ΑΘΗΝΑ
17:52
|
03.05.2024
Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών που εντοπίζονται καθημερινά στα συντρίμμια του κτηρίου που κατέρρευσε στο Μαϊάμι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακόμη 14 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια του Champlain Towers South, του δωδεκαώροφου κτιρίου που κατέρρευσε στο Σέρφσαϊντ της Φλόριντα στις 24 Ιουνίου, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον στους 79, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές το απόγευμα της Παρασκευής. 

«Είναι ένας συγκλονιστικός και θλιβερός αριθμός που μας επηρεάζει όλους μας πολύ, πολύ βαθιά» δήλωσε σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC η δήμαρχος της κομητείας του Μαϊάμι-Ντέιντ, Ντανιέλα Λεβίν Κάβα, προσθέτοντας ότι 61 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. «Εν μέσω αυτής της φοβερής τραγωδίας, είμαστε τόσο ευγνώμονες, πολύ ευγνώμονες σε όλους όσους σε όλη την κοινότητά μας και στον κόσμο συνεχίζουν να μας κρατούν στις προσευχές και τις καρδιές τους» ανέφερε. 

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η διαδικασία της αναζήτησης μετατοπίστηκε από την προσπάθεια διάσωσης σε μια επιχείρηση περισυλλογής πτωμάτων, αφού οι αρχές αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα να βρεθούν επιζώντες εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Ωστόσο, οι αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την αναζήτηση των θυμάτων έως ότου  εκκαθαριστούν όλα τα συντρίμμια στην τοποθεσία, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Surfside, Charles Burkett.  Σημειώνεται πως ό,τι απέμενε όρθιο από την πολυκατοικία κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενο τρόπο το βράδυ της Κυριακής, καθώς η αστάθειά του δημιουργούσε σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή των μελών των σωστικών συνεργείων. 

Η δήμαρχος της κομητείας συμπλήρωσε επίσης ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (NIST) σημειώνει «πολύ σημαντική πρόοδο» με την έρευνά του για την αιτία της κατάρρευσης, έχοντας συλλέξει πάνω από 200 αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία έχουν σταλεί σε εργαστήριο της Ουάσιγκτον για να βοηθήσουν στην ανάλυση. Η ίδια είπε ότι το κοινό  έχει επίσης «πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτήν την έρευνα» και προέτρεψε τον κόσμο να στείλει φωτογραφίες ή βίντεο που σχετίζονται με την κατάρρευση στο NIST.

Η Λεβίν Κάβα δήλωσε ακόμη την Πέμπτη ότι οι ομάδες διάσωσης συλλέγουν και καταγράφουν τα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στα ερείπια του κτιρίου, όπως φωτογραφίες, συσκευές, έγγραφα και κοσμήματα, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειες των θυμάτων και τους επιζώντες να ανακτήσουν τα χαμένα υπάρχοντά τους.

Σκοτάδι ακόμη για τα αίτια της κατάρρευσης

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν δομικά ελαττώματα στο κτίριο πολύ πριν από την κατάρρευση, με μια έκθεση του 2018 να αποκαλύπτει ότι το 40 ετών κτίριο είχε προβλήματα στεγανοποίησης κάτω από την πισίνα και ρωγμές στο υπόγειο γκαράζ. Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι η κατάργηση ενός νόμου της Φλόριντα που μέχρι το 2010 απαιτούσε τον προγραμματισμό επισκευών στα κτηριακά συγκροτήματα ενδέχεται να συνέβαλε στην κατάρρευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα του CNBC, σχεδόν 200 οικογένειες έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι στιγμής από το  Κέντρο Οικογενειακής Βοήθειας, που προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς και οικονομική βοήθεια και στέγαση, μεταξύ άλλων απαραίτητων υπηρεσιών για τα πληττόμενα άτομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα