.

“Δεν ζητώ κάτι ακατόρθωτο”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Μετέμπ, Ισραηλινός Άραβας, του οποίου η γυναίκα είναι Παλαιστίνια.

“Απαιτώ τα δικαιώματα που το κράτος μας οφείλει (…): η γυναίκα μου να έχει μια ισραηλινή ταυτότητα, δικαιώματα διαμονής και ελευθερία κινήσεων”, πρόσθεσε ο 47χρονος Μετέμπ.

Πολλές αιτήσεις για απόκτηση ισραηλινής ιθαγένειας υποβάλλονται από Παλαιστίνιους συζύγους Ισραηλινών Αράβων, με καταγωγή από τη Δυτική Όχθη – την οποία κατέχει το Ισραήλ από το 1967 – ή τη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα στο νότιο Ισραήλ.

Χωρίς δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, οι Παλαιστίνιοι που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές δεν έχουν φωνή για τις εξελίξεις στο Ισραήλ, οι οποίες όμως επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη ζωή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο τζακπότ στο Τζόκερ

Θύμα επίθεσης με καυστικό υγρό 18χρονη στην Κρήτη

Συνεργασία Μακρόν-Μέρκελ μέχρι τη νέα γερμανική κυβέρνηση

Παλαιστινιακές δημοτικές εκλογές τον Δεκέμβριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα