ΑΘΗΝΑ
19:22
|
18.05.2024
Το Συμβούλιο με πρόσχημα την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία παρατείνει τις κυρώσεις που αφορούν σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επιπλέον έξι μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλλει κατά της Ρωσίας, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου του 2022, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Συμβούλιο με πρόσχημα την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι παρατείνει τις κυρώσεις που αφορούν σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επιπλέον έξι μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Νωρίτερα είχε καλέσει τη Ρωσία να αναλάβει πλήρως την ευθύνη της στη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, ως βασικού όρου για οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη στάση της ΕΕ.

“Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτές οι συμφωνίες δεν εφαρμόζονται πλήρως από τη Ρωσία, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την παράταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας” αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Οι οικονομικές κυρώσεις του ευρωπαίκού μπλοκ έναντι της Ρωσίας επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 31 Ιουλίου 2014 με αφορμή την επανένωση με την Κριμαία, ή όπως αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου “ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία”.

Οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες και απαγορεύουν μορφές οικονομικής βοήθειας και μεσιτείας προς ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα μέτρα απαγορεύουν επίσης την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά υλικού που σχετίζεται με την άμυνα.

Οι κυρώσεις περιορίζουν περαιτέρω τη ρωσική πρόσβαση σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, για παράδειγμα στην παραγωγή και εξερεύνηση πετρελαίου.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, η ΕΕ έχει λάβει διάφορα είδη μέτρων ως απάντηση στην επανένωση της Κριμαία με τη Ρωσία. Αυτές περιλαμβάνουν: διπλωματικά μέτρα, ατομικά περιοριστικά μέτρα (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί) και ειδικούς περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει απαντήσει με αντίμετρα και έχει διαμηνύσει ότι η εξάμηνη παράταση των κυρώσεων δεν ωφελεί κανέναν και δεν προωθεί την υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ, υπενθυμίζοντας πως οι εν λόγω κυρώσεις επιβλήθηκαν εκτός πλαισίου του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να μετακυλήθούν οι ευθύνες της Δύσης για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και τα δεινά που προκλήθηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα