ΑΘΗΝΑ
19:12
|
19.04.2024
Πάνω από 400 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Μεσογείου βρίσκονται πλέον ασφαλείς χάρη στην επέμβαση τριών οργανώσεων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την διάσωση εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που διέτρεχαν σοβαρότατο κίνδυνο στα νερά της Μεσογείου ανακοίνωσαν οι οργανώσεις SOS Mediterranee, Sea -Watch και ResQship, με τα πλοία τους (Ocean Viking, Sea -Watch 3, Nadir) να παραλαμβάνουν συνολικά περισσότερα από 400 άτομα που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος του οποίου ο κινητήρας είχε υποστεί βλάβη, ενώ το ίδιο το σκάφος είχε αρχίσει να πλημμυρίζει. Παράλληλα, οι οργανώσεις καταγγέλλουν την κτηνώδη αδιαφορία της ακτοφυλακής και των αρμοδίων αρχών της Μάλτας και της Ιταλίας, καθώς πλοίο που βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση φέρεται να αγνόησε επιδεικτικά τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονταν στο υπερπλήρες πλοίο, το οποίο ήταν έτοιμο να βυθιστεί.  

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τα κέντρα συντονισμού θαλάσσιας διάσωσης στη Μάλτα και την Ρώμη πρέπει να επέμβει άμεσα για να αποτρέψει τους μαζικούς θανάτους! Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να διατάξουν το Maridive206 να σώσει τους ανθρώπους» υπογράμμιζε λίγο νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η οργάνωση  Sea-Watch International, η οποία λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, με αφορμή την διπλή διάσωση περίπου 100 προσφύγων σημείωνε ότι «Η Ιταλία και η Μάλτα μεταθέτουν την ευθύνη μεταξύ τους εις βάρος αυτών που υποφέρουν».

Μάλιστα, πριν την έναρξη της διασωστικής επιχείρησης από τις οργανώσεις, η ανεξάρτητη γραμμή SOS είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για το πλοίο, δημοσιεύοντας τις συντεταγμένες του και καλώντας σε βοήθεια. Την ίδια ώρα έκανε λόγο για την πλήρη αδιαφορία του σκάφους #Maridive206, το οποίο κατήγγειλε πως βρισκόταν πολύ κοντά αλλά δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να βοηθήσει τους  εκατοντάδες ανθρώπους από το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και τη Συρία που κιδύνευαν στα ύδατα της Τυνησίας, 68 χιλιόμετρα (42 μίλια) από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, πολύ κοντά σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και άλλα πλοία. 

«Το Seabird λειτούργησε χθες και υποστήριξε το OceanViking σε δύο διασώσεις. Χαιρόμαστε που οι άνθρωποι φροντίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το πλήρωμα της SOS Mediterranee» δήλωσε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι « Υπάρχουν όμως και τρομακτικές εικόνες. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αναχαιτιστεί από τη λεγόμενη λιβυκή ακτοφυλακή. Το πλοίο τους ήταν υπερφορτωμένο, οι διασωθέντες δεν φορούσαν γιλέκα παρά τις επισφαλείς συνθήκες που επικρατούσαν στο πλοίο. Ακόμη ένα παράδειγμα των απάνθρωπων ενεργειών της λιβυκής ακτοφυλακής».

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι νωρίς το πρωί, αφοσιωθήκαμε στην κρίσιμη διάσωση 400 ατόμων από ένα μεγάλο ξύλινο σκάφος που έμπαζε νερό.  Οι επιζώντες λαμβάνουν τώρα φροντίδα στο OceanViking και το SeaWatch3» δήλωσε με ανάρτησή της στο Twitter η SOS Mediterranee.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αποκαλύπτει πως περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν χάσει την ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, και καταδεικνύει την Μεσόγειο Θάλασσα ως το κύριο πεδίο αυτών των θανάτων. Ειδικότερα, ο ΔΟΜ επισημαίνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021, 896 άτομα έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της συγκεκριμένης θαλάσσιας οδού, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 130% σε σύγκριση με το 2020, με τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας να αναδεικνύεται ως η πιο θανατηφόρα μέχρι στιγμής φέτος, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους 741 άνθρωποι.

Ολόκληρη η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα