ΑΘΗΝΑ
08:26
|
17.10.2021
Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει το τείχος της Δυτικής Όχθης σε υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής, καταγγέλλοντας μέσω της τέχνης του το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ
Photo: Taqi Spateen
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο George Floyd είπε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Εγώ πιστεύω ότι δεν πρόκειται για το οξυγόνο, αλλά για μια γενικότερη έλλειψη δικαιοσύνης από την οποία υποφέρουμε. Ο Παλαιστινιακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση από το 1948, από την αφιξη των Ισραηλινών που εισέβαλαν στη γη μας και την κατέλαβαν. Από τότε, εμείς δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» υπογραμμίζει ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Taqi Spateen, ο οποίος μετατρέπει σταδιακά το τείχος της Δυτικής Όχθης σε υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής, με τοιχογραφίες που καταγγέλλουν το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ. 

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taqi Spateen (@taqi_spateen)

Η οπτική απόδοση της ζωής στην Παλαιστίνη υπό ισραηλινή κατοχή αποτελεί, σύμφωνα με τον Spateen,  ένα σημαντικό εργαλείο για να διατηρηθεί ζωντανή στην παγκόσμια συνείδηση η κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Παλαιστίνιοι επί δεκαετίες.  «Οι τοιχογραφίες μεταφέρουν την εικόνα της Παλαιστίνης στον κόσμο» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων (AFP) και το Al Jazeera. 

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taqi Spateen (@taqi_spateen)

Παρά την «ασχήμια» του φράγματος, που το Ισραήλ ισχυρίζεται πως είναι απαραίτητο για την αποτροπή των επιθέσεων, ενώ οι Παλαιστίνιοι το χαρακτηρίζουν ως τείχος του απαρτχάιντ, που τους χωρίζει από την Ιερουσαλήμ και αποκόπτει την Δυτική Όχθη από το υπόλοιπο κράτος, ο Spateen τονίζει την σημασία της συνέχισης του έργου του. «Το γκράφιτι είναι ένας από τους τρόπους αντίστασης στην Παλαιστίνη. Είναι τεράστιος ο αντίκτυπος αυτού του έργου» σημειώνει. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του τείχους, αλλά όταν στέκομαι ακριβώς δίπλα του, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς πόσο τεράστιο είναι» επισημαίνει. 

Ο πολιτισμός μας είναι το αληθινό μας πρόσωπο. Είναι η απόδειξη ότι οι Παλαιστίνιοι δεν ξέρουν μόνο να αντιστέκονται, αλλά και να μεταδίδουν το μήνυμά τους. Μπορούν  να μιλούν για τα βίωματά τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, με λόγια, στίχους, διηγήσεις, συνήθειες και παραδόσεις, μέσω της γεωργίας, της οικονομίας, της πολιτικής, ακόμη και με γκράφιτι.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taqi Spateen (@taqi_spateen)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γιατί η συμφωνία με τις ΗΠΑ πρέπει να αναιρεθεί

Τέξας: Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών έξω από κλαμπ

Ρωσία: Δεκαοκτώ νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ

Ιταλία: «Διακόσιες χιλιάδες πολίτες» πήραν μέρος στην κινητοποίησή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα