ΑΘΗΝΑ
04:31
|
25.04.2024
Δικαστήριο στην Ιορδανία καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών τους Σέριφ Χασάν Μπιν Ζαΐντ και Μπασέμ Ιμπραήμ Αουαντάλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένοχοι για πράξεις στάσης και ανατροπής της μοναρχίας κρίθηκαν από δικαστήριο στην Ιορδανία ο Χασάν Μπιν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας και ο Μπασέμ Ιμπραήμ Αουαντάλα, πρώην άτομο εμπιστοσύνης του Παλατιού. Οι Ζαΐντ και Αουαντάλα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 ετών ενώ και οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι δύο Ιορδανοί συνελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Χάμζα Μπιν αλ Χουσεΐν, πρώην πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου και ετεροθαλής του βασιλιά Αμπντάλα Β΄τέθηκε υπό κατ’ οίκον κράτηση κατηγορούμενος για απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας. Σε βάρος του πρώην πρίγκιπα δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι συνωμότησε για να υπονομεύσει “την ασφάλεια και τη σταθερότητα” του χασεμιτικού βασιλείου, όπως τον κατηγόρησε ο στρατός, απαιτώντας “να σταματήσει” κάθε ενέργεια προς τον σκοπό αυτό. Στη συνέχεια ο πρίγκιπας Χάμζα Μπιν αλ Χουσεΐν υπέγραψε δήλωση πίστης στον βασιλιά της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρίγκιπας Χάμζα “ήταν αποφασισμένος να κορέσει την προσωπική του φιλοδοξία παραβιάζοντας τα έθιμα και το χασεμιτικό Σύνταγμα”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρίγκιπας Χάμζα επιδίωξε στο πλαίσιο αυτό να εξασφαλίσει την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δύο καταδικασθέντες διατηρούν στενούς δεσμούς με το Ριάντ: ο Μπάσεμ Αουαντάλα έχει την σαουδαραβική υπηκοότητα και ο Σέριφ Χασάν Μπιν Ζαΐντ υπηρέτησε ως απεσταλμένος στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ αρνήθηκε την εμπλοκή της στην υπόθεση και εξέφρασε την “πλήρη” υποστήριξή του στο Ιορδανό μονάρχη.

Ο 41χρονος πρίγκιπας είναι γιος του εκλιπόντος βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν και της βασίλισσας Νουρ. Ορίστηκε πρίγκιπας διάδοχος το 1999 μετά τον θάνατο του πατέρα του και τη στέψη του Αμπντάλα Β΄ στον θρόνο της Ιορδανίας. Ο Αμπντάλα Β΄ αφαίρεσε από τον Χάμζα τον τίτλο του πρίγκιπα διαδόχου το 2004. Στις 3 Απριλίου ο Χάμζα έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο, στα οποία δήλωνε ότι τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση επειδή άσκησε κριτική στον μονάρχη της χώρας του. Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση υποστηρίζοντας ότι απλά μίλησε κατά της διαφθοράς και της κακής διακυβέρνησης της χώρας.

Συνολικά 18 άτομα έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του μονάρχη.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα