ΑΘΗΝΑ
18:36
|
25.04.2024
Η επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επισήμανε τους πολλαπλούς κινδύνους για τις ελευθερίες από τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά το σάλο που ξέσπασε διεθνώς από την δημοσιοποίηση του σκανδάλου “Πήγασος” που αφορά τη μαζική παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών και στελεχών αντιπολίτευσης σε χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις χάρη σε ομώνυμο λογισμικό της ισραηλινής εταιρίας NSO Group, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε σήμερα καλύτερη “κανονιστική ρύθμιση” της μεταφοράς και των τεχνολογιών παρακολούθησης.

Όπως είπε η Μπατσελέτ:

Οι αποκαλύψεις στον Τύπο για την κατάχρηση του λογισμικού Pegasus, της ισραηλινής εταιρίας NSO Group, επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη να ρυθμιστεί καλύτερα η πώληση, η μεταφορά και η χρήση αυτών των τεχνολογιών παρακολούθησης και να εξασφαλιστεί ο αυστηρός έλεγχός τους και η άδεια.

Χωρίς κανονιστικό πλαίσιο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχουν, πολύ απλά, πάμπολλοι κίνδυνοι για την κατάχρηση αυτών των εργαλείων προκειμένου να εκφοβίσουν τις επικριτικές φωνές και να κάνουν να σωπάσουν αυτοί που αμφισβητούν.

Η επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τις ενεχόμενες κυβερνήσεις στο σκάνδαλο “Πήγασος” να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές παρακολούθησης για να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ζήτησε έτσι να ληφθούν “συγκεκριμένα μέτρα” για την προστασία από αυτές τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής με διατάξεις που διέπουν τη διανομή, τη χρήση και την εξαγωγή αυτών των τεχνολογιών παρακολούθησης που δημιουργήθηκαν από άλλους”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα