ΑΘΗΝΑ
04:59
|
19.04.2024
Ο Κουβανός ηγέτη σε διάγγελμά του αναγνώρισε τις διαδηλώσεις ως αποτέλεσμα του πολυετούς εμπάργκο των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις ασφυκτικές πολυετείς οικονομικές και άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν επιβληθεί εδώ και δεκαετίες εναντίον της Κούβας απέδωσε σήμερα ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ τις ασυνήθιστες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώθηκαν την Κυριακή σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Κανέλ κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση του Αμερικανού “Δημοκρατικού” προέδρου Τζο Μπάιντεν που τάχα θα ήταν πιο “προοδευτικός” πως επιχειρεί να προκαλέσει κοινωνικές ταραχές με ευρύτερες επιπτώσεις.

Σε ομιλία του Κουβανού προέδρου που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά υποστηρίχτηκε πως οι διαδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε διάφορες πόλεις της Κούβας «δεν ήταν ειρηνικές διαμαρτυρίες» επειδή πολλές ενέργειες των διαδηλωτών ήταν εγκληματικές.

Τόνισε πως πριν από τις διαδηλώσεις, που έγιναν με την παρότρυνση των ΗΠΑ εναντίον της κουβανικής κυβέρνησης, ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας “ενημερωτική καμπάνια” σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με στόχο τον διχασμό της κοινωνίας. Εξαιτίας αυτής της καμπάνιας σύμφωνα με τον πρόεδρο Κανέλ ακόμη και πολίτες που είχαν δίκαια αιτήματα προς την ηγεσία της χώρας έπεσαν θύματα προκλήσεων.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι εμπνευστές των διαδηλώσεων στην Κούβα επέλεξαν για την διοργάνωσή τους μια στιγμή κατά την οποία η χώρα βιώνει ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού.

Την Κυριακή η κρατική τηλεόραση της Κούβας μετέδωσε ότι σε μερικές πόλεις της χώρας σημειώθηκαν ταραχές, και όσοι συμμετείχαν προέβησαν σε λεηλασίες καταστημάτων.

Εικόνα

Νωρίτερα στην πόλη Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, που βρίσκεται 24 χιλιόμετρα νότια της Αβάνας, είχαν αρχίσει μαζικές διαδηλώσεις. Στην πόλη έσπευσε ο πρόεδρος της χώρας που κάλεσε τους υπερασπιστές της κουβανικής επανάστασης να βγουν στους δρόμους και να αποτρέψουν προκλήσεις εναντίον της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «πάντα όσοι υποστήριζαν τον αποκλεισμό και ήσαν μισθοφόροι της αυτοκρατορίας των γιάνκηδων, ζητούν να γίνει ‘ανθρωπιστική παρέμβαση’, ενώ παράλληλα διαδίδουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί τάχα να ελέγξει την δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση».

Η αντίδραση του ΟΗΕ

Το γραφείο του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα, πήρε θέση, εκτιομώντας σαν “αναγκαίο” να διασφαλισθεί”το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και των συγκεντρώσεων στην Κούβα.

Σε σχετική δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, τονίζεται πως παρακολουθούνται οι εξελίξεις στην Κούβα προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα γίνουν σεβαστά «τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και το δικαίωμα του συνέρχεσθαιμ θα γίνουν σεβαστά». Ο Χακ διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζεται να τεθεί θέμα Κούβας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα