ΑΘΗΝΑ
13:38
|
19.04.2024
Μπροστά στο κύμα διαμαρτυρίας και των λεηλασιών η κυβέρνηση καλεί τις ένοπλες δυνάμεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δείχνει να έχει χάσει τελείως τον έλεγχο της κατάστασης και βγάζει τον στρατό στους δρόμους των αστικών κέντρων για να αντιμετωπίσει τη βία και τις λεηλασίες που ξεκίνησαν μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα.

Σύμφωνα με το BBC ο υπουργός Άμυνας της Νοτίου Αφρικής υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη μιας δύναμης 25.000 στρατιωτών στις δύο επαρχίες με τα περισσότερα κρούσματα βίας. Αυτές είναι η επαρχία Κουαζούλυ-Νατάλ με επίκεντρο την πόλη Ντέρμπαν και την επαρχία Γκοτένγκ με επίκεντρο το Γιοχάνεσμπουργκ.

Μέχρι στιγμής περίπου 72 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις αναταραχές σε όλη τη Νότια Αφρική ενώ περισσότερα από 1.700 έχουν συλληφθεί. Εκατοντάδες καταστήματα και εμπορικά κέντρα έχουν λεηλατηθεί και η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να καλύψεις τυχόν ελλείψεις σε βασικά αγαθά.  Ειδικότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το συμβούλιο των καταναλωτών για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα από την αχαλίνωτη λεηλασία εμπορικών κέντρων και αποθηκών, όπως δήλωσε ο υπουργός Χουμπούντζο Ντσαβχενί.

Οι προμήθειες τροφίμων και καυσίμων τελειώνουν. Ο φόβος για ελλείψεις στη βενζίνη και τα τρόφιμα επανήλθε στους Νοτιοαφρικανούς κατά την έβδομη ημέρα των επεισοδίων που ξεκίνησαν ως κύμα διαμαρτυρίας στη φυλάκιση Ζούμα αλλά επί της ουσίας σχετίζονται με την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες και τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χθες Τρίτη, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας έκλεισε το εργοστάσιό του στην περιοχή που προμηθεύει σχεδόν το ένα τρίτο του καυσίμου που καταναλώνεται στη χώρα. Ορισμένα πρατήρια βενζίνης δεν έχουν καθόλου καύσιμα, άλλα δίνουν με δελτίο. Υπάρχουν ανησυχίες για ελλείψεις “τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες”, προειδοποίησε η ένωση αυτοκινητιστών.

Αγρότες δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους, καθώς ο κύριος δρόμος και η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την οικονομική πρωτεύουσα Γιοχάνεσμπουργκ με τις ανατολικές επαρχίες έχουν αποκλειστεί και δεν είναι ασφαλείς. Και η κρίση συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα