ΑΘΗΝΑ
07:52
|
18.05.2024
Τουλάχιστον 26 νεκροί σε 72 ώρες στον δυτικό τομέα του Καράκας – Στόχος το “χάος” και η αποσταθεροποίηση της χώρας δηλώνει η αντιπρόεδρος, Ντέλσι Ροντρίγκες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατάφεραν να αποτρέψουν το σχέδιο εγκληματικών συμμοριών να βυθίσουν στο χάος την πρωτεύουσα. Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των συμμοριτών στους δρόμους του βορειοδυτικού Καράκας διήρκησαν 72 ώρες και τουλάχιστον 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί.    

Από την περασμένη εβδομάδα το δυτικό τμήμα του Καράκας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Τουλάχιστον 2.500 κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και συγκρούστηκαν κυρίως με μέλη της συμμορίας “Κόκι”. Η συμμορία με επικεφαλής τον Κάρλος Λουίς Ρεβέρτε έχει στις τάξεις περίπου 250 μέλη και συνεργάζεται με άλλες συμμορίες. Η εγκληματική οργάνωση εδρεύει και δραστηριοποιείται στη συνοικία Κότα 905, στο βορειοδυτικό Καράκας. Έπειτα από δύο ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων βαριά όπλα, οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο τεσσάρων συνοικιών, που βρίσκονταν στα χέρια συμμοριών. Οι αρχηγοί των συμμοριών διέφυγαν. Την περασμένη Πέμπτη, η αστυνομία τούς επικήρυξε, συμπεριλαμβανομένου του ιδιαίτερα προβεβλημένου από μέσα ενημέρωσης Κάρλος Λουίς Ρεβέρτε. Η αστυνομία προσέφερε αμοιβή 500.000 δολαρίων.

“Είναι λες και γίνεται πόλεμος. Φυλαγόμαστε και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει”, είπε ο Χεσούς Ρέι, μηχανικός που ζει στην Κότα 905, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Κάρμεν Μελέντες, ανέφερε μέσω Twitter πως κατασχέθηκαν 20.000 σφαίρες, τρεις εκτοξευτήρες ρουκετών, 26 τουφέκια, ανάμεσά τους τέσσερα τουφέκια εφόδου FAL, τέσσερα κοντόκαννα αυτόματα τουφέκια, τρεις χειροβομβίδες και έξι πιστόλια. Βρέθηκε επίσης και καταστράφηκε εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών. “Βρήκαμε πολεμικό οπλοστάσιο” προερχόμενο “από άλλες χώρες”, τόνισε η Μελέντες.

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, πλάι στην υπουργό Εσωτερικών, τη σύλληψη τριών φερόμενων ως Κολομβιανών “παραστρατιωτικών”. Διευκρίνισε επίσης ότι σκοτώθηκαν τέσσερις αξιωματικοί της εθνικής αστυνομίας και της Εθνοφρουράς και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. “Οι εγκληματίες έχασαν 22 μέλη”, τόνισε η Ροντρίγκες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε την αντιπολίτευση, τις ΗΠΑ και την Κολομβία ότι καθοδηγούν τη δράση των συμμοριών με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας. Η αντιπολίτευση, που το διαψεύδει, αντιτείνει πως η κυβέρνηση συγκαλύπτει απώλειες μεταξύ των πολιτών σε επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον συμμοριών. “Οι ένοπλες ομάδες στην Κότα 905 καταφεύγουν στη βία για να σπείρουν τον φόβο στους πολίτες του Καράκας, να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου και τις δυνάμεις ασφαλείας”, είπε η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας και συνέδεσε τη βία στην πρωτεύουσα με τις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Κολομβία.

“Ενώ πολίτες και αστυνομικοί δολοφονούνται, το δυτικό Καράκας ζει μέσα στον φόβο για δύο ημέρες, ενώ πολίτες φεύγουν για να σωθούν, η δικτατορία στήνει σόου”, κατήγγειλε ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Σκόνη, ζέστη και λασποβροχές

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα