ΑΘΗΝΑ
19:25
|
26.04.2024
Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο υποσιτισμού μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τον ΟΗΕ και την UNICEF
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιμέτωπα με υποσιτισμό ο οποίος ενδέχεται να απειλήσει σοβαρά τη ζωή τους θα βρεθούν πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες περισσότερα από 100.000 παιδιά στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Οι χειρότεροι φόβοι μας για την υγεία και την ευημερία των παιδιών επιβεβαιώνονται» δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF, Marixie Mercado, συμπληρώνοντας ότι πλέον μία στις δύο έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες στο Tigray υποφέρουν από έντονο υποσιτισμο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών που επικαλείται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο αριθμός των παιδιών που έφταναν στα νοσοκομεία με έντονο υποσιτισμό έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό πριν ξεσπάσει η σύγκρουση τον Νοέμβριο, ενώ τα λιποβαρή μωρά που χάνουν τη ζωή τους διαρκώς αυξάνονται. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές Ιουνίου, ο ΟΗΕ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο λιμό στην περιοχή, όπου οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι αυξάνονται διαρκώς. Πλέον, περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες πείνας και το ποσοστό του πληθυσμού που χρειάζεται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια ξεπερνά το 90%.

Όπως αποκαλύπτει ο ΟΗΕ και η UNICEF η κακή επισιτιστική κατάσταση συνοδεύεται από σοβαρότατο πλήγμα στις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των κατοίκων, ενώ η καταστροφή του συστήματος ύδρευσης έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, προκειμένου να αποτραπεί ο λιμός είναι απαραίτητη η διανομή φαγητού που ισοδυναμεί με 100 φορτηγά τροφίμων ημερησίως, ωστόσο μόλις τα μισά έχουν κατορθώσει να φτάσουν στην περιοχή μέχρι τώρα.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσες χιλιάδες πολίτες ή μαχητές έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των πολύμηνων πολιτικών εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, και των πρώην ηγετών του Τιγκράι, που εξελίχθηκαν σε πόλεμο. Η σύγκρουση ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός διέταξε επίθεση εναντίον δυνάμεων που είναι πιστές στο πρώην κυβερνών κόμμα της περιοχής, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι, μετά την κατάληψη της περιοχής από ομοσπονδιακές βάσεις του στρατού. Η Ερυθραία, ένας μακροχρόνιος εχθρός του Τιγκράι, συνεργάστηκε με τη γειτονική Αιθιοπία στη σύγκρουση.

Σε δήλωσή της το βράδυ της Πέμπτης, η αιθιοπική κυβέρνηση κατηγόρησε τις περιφερειακές δυνάμεις του Tigray για αποκλεισμό της επισιτιστικής βοήθειας και είπε ότι υπάρχουν αποθέματα σιταριού στην περιοχή, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση του αποθέματος ή τα σχέδια για τη διανομή του. 

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στο Τιγκράι:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα