ΑΘΗΝΑ
10:49
|
27.04.2024
Επιρρίπτονται ευθύνες στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και στην Αστυνομία για την ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης της θεομηνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοίγει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας καθώς έπειτα από τέσσερα χρόνια εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση που επιδικάζει αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της θεομηνίας του 2017.

Η απόφαση επιρρίπτει ευθύνες σε Περιφέρεια, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Αστυνομία για την ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης της πλημμύρας που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο θάνατος του άτυχου νεαρού ήταν “απρόσμενα τραγικός”, ενώ “τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος” χαρακτηρίζονται ως “ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες”.

Υπενθυμίζεται ότι ο 29χρονος είχε φύγει στις 6:00 το πρωί από το σπίτι του στα Άνω Λιόσια της Αττικής προκειμένου να μεταβεί στην εταιρεία όπου εργαζόταν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Ωστόσο καθώς οδηγούσε παρασύρθηκε στο ύψος της Μάνδρας Αττικής από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες, ενώ το πτώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα Αττική.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο εντοπίζει πως η Περιφέρεια Αττικής “αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση” των αντιπλημμυρικών έργων παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί οι αναγκαίες πιστώσεις και είχε προηγηθεί και μια ακόμα πλημμύρα.

Ευθύνες, όμως, αναγνωρίζει το Δικαστήριο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς είναι η αρμόδια για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Είναι ενδεικτικό πως κρίθηκε ότι, εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει τους πολίτες, τότε ο 29χρονος θα είχε το δικαίωμα της επιλογής.

 “…Ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…”, σημειώνεται στην απόφαση.

Παραλείψεις καταγράφονται και στις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η αστυνομία δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και δεν έκανε έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου.

Επιπλεον γίνεται αναφορά στην “παράνομη παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων αφενός να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών ήδη από 06:50 πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα