ΑΘΗΝΑ
05:01
|
26.04.2024
Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο λιμό στην περιοχή του Τιγκράι, όπου οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι αυξάνονται διαρκώς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πείνα που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αντιμετωπίσει η περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπία καθώς και οι περιοχές στα βόρεια της χώρας επέστησε την προσοχή ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Mark Lowcock, σὐμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press επισημαίνοντας πως κινδυνεύουν να πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ή και περισσότεροι. Τόνισε επίσης πως η οικονομία έχει καταστραφεί μαζί με επιχειρήσεις, καλλιέργειες και αγροκτήματα και δεν υπάρχουν τραπεζικές ή υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

«Μαθαίνουμε ήδη για θανάτους που σχετίζονται με την πείνα» ανέφερε την Παρασκευή. «Οι άνθρωποι πρέπει να ξυπνήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει πραγματικά να αναλάβει δράση, συμπεριλαμβανομένης της παροχής χρημάτων» συμπλήρωσε.

Κανείς δεν ξέρει πόσες χιλιάδες πολίτες ή μαχητές έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των πολύμηνων πολιτικών εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου της Αιθιοπίας Abiy Ahmed και των πρώην ηγετών του Τιγκράι, που εξελίχθηκαν σε πόλεμο. Η σύγκρουση ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός διέταξε επίθεση εναντίον δυνάμεων που είναι πιστές στο πρώην κυβερνών κόμμα της περιοχής, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι, μετά την κατάληψη της περιοχής από ομοσπονδιακές βάσεις του στρατού.

Η Ερυθραία, ένας μακροχρόνιος εχθρός του Τιγκράι, συνεργάστηκε με τη γειτονική Αιθιοπία στη σύγκρουση.

Στα τέλη Μαΐου, ο Lowcock περιέγραψε τη ζοφερή εικόνα της περιοχής, όπου από την έναρξη του πολέμου περίπου 2 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί, πολίτες σκοτώνονται και τραυματίζονται, βιάζονται και υφίστανται εκτεταμένες και συστηματικές μορφές «αποτρόπαιης σεξουαλικής βίας», ενώ καταστρέφονται οι δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές για αμάχους, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και γεωργικών εκτάσεων.

«Υπάρχουν τώρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη βόρεια Αιθιοπία που ζουν σε καθεστώς πείνας», δήλωσε ο Lowcock. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση πείνας που έχει δει ο κόσμος την τελευταία δεκαετία. Την τελευταία φορά ένα τέταρτο του εκατομμυρίου Σομαλών έχασαν τη ζωή τους στο λιμό εκεί το 2011. Αυτό έχει τώρα φρικτές απόψεις της κολοσσιαίας τραγωδίας στην Αιθιοπία το 1984.»

Κατά την καταστροφική πείνα του 1984-1985, περίπου 2 εκατομμύρια Αφρικανοί πέθαναν από πείνα ή ασθένειες που συνδέονται με την πείνα, περίπου οι μισοί από αυτούς στην Αιθιοπία.

«Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος οι απώλειες να φτάσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη χειρότερα», δήλωσε ο Lowcock και συμπλήρωσε πως η λήψη τροφής και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσους έχουν ανάγκη αποδεικνύεται πολύ δύσκολη για τους οργανισμούς βοήθειας.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχουν βοηθήσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους τους τελευταίους μήνες στη βόρεια Αιθιοπία, κυρίως σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, είπε ο Lowcock, ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα αβοήθητα σε περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης του Τιγκράι και πως «υπήρξαν σκόπιμες, επαναλαμβανόμενες, συνεχείς προσπάθειες για να τους αποτρέψουν να πάρουν φαγητό».

Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν σημεία που ελέγχονται από την Ερυθραία, καθώς και άλλες περιοχές που ελέγχονται από ομάδες πολιτοφυλακών όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρασχεθεί βοήθεια. «Η πρόσβαση των εργαζομένων στην επισιτιστική βοήθεια είναι ανύπαρκτη επί της ουσίας, λόγω του τι κάνουν οι άντρες με όπλα και βόμβες και τι τους λένε οι πολιτικοί ανώτεροί τους», δήλωσε ο υφυπουργός ανθρωπιστικών υποθέσεων.

Ο Lowcock είπε ότι όλα τα εμπόδια πρέπει να ανατραπούν και οι Ερυθραίοι, «οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για πολλά από αυτά πρέπει να αποσυρθούν», έτσι ώστε η βοήθεια να περάσει σε όσους αντιμετωπίζουν πείνα. «Ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed πρέπει να κάνει όσα υποσχέθηκε και να αναγκάσει την Ερυθραία να εγκαταλείψει την Αιθιοπία», ανέφερε.

Σημείωσε τέλος, ότι οι ηγέτες των επτά μεγάλων βιομηχανικών κρατών (οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ιταλία και ο Καναδάς) πρέπει να θέσουν την ανθρωπιστική κρίση και την απειλή του εκτεταμένου λιμού στη βόρεια Αιθιοπία στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής τους από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου στην Κορνουάλη, Αγγλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα