ΑΘΗΝΑ
00:39
|
27.04.2024
Οκτώ στους 10 χαμηλόμισθους εργαζόμενους αδυνατούν να ζήσουν με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μεικτά και το 82% των εργαζομένων διαφωνεί να μείνει στάσιμος…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τελευταία έρευνα της ΓΣΕΕ για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα καταγράφει ένα κοινό “μυστικό”: Οκτώ στους δέκα εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και στοιχειώδη άνεση…

Εργαζόμενοι-φτωχοί το 25,4% των μισθωτών!!! – olympia.gr

Η έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία της ΓΣΕΕ με την εταιρεία Alco και αφορά εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα και επιχείρησε να καταγράψει, να μετρήσει και να κάνει συγκριτική αποτίμηση των δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

Ειδικότερα :

  • Το 83% των εργαζομένων, δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ μηνιαίως μεικτά δεν εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του.
  • Το 82% των εργαζομένων διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στα πλαίσια της διαβούλευσης, να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.
  • Το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ, να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 euro. Επιπλέον, το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος.
  • Το 59% των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους κατόπιν συλλογικής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα, το 25% θεωρεί ότι ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης.
Der Spiegel: Οι εργαζόμενοι φτωχοί, η νέα κοινωνική ομάδα στην Ελλάδα |  Liberal.gr

Καθηλωμένος από το 2019 ο κατώτατος μισθός

Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ο πρωταρχικός στόχος της θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού είναι να βάλει ένα κατώτατο όριο ασφαλείας στο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων και να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους. Ο θεσμός του κατώτατου μισθού, στην ουσία προστατεύει ένα τμήμα της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. είναι καθηλωμένος από το 2019 και συνεχίζει να αντιστοιχεί μόνο στο 48% του διάμεσου μισθού που τον τοποθετεί κάτω από τα επίπεδα αυτού που θεωρείται ως όριο της απόλυτης φτώχειας.

Spiegel: Φτωχοί εργαζόμενοι με μισθούς πείνας στην Ελλάδα - KritiPress

Η ΓΣΕΕ, σε συμφωνία με την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και αίσθημα ευθύνης, επαναφέρει την πρότασή της για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751ευρώ με παράλληλη θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσής του στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση μέσω της διαπραγμάτευσης της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Ωστόσο και αυτό ακόμη το ποσό δεν είναι παρά ένα ελαφρώς καλύτερο “εισιτήριο” φτώχειας και βαθιάς εκμετάλλευσης…

Πλούσιοι και Φτωχοί: Ο επικίνδυνος διχασμός

Απαισιόδοξος για την πορεία της χώρας ένας στους δύο εργαζόμενους

Άλλα ευρήματα της έρευνας της ΓΣΕΕ καταγράφουν πως:

  • Το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται και το 43% εκφράζει αισιοδοξία.
  • Το 28% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και το 57% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι.
  • Το 49% εκφράζουν απαισιοδοξία για την εξέλιξη των αμοιβών τους και το 37% αισιοδοξία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα