ΑΘΗΝΑ
21:40
|
16.04.2024
Aκόμη ένα πλήγμα για τον συνιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ που παραμένει έγκλειστος στην υψίστης ασφαλείας φυλακή Μπέλμαρς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διοικητικό Δικαστήριο του Κίτο στο Εκουαδόρ αποφάσισε να ανακληθεί η απόφαση για την χορήγηση της υπηκοότητας της χώρας στον Τζούλιαν Ασάνζ, υποστηρίζοντας πως έγιναν διαδικαστικά σφάλματα.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, που παραμένει έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Του είχε χορηγηθεί άσυλο και η υπηκοότητα της χώρας της Λατινικής Αμερικής του 2017.

Η τότε κυβέρνηση του Εκουαδόρ σχεδίαζε να του δώσει διπλωματικό καθεστώς, που θα του επέτρεπε να φύγει με ασφάλεια από την πρεσβεία. Όμως, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό, η σχέση ανάμεσα στις αρχές της χώρας και τον 50χρονο Αυστραλό επιδεινώθηκε ραγδαία.

Μετά την ανάκληση το 2019 του ασύλου που του είχε χορηγηθεί η βρετανική αστυνομία μπήκε στον χώρο της πρεσβείας και συνέλαβε βιαίως τον δημοσιογράφο, που κατηγορούνταν για παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του από τη δικαιοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ίδιος κατηγορείται πως συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ για να αποκτήσει και να αποκαλύψει τεράστιο όγκο απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Τα έγγραφα, που αφορούσαν ιδίως τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, δημοσιοποιήθηκαν μέσω του WikiLeaks, ενώ ο Ασάνζ συνεργάστηκε επίσης με κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης που προχώρησαν σε σειρά αποκαλύψεων.

Σε βάρος του έχουν ασκηθεί 18 κατηγορίες από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επιχειρηματολογεί μεταξύ άλλων πως έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι εκκλήσεις για την άμεση αποφυλάκιση του συνιδρυτή των WikiLeaks. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του είναι ο Βρετανός μουσικός, Ρότζερ Γουότερς.

Από την πλευρά τους οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας τονίζουν ότι είναι δημοσιογράφος-ερευνητής που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου και προειδοποιούν ότι η υπόθεση δημιουργεί πολύ ανησυχητικό νομικό προηγούμενο.

Πρόσφατα η υπόθεση των ΗΠΑ κατά του Ασάνζ δέχθηκες πλήγμα καθώς ένας μάρτυρας-κλειδί παραδέχθηκε σε μέσο ενημέρωσης της Ισλανδίας ότι κατασκεύασε βασικές κατηγορίες στο κατηγορητήριο κατά του συνιδρυτή των Wikileaks.

Στις αρχές Ιουλίουτα WikiLeaks σημείωσαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε “περιορισμένη άδεια” να εφεσιβάλει την απόφαση των βρετανικών αρχών για τον συνιδρυτή τους, Τζούλιαν Ασάνζ, που σημαίνει ότι θα επιτραπεί στην αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του βρετανικού δικαστηρίου, Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου, η οποία είχε απορρίψει το αίτημα της Ουάσινγκτον για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα