Η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (12/7) ότι τουλάχιστον ένας από τους άνδρες που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν πληροφοριοδότης τους, αναφέρει το CNN, ενώ αρκετοί άλλοι φέρεται να είχαν δεσμούς με το FBI.
Απαντώντας σε ρεπορτάζ του CNN τη Δευτέρα, η DEA αρνήθηκε επίσημα ότι οι επιτιθέμενοι ενεργούσαν εκ μέρους της Υπηρεσίας, αλλά επιβεβαίωσε ότι “κατά καιρούς, ένας από τους υπόπτους” που κρατείται από τις αρχές της Αϊτής “ήταν εμπιστευτική πηγή της DEA”.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές της Αϊτής συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα δύο Αμερικανούς, αϊτινής καταγωγής, τον Ζοζέφ Βενσάν, 55 ετών και τον Τζέιμς Σολάζ, 35 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ομάδα των ενόπλων που εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του Μοΐζ στις 7 Ιουνίου, σκότωσαν τον πρόεδρο και τραυμάτισαν σοβαρά τη σύζυγό του.
Την Κυριακή συνελήφθη από τις αϊτινές αρχές και ένας τρίτος Αμερικανός, ο Κρίστιαν Εμανουέλ Σανόν –γιατρός από την πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ- ο οποίος θεωρείται ένας από τους εγκεφάλους της δολοφονίας του Ζοβενέλ Μοΐζ.
Στην ομάδα δολοφονίας μετείχαν και 26 Κολομβιανοί μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν μέσω μιας εταιρείας ασφαλείας των ΗΠΑ με έδρα τη Φλόριντα. Σύμφωνα με πηγές του κολομβιανού στρατού οι συλληφθέντες ταξίδεψαν στη Δομινικανή Δημοκρατία με αεροπορικά εισιτήρια που αγοράστηκαν με μια πιστωτική κάρτα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας CTU Security, που εδρεύει στο Μαϊάμι της Φλόριντας.
Ο αξιωματούχος της DEA, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αρνήθηκε να πει ποιος από τους δύο συλληφθέντες ήταν πληροφοριοδότης της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών
“Ένας από τους υπόπτους της δολοφονίας του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν μια εμπιστευτική πηγή της DEA”, απάντησε μέσω e-mail ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος επικοινώνησε με την DEA μετά τη δολοφονία και η υπηρεσία τον παρότρυνε να παραδοθεί. “Αυτά τα άτομα δεν ενεργούσαν για λογαριασμό της DEA” πρόσθεσε.
Η DEA και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ “παρείχαν πληροφορίες στην κυβέρνηση της Αϊτής που βοήθησε στην παράδοση και τη σύλληψη του υπόπτου και ενός άλλου ατόμου”, αναφέρει το CNN.
Σε δήλωση προς το Reuters, ο ίδιος αξιωματούχος προσπάθησε να διευκρινίσει ότι ο ύποπτος δεν ήταν ενεργός πληροφοριοδότης της DEA τη στιγμή της δολοφονίας.
Το CNN ανέφερε επίσης ότι αρκετοί από τους υπόπτους είχαν δεσμούς με τις ΗΠΑ, “συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας τους ως πληροφοριοδότες για το FBI”. Σε αντίθεση με την DEA, το FBI δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε αυτές τις αναφορές. Απάντησε μόνο ότι χρησιμοποιεί “νόμιμες πηγές για τη συλλογή πληροφοριών” ως μέρος των ερευνών του.
Σημειώνεται ότι ο Σανόν, ο οποίος κατάγεται από την Αϊτή, έχει ζήσει στη Νότια Φλόριντα για περισσότερα από 20 χρόνια και είναι τώρα το τρίτο πρόσωπο που συνδέεται με το “Sunshine State” και συλλαμβάνεται σε σχέση με τη δολοφονία του Μοΐζ, ανέφερε η εφημερίδα “Miami Herald”. Οι άλλοι δύο ύποπτοι, Τζέιμς Σολάγκες και Τζόζεφ Βίνσεντ, ανέφεραν στις αρχές ότι η δολοφονία του Μοΐζ ήταν μέρος μιας συνωμοσίας για την τοποθέτηση του γιατρού ως προέδρου της Αϊτής.
Σημειώνεται ότι η DEA έχει ενεργή παρουσία στην Κολομβία, όπου οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση της Μπογκοτά έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο δεκαετιών ενάντια στα καρτέλ της κοκαΐνης.
Έρευνα για τα ταξίδια που έκανε στη Λατινική Αμερική ο επικεφαλής της ασφάλειας του προέδρου
Eν τω μεταξύ, οι αρχές της Κολομβίας ερευνούν τα πολλά ταξίδια που πραγματοποίησε στη χώρα από τις αρχές του έτους ο Ντιμίτρι Εράρ, ο επικεφαλής της ασφάλειας του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021 ο Εράρ, φέρεται να ταξίδεψε πολλές φορές στον Ισημερινό, τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, μέσω της Κολομβίας, ανακοίνωσε ο στρατηγός Χόρχε Λουίς Βάργκας, ο διευθυντής της κολομβιανής αστυνομίας.
“Ξέρουμε ότι δεν ήταν απλώς ένας σταθμός αλλά ότι έμεινε για κάποιες ημέρες στην Κολομβία”, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η κολομβιανή αστυνομία επαληθεύει, μέσω της Ιντερπόλ, τις δραστηριότητες του Εράρ σε αυτές τις χώρες.
“Η έρευνα για τη δολοφονία του προέδρου ανήκει στις δικαστικές αρχές της Αϊτής, η Κολομβία συνεργάζεται κατόπιν αιτήματός της”, σημείωσε ο στρατηγός Βάργκας.
Πράκτορες του FBI, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έφτασαν την Κυριακή στην Αϊτή και συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή της αστυνομίας της χώρας.
Μετά τη δολοφονία του Μοϊζ, η Αϊτή ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ, ενώ υπουργός της κυβέρνησης ζήτησε ακόμη και την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, λέγοντας ότι “τρομοκράτες” θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το χάος για να στοχεύσουν τα αεροδρόμια και τα αποθέματα φυσικού αερίου. Όταν ρωτήθηκε για αυτό, ο Λευκός Οίκος είπε μόνο ότι το θέμα ήταν υπό εξέταση και ότι το ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων δεν έχει αποκλειστεί ακόμη.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη χώρα.
Με πληροφορίες από RT, CNN, Reuters