ΑΘΗΝΑ
18:19
|
20.04.2024
H Ελλάδα, η χώρα των αρχαίων ναών και των νησιών, έχει το πιο χαλαρό καθεστώς από όλες. Να περιμένουμε τουρισμό από τη Γερμανία;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Γερμανία ετοιμάζεται να κάνει καλοκαιρινές διακοπές, αν δεν τις κάνει ήδη. Τα σχολεία έχουν κλείσει στο Βερολίνο, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, και στο Αμβούργο, ενώ έκλεισαν προχτές στο πολυπληθές κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Στο Νότο θα κλείσουν αργότερα, προς το τέλος του μήνα. Οι μέρες είναι μεγάλες, ο καιρός εναλλάσσεται: αφού πέρασε μέχρι και καύσωνας, οι ζεστές και ηλιόλουστες μέρες δίνουν τη θέση τους σε βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

Στις ηλιόλουστες μέρες με τις ζεστές βραδιές, που δεν είναι και τόσο μεγάλες σε διάρκεια, καθώς βρισκόμαστε στο Βορρά, ο κόσμος είναι χαρούμενος, με ανάλαφρη διάθεση. Μόλις όμως η θερμοκρασία πέσει και πιάσουν οι βροχές, μόλις χρειαστεί να βάλει κανείς κάτι ζεστό πάνω του και ο ουρανός κρυφτεί από τα σύννεφα, η διάθεση αλλάζει, οι άνθρωποι γκρινιάζουν για τον παλιόκαιρο καλοκαιριάτικα και ονειρεύονται το ταξίδι στο ηλιόλουστο Νότο, στη Μεσόγειο, στην Τουρκία, στην Ιταλία, στα ελληνικά νησιά και στις Βαλεαρίδες της Ισπανίας. Πολλοί έχουν φύγει ήδη, άλλοι περιμένουν να κλείσουν τα σχολεία. Δεν είναι και λίγοι όσοι προτιμούν τον εσωτερικό τουρισμό, στις Άλπεις, στις λίμνες, στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα. Απ’ όλα έχει, μεγάλη χώρα, πολύς κόσμος. Πολλές τάσεις σε αυτό το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας…

Η οικονομία και η κοινωνική ζωή έχουν ανοίξει, στα μέσα ενημέρωσης υπάρχουν διαρκώς πληροφορίες για την κατάσταση στις διάφορες χώρες που αποτελούν προορισμούς των παραθεριστών, τι ισχύει με τους περιορισμούς, τι περιμένει κάποιον όταν επιστρέψει στη Γερμανία. Υπάρχει καραντίνα ή όχι; H χώρα μας, η χώρα των αρχαίων ναών και των νησιών όπως την αναφέρει ο Merkur του Μονάχου, έχει το πιο χαλαρό καθεστώς από όλες. Δεν αποτελεί χώρα υψηλού κινδύνου, όπως η Πορτογαλία για παράδειγμα, ενώ είναι σχετικά εύκολο να μπει κανείς στην ελληνική επικράτεια, με επίδειξη ενός τεστ (όχι αναγκαστικά μοριακού) ή με αποδεικτικό εμβολιασμού ή ότι κανείς έχει νοσήσει τους τελευταίους 9 μήνες. Για παιδιά έως 12 ετών η είσοδος δεν έχει προϋποθέσεις.

Για την Τουρκία αντίθετα ισχύουν πιο σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες τόσο κατά την άφιξη στη γείτονα όσο και κατά την επιστροφή στη Γερμανία. Μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός ότι σε πολλές τουριστικές περιοχές της Τουρκίας ισχύουν ωράρια κυκλοφορίας και περιορισμοί σε δραστηριότητες. Η χώρα παραμένει περιοχή υψηλού κινδύνου, χωρίς να εντάσσεται στην πιο υψηλή βαθμίδα, εκεί που κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα. Τέτοια ήταν μέχρι σήμερα η Πορτογαλία κάτι που σήμαινε πως όσοι επέστρεφαν από εκεί έπρεπε να τεθούν σε 14ήμερη καραντίνα. Αυτό πλέον άλλαξε.

Να περιμένουμε τουρισμό από τη Γερμανία; Λίγα πράγματα και φέτος αλλά όχι τόσο λίγα όσο πέρσι. H θέληση για διακοπές και ταξίδι φρενάρεται κάπως, αφ’ ενός από την οικονομική αβεβαιότητα και αφ’ ετέρου από τον φόβο έκθεσης στον κορονοϊό ή από τους όρους ταξιδιού και επιστροφής που μεταβάλλονται κάθε τόσο. H μετάλλαξη Δέλτα πάντως δεν έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις μέχρι τώρα. Οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που προχωρούν όσον αφορά την ταχύτητα κάλυψης όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού, θα δίνουν τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να μπορέσουν να ταξιδέψουν χωρίς πολλούς περιορισμούς και με την αίσθηση της ασφάλειας που χρειάζονται, ώστε να απολαύσουν τις πολύτιμες διακοπές του καλοκαιριού.

Όμως οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Όπως γράφει ο Spiegel, παρατηρείται αυτές τις μέρες το παράδοξο, να μην πραγματοποιούνται ικανοποιητικοί ως προς την μαζικότητά τους εμβολιασμοί, παρόλο που ο εφοδιασμός με εμβόλια έχει φτάσει σε υψηλούς αριθμούς. Η πτώση του αριθμού των καθημερινών εμβολιασμών δεν μπορεί σύμφωνα με το άρθρο να αποδοθεί μόνο σε όσους είναι αρνητές του εμβολιασμού (και αυτοί είναι αρκετοί), αλλά και σε προβλήματα οργάνωσης της διανομής των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα και στους τοπικούς οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με το έργο του εμβολιασμού στις γειτονιές και τα χωριά. Το εμβόλιο υπάρχει, αλλά δεν φτάνει πάντα στον λήπτη του, σημειώνει χαρακτηριστικά το περιοδικό του Αμβούργου.

Κυρίαρχο θέμα των ημερών επίσης δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη συμπεριφορά του κορονοϊού στο Ισραήλ και συγκεκριμένα το τι συμβαίνει κράτος της Μέσης Ανατολής σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Το Ισραήλ πέτυχε έναν πολύ υψηλό αριθμό κάλυψης του πληθυσμού του με εμβόλια της Pfizer/Biontech που όμως τώρα αποδεικνύονται όχι και τόσο αποτελεσματικά, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων που δεν νοσούν αν κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα περιορίζεται στο 64%. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να αναφέρει πως ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος νοσήσει όντας εμβολιασμένος με το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα σε ποσοστό 93% και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Παρόλα αυτά, η νέα αξιολόγηση του εμβολίου προς τα κάτω δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, μάλλον δημιουργεί νέους λόγους ανησυχίας και αβεβαιότητας.

Το AstraZeneca καταστράφηκε πολιτικά”

Στο μέτωπο των εμβολίων ενδιαφέρον έχει και η στάση του πληθυσμού, γιατρών και επιστημόνων της υγείας σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικογενειακών Γιατρών της Βόρειας Ρηνανίας, Όλιβερ Φούνκεν στην εφημερίδα Rheinische Post, το συγκεκριμένο εμβόλιο “καταστράφηκε πολιτικά”, μολονότι είναι ένα “πολύ καλό εμβόλιο” που “προσφέρει προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα”. Πράγματι, η επανειλημμένη συστηματική αναφορά σε παρενέργειες του βρετανικού εμβολίου που οδήγησαν σε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και στο θάνατο εμβολιασμένων έκαναν τον πληθυσμό (και όχι μόνο στη Γερμανία) να μη θέλει να εμβολιαστεί με αυτό και να στραφεί σε άλλα εμβόλια. Δεδομένης της δραστικότητας όμως του βρετανικού εμβολίου δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν υπερβολές πίσω από την “δαιμονοποίησή” του και πολιτικο-οικονομικές στοχεύσεις. Εξ ού και η αναφορά του Φούνκεν.

Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο μένει στο ράφι και οι πολίτες επιλέγουν κάποιο άλλο για τη δεύτερη δόση, κάποιο από τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA. Επ’ αυτού τοποθετήθηκε και η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, η STIKO, η οποία με ανακοίνωσή της πρότεινε σε όσυς έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση με το AstraZeneca να προχωρήσουν άμεστερη δόση με κάποιο mRNA εμβόλιο

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο της Δανίας λόγω απειλής για βόμβα

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα