ΑΘΗΝΑ
10:33
|
20.04.2024
Η απόφαση για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώνεται μετά την αποπομπή του ισλαμιστή πρωθυπουργό και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7.00 μ.μ. ως το πρωί 6.00 π.μ. επέβαλε απόψε ο Τυνήσιος πρόεδρος Καίς Σαίντ από απόψε και για έναν μήνα, ως τις 27 Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται τη νύχτα και όσοι χρειάζεται να μετακινηθούν για επείγοντες λόγους υγείας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την αποπομπή του ισλαμιστή πρωθυπουργού Χισάμ Μεσίσι, την παύση εργασιών της βουλής για έναν μήνα και την αναστολή της βουλευτικής ασυλίας των μελών του κοινοβουλίου, που ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Τυνησίας, Καίς Σαίντ.

Σε αποψινή ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρεται πως θα υπάρχουν περιορισμοί της κυκλοφορίας και τις υπόλοιπες ώρες της μέρας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ανθρώπων και οχημάτων από τη μία πόλη στην άλλη.

Σε αυτή την περίπτωση θα εξαιρούνται και πάλι μόνο όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή για να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Όσον αφορά τις συναθροίσεις, απαγορεύεται να συγκεντρώνονται πάνω από τρεις άνθρωποι σε δρόμους ή πλατείες.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε μία προσπάθεια του Τυνήσιου προέδρου να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες των διαδοχικών κυβερνήσεων ισλαμιστών πρωθυπουργών από το κόμμα Ενάχντα (που έχει σχέσεις με τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” και το κόμμα ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) να διαχειριστούν την πανδημία, την έκρηξη φτώχειας και ανεργίας και να δώσουν διεξόδους στον τυνησιακό λαό που παλεύει για δημοκρατία, ελευθερία και απτή βελτίωση της ζωής του μία 10ετία μετά την λεγόμενη “αραβική άνοιξη” που ξεκίνησε από την Τυνησία και απλώθηκε σαν “φωτιά” στην ευρύτερη περιοχή.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις τόσο στην πρωτεύουσα Τύνιδα, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, μαζικές διαδηλώσεις κατά του ισλαμιστή πρωθυπουργού Χισάμ Μεσίσι απαιτώντας την άμεση παραίτησή του λόγω ανικανότητας.

Εικόνα

Ο πρόεδρος Σαίντ έχει επικαλεστεί για την απόφασή του να αποπέμψει πρωθυπουργό και κυβέρνηση το άρθρο 80 του Συντάγματος που δίνει την δυνατότητα στον πρόεδρο της Τυνησίας να αναλάβει εκτελεστικές εξουσίες σε περίπτωση “έκτακτης εθνικής κατάστασης”.

“Σε εκείνους που λένε ότι πρόκειται για πραξικόπημα, απαντώ να επαναλάβουν τα μαθήματα περί Συνταγματικού Δικαίου” επανέλαβε σήμερα, καλώντας τους πολίτες να μην βγουν στους δρόμους, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έθνος είναι η «εσωτερική έκρηξη».

Τους προέτρεψε δε να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην απαντούν στις προκλήσεις, τονίζοντας πως “υπάρχουν εκείνοι που μετέτρεψαν την επανάσταση σε λεηλασία και λήστεψαν τη βούληση του λαού”.

Εικόνα

Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες για ως την Πέμπτη

Με απόφαση του προέδρου αναστέλλονται από αύριο, Τρίτη, και για δύο ημέρες οι εργασίες των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών, των ξένων ιδρυμάτων, των τοπικών οργανώσεων και των δημόσιων θεσμών, δίχως να αποκλείεται περαιτέρω παράταση.

Από την εντολή εξαιρούνται οι πράκτορες των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, οι στρατιωτικοί, οι τελωνειακοί, όσοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα