ΑΘΗΝΑ
23:42
|
19.04.2024
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού εξηγεί στο Kosmodromio γιατί και φέτος αισθάνονται “παιδιά ενός κατώτερου θεού” οι απασχολούμενοι στη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Τον Ιούλιο τα πράγματα θα θυμίζουν ένα φυσιολογικό καλοκαίρι”, δήλωνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάιο που μας πέρασε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα “Bild”. Εκτίμησε, επίσης, πως φέτος θα έχουμε διπλάσιους τουρίστες από πέρυσι. Σχεδόν δύο μήνες μετά από αυτή την συνέντευξη – πρόσκληση για διακοπές στην Ελλάδα, έχουμε μια μετάλλαξη Δέλτα σε έξαρση με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων ημερησίως, μια τουριστική ευρωπαϊκή αγορά που ακόμα δεν έχει ανοίξει πλήρως και ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που επιβάλλει μέτρα διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η τουριστική βιομηχανία “ζεσταίνει” επισήμως τις μηχανές της από τις 14 Μαΐου αλλά οι άνθρωποι που κινούν τη μηχανή, οι εργαζόμενοι στον κλάδο επισιτισμού- τουρισμού δηλώνουν πως και φέτος αισθάνονται “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), Γιώργο Χότζογλου, και μας είπε ότι αυτή η αίσθηση απορρέει από τα δεδομένα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

“Καταρχάς είναι βασικό η σεζόν του 2021 να συγκρίνεται μόνο με τη σεζόν του 2020 και όχι με του 2019. Όσοι επιχειρούν συγκρίσεις με το 2019 ή πιο πίσω το κάνουν για άλλους σκοπούς, έχουν άλλα πράγματα στα μυαλό τους. Και αναφέρομαι στην εργοδοτική πλευρά, η οποία πιέζει με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση για περαιτέρω στήριξη. Σήμερα που μιλάμε, η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ανοίγαμε σιγά σιγά και δειλά δειλά. Χαρακτηριστικά να σας πως ότι πέρυσι άνοιξαν 5.000 από τις συνολικά 10.500 επιχειρήσεις στον τουρισμό. Δηλαδή το 2020 μία στις δύο επιχειρήσεις ήταν κλειστή. Φέτος έχουν ανοίξει ή έχουν ενημερώσει το προσωπικό τους ότι θα ανοίξουν οι 8.500 από τις συνολικά 10.500 επιχειρήσεις. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα με τον κορονοϊό και την προσέλευση των τουριστών και των επισκεπτών στη χώρα μας. Ειδικά σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές, όπως το Ιόνιο, το πρόβλημα είναι πιο έντονο, γιατί εκεί κατά πολύ μεγάλο βαθμό η αγορά προέρχεται από τη Βρετανία και την Ιταλία. Παρόλα αυτά φέτος ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς. Η συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων κηρύχθηκε υποχρεωτική από το υπουργείο Εργασίας. Είχαμε όλα τα φόντα για μια ομαλή σεζόν, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό καθώς και η ανάλγητη θέση εργοδοτών-κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους”.

Περιμένοντας τα 534 ευρώ του Μαΐου τον Ιούλιο… κι αν

“Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο μήνας έχει 12 Ιουλίου και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί τα 534 ευρώ του Μαΐου στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε μονομερή αναστολή σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΟΕΕΤ από το υπουργείο Εργασίας γνωρίζουμε ότι γίνονται προσπάθειες για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις 16 του μηνός, χωρίς να είναι και σίγουρο. Επιπλέον, ακόμα δεν έχουν εμφανισθεί τα ένσημά μας από τις μονομερείς αναστολές του 2020 με αποτέλεσμα αυτό να δυσκολεύει την καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, όσοι είναι κοντά στη σύνταξη δεν μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους, οι εργαζόμενες που δικαιούνται το επίδομα λοχείας δεν μπορούν να το διεκδικήσουν από τον ΕΦΚΑ γιατί φαίνονται χωρίς ένσημα, όλοι μας χάσαμε τις προθεσμίες για να γράψουμε παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς και εννοείται πως δεν μπορούμε να τα στείλουμε στις κατασκηνώσεις. Ακόμα πιο τραγική είναι η καταγγελία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στον ΠΟΕΕΤ. Ένας εργαζόμενος από τη Ρόδο, ο οποίος ήταν πέρυσι σε μονομερή αναστολή, πρόσφατα διαγνώστηκε με καρκίνο. Δυστυχώς το ταμείο δεν μπορεί να καλύψει τις χημειοθεραπείες αυτού του ανθρώπου γιατί δεν φαίνονται τα ένσημά του. Προ ημερών δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από την υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του ΕΦΚΑ, η οποία άκουσε την καταγγελία του εργαζομένου και προσφέρθηκε να του μιλήσει και να βρει μια λύση για την υπόθεσή του. Κοινωνική πολιτική, όμως,  με μεμονωμένες ενέργειες δεν είναι κοινωνική πολιτική. Θέλουμε από την κυβέρνηση πραγματική στήριξη για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου”.

Στον αέρα οι εποχικοί…

“Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης οι αναστολές σύμβασης για τις εποχικές επιχειρήσεις τελείωσαν τον Ιούνιο. Για τον Ιούλιο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Αντιθέτως προβλέπεται είτε η υποχρεωτική επαναπρόσληψη για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν είτε η ένταξη των εργαζομένων στο πρόγραμμα “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρότητες. Αυτό μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι διαφορετικό να παίρνεις 534 ευρώ και διαφορετικό να γίνεται αναπλήρωση του μισθού. Οι εργοδότες, όμως, αρνούνται να επαναπροσλάβουν το προσωπικό. Περίπου 1.000 ξενοδοχεία από τα 10.500 δεν θα ανοίξουν φέτος ή κάποια άνοιξαν και έκλεισαν λόγω οικονομικών προβλημάτων, όπως ο όμιλος Μουζενίδη. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Θα μείνουν στον αέρα;

Στον επισιτισμό τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Το 25% των επιχειρήσεων δεν έχουν ακόμη ανοίξει γιατί δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και επηρεάζονται από τις παλινωδίες της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα και τον διαχωρισμό των καταστημάτων για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι εποχικές επιχειρήσεις στην εστίαση είτε δεν έχουν ανοίξει όλες, είτε υπολειτουργούν και δεν προσλαμβάνουν εργαζόμενους. Να τονίσω εδώ ότι οι εποχικοί υπάλληλοι στη χώρα μας έχουν χαρακτηριστεί ως εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται κανένα επίδομα. Επιπλέον η κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε δεν έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική για τους εποχικούς και φοβάμαι πως δεν θα κηρυχθεί ποτέ γιατί δεν το θέλουν οι εργοδότες. Έτσι καταλήξαμε παιδιά ενός κατώτερου θεού ενώ ακούμε να βρέχει δισεκατομμύρια στον κλάδο μας. Μέχρι στιγμής, οι ξενοδόχοι έχουν πάρει πάνω από ένα δισ. ευρώ  επιστρεπτέα προκαταβολή συν τα 420 εκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση του κλάδου. Το ίδιο και οι εργοδότες στην εστίαση. Δεν γίνεται άλλο πια να παρακαλάμε εμείς κάθε μήνα για 400 και 500 ευρώ”.

Μύθος ότι δεν είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό

“Η Ομοσπονδία μας αλλά κι εγώ προσωπικά είμαστε υπέρ του εμβολιασμού. Εγώ προσωπικά νόσησα από κορονοϊό, νοσηλεύτηκα για οκτώ ημέρες στο οξυγόνο, κόλλησα την οικογένειά μου, τους γονείς μου. Πέρασα έναν πολύ δύσκολο Απρίλιο αλλά παρόλα αυτά έχω εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Καταρχάς ο μύθος που ακούγαμε όλο αυτόν τον καιρό ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό δεν είναι εμβολιασμένοι έχει καταρριφθεί. Εμείς ενεργοποιήσαμε τα σωματεία μας σε όλη την Ελλάδα, κάναμε μια έρευνα και διαπιστώσαμε ότι πάνω από το 60% του προσωπικού μας είναι εμβολιασμένο τουλάχιστον με μία δόση. Και θα ήταν παραπάνω αν είχαμε εισακουστεί. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουμε ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα για τον εμβολιασμό του κλάδου μας. Μια προτεραιότητα που ενώ την έχουν εξαγγείλει τόσο ο κ. Θεοχάρης όσο και ο κ. Κικίλιας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ουδέποτε εφαρμόστηκε. Τι έγινε στην πραγματικότητα;

Άνοιξε η ηλικιακή πλατφόρμα για τους 30-39 ετών, στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο μας, και έτσι εμβολιαστήκαμε. Η ηλιακή αυτή ομάδα εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca και εμβολιάστηκε τις τελευταίες ημέρες Μαΐου ή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η δεύτερη δόση θα γίνει Αύγουστο. Το, δε, ραντεβού για τη δεύτερη δόση βρήκε τους περισσότερους υπαλλήλους στον τόπο εργασίας τους και όχι στο κέντρο που έγινε η πρώτη δόση. Καταφέραμε και το λύσαμε και αυτό το πρόβλημα. Μας πήρε δυόμισι εβδομάδες. Τελικά μεταφέρεται το εμβόλιο σε διαφορετικό τόπο. Ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει το κράτος από την ανοργανωσιά του για το AstraZeneca. Πήγαν όλα πίσω”.

Πάτημα για απολύσεις οι ανεμβολίαστοι…

“Είναι όψιμο και υποκριτικό το ενδιαφέρον των εργοδοτών για την υγεία μας. Ουσιαστικά ήθελαν ένα πάτημα για να προχωρήσουν σε απολύσεις. Σε ορισμένα ξενοδοχεία έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν απειλητικά έγγραφα ή μηνύματα στο προσωπικό. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι σε ξενοδοχείο της Αρχαίας Ολυμπίας κάνουν δεκαπενθήμερες συμβάσεις στους εργαζόμενους και τους λένε ότι αν δεν εμβολιαστούν δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Υπάρχει επίσης το περίφημο χαρτί από τη Ρόδο όπου ο εργοδότης λέει ότι κάνει υπομονή μέχρι τις 18 Ιουλίου για να δει αν θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί αλλιώς θα πράξει τα δέοντα σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σαφέστατα και υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ιδεοληψίας.

Για αυτές τις περιπτώσεις τονίσαμε και διαβεβαιώσαμε τους ξενοδόχους ότι όσοι δεν θα εμβολιαστούν θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test ή σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα. Αυτή ήταν η συμφωνία, αυτή ήταν και η ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα συμφωνήσαμε ότι το ένα τεστ θα το κάλυπτε το κράτος και το δεύτερο ο εργοδότης. Τώρα ξαφνικά τους πήρε ο πόνος για την υγεία μας; Όταν μας επέβαλαν εξαντλητικά ωράρια 12 και 13 ώρες την ημέρα για 7 ημέρες την εβδομάδα δεν τους ένοιαζε η υγεία μας; Ξεχάσαμε το καλοκαίρι του 2019 τον θάνατο της εργαζόμενης στη Ζάκυνθο στη ρεσεψιόν από υπερκόπωση ή τις εκατοντάδες λιποθυμίες από τα εξαντλητικά ωράρια; Και δεν τσουβαλιάζω όλους τους εργοδότες, αλλά ας μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο”.

Η μετάλλαξη Δέλτα και ο τρόμος των τοπικών λοκντάουν…

“Το σενάριο θα είναι καταστροφικό, ειδικά αν υπάρξουν τοπικά λοκντάουν στην Κρήτη, στη Ρόδο ή στη Χαλκιδική. Ο κλάδος θα γονατίσει, οι εργαζόμενοι δεν θα αντέξουν για δεύτερη σεζόν να ζουν με επιδόματα φτώχειας και πείνας. Θα ζούσατε εσείς επί ενάμισι χρόνο με 500 ευρώ τον μήνα, τα οποία μάλιστα δεν θα τα παίρνετε κάθε μήνα; Αν ήσασταν εποχική υπάλληλος θα ζούσατε με 500 ευρώ για όσο διαρκεί η σεζόν και μετά 400 ευρώ από το ταμείο ανεργίας; Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βγάζατε 2.800 ευρώ τον χρόνο.

Δεν μπορούμε άλλο με τα 534 ευρώ. Πρέπει να εφαρμοστεί το μοντέλο που εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες. Ένα μοντέλο που εφαρμόζεται ακόμα και στην Κύπρο και στην Πορτογαλία, οι οποίες βρίσκονται στον ίδιο οικονομικό παρανομαστή με τη χώρα μας. Το πρόγραμμα SURE προσφέρει σε κάθε κυβέρνηση κάποια χρήματα για να στηρίξει την εργασία. Εδώ εμείς το πρόγραμμα SURE το βαπτίσαμε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για να περικόπτουμε μισθούς. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παίρνει 2,5 δισ. ευρώ και η Πορτογαλία 7,5 δισ. Αν γίνουν λοκντάουν, το οποίο απευχόμαστε, θα πρέπει η αναπλήρωση του μισθού να γίνει στο 80% όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πουθενά δεν υπάρχει αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ”.

Νόμος Χατζηδάκη: Θα ψάχνουμε τους εργοδότες τον χειμώνα για τα… ρεπό

“Μακροπρόθεσμα η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι για εμάς τεράστιο ζήτημα. Το βλέπουμε ήδη σήμερα τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού που δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας με αποτέλεσμα η εργοδοτική παραβατικότητα να ανθεί. Όσο για το 8ωρο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταργείται. Δεν συμμεριζόμαστε την πρόταση του κ. Χατζηδάκη ότι θα δουλέψουμε παραπάνω μέρες για να μπορούμε να μαζέψουμε τις ελιές μας ή τις ελιές τους. Ζητείται από εμάς να δουλέψουμε παραπάνω ώρες και να τις βάλουμε σε έναν ‘εργατοκουμπαρά’ προκειμένου σε βάθος εξαμήνου να προσβλέπουμε σε ημέρες ρεπό. Μα σε βάθος εξαμήνου οι επιχειρήσεις που απασχολούν το 90% των εποχικών εργαζομένων μας θα έχουν κλείσει. Δηλαδή, τι μας λέει η κυβέρνηση να ψάχνουμε τον εργοδότη τον χειμώνα για να μας δώσει τα ρεπό;”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα