ΑΘΗΝΑ
16:53
|
21.05.2024
Διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει στη Λατινική Αμερική ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας που ξεκινά στις 21 Αυγούστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει στη Λατινική Αμερική καθώς τη Δευτέρα (09/08), οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Νικαράγουας στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στο Μεξικό και στην Κόστα Ρίκα ανακλήθηκαν για διαβουλεύσεις ύστερα από παρόμοιες κινήσεις που πραγματοποίησαν στις αποστολές τους στη Νικαράγουα οι προαναφερθείσες χώρες,

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας, την οποία επικαλέστηκε το δίκτυο Canal 4 επισημαίνεται: “Η κυβέρνηση συμφιλίωσης και εθνικής ενότητας ενημερώνει τον λαό μας και τη διεθνή κοινότητα ότι έχει ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τους εκπροσώπους μας, τους πρέσβεις, στις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Κολομβίας, του Μεξικού και της Κόστα Ρίκα σε απάντηση, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, σε παρόμοιες κινήσεις που πραγματοποίησαν οι προαναφερθείσες κυβερνήσεις στις αποστολές τους στη Νικαράγουα”.


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας εξήγησε ότι ο λόγος γι’ αυτό το βήμα ήταν “συνεχείς, ασέβεις και αδικαιολόγητες κατηγορίες, η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των Αρχών κάθε μιας από αυτές τις χώρες σε θέματα που αφορούν μόνο στον λαό μας και στην κυβέρνησή μας”

Οι προαναφερθείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακάλεσαν προηγουμένως τους διπλωματικούς εκπροσώπους τους στη Νικαράγουα για διαβουλεύσεις, με πρόφαση τις “ανησυχητικές” πολιτικές και νομικές ενέργειες της κυβέρνησης του Ντάνιελ Ορτέγκα, οι οποίες απειλούν την ελευθερία και την ασφάλεια των αντιπολιτευόμενων πολιτικών και υποψηφίων για την Προεδρία, ακτιβιστών και επιχειρηματιών.

Ωστόσο, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του Μεξικού και της Αργεντινής, παρά την ανάκληση των πρεσβευτών τους, καταψήφισαν ψήφισμα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που καταδίκαζε τις συλλήψεις βασικών στελεχών της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επτά υποψήφιοι πρόεδροι συνελήφθησαν στη Νικαράγουα με διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του πρώην προέδρου της χώρας, Κριστιάνα Τσαμόρο.

Το κυβερνών εθνικό μέτωπο απελευθέρωσης των Σαντινίστα (FSLN), οι άλλοτε μαρξιστές αντάρτες που μάχονταν κατά της δικτατορίας των Σομόσα, ενέκρινε στις 2 Αυγούστου για τις υποψηφιότητες του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της χώρας τον Ντανιέλ Ορτέγκα, και τη σύζυγό του Ροζάριο Μουρίγιο.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι θα διεκδικήσουν με τα χρώματα της νικαραγουανής δεξιάς Συμμαχίας (Alianza Ciudadanos por la Libertad, CxL) την προεδρία και την αντιπροεδρία της χώρας, o 68χρονος Όσκαρ Σοβαλβάρο, πρώην μέλος των Κόντρας και η 27χρονη Μπερενίσε Κεσάδα, Μις Νικαράγουα του 2017.

Η προεκλογική εκστρατεία στη Νικαράγουα θα διεξαχθεί από τις 21 Αυγούστου έως τις 3 Νοεμβρίου. Όσοι τελούν υπό έρευνα της δικαιοσύνης ή έχουν συλληφθεί χάνουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές στη Νικαράγουα.

Οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια στη χώρα, έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου.

Επικεφαλής της επαναστατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε το 1979, μετά την επικράτηση των σαντινιστών ανταρτών στον αγώνα κατά της στρατιωτικής χούντας, ο Ορτέγα εξελέγη πρόεδρος το 1984. Νίκησε ξανά το 2007 και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς.

Κατηγορείται από αντιπάλους του ότι επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το πεδίο ώστε να είναι βέβαιη η επανεκλογή του για 4η συναπτή θητεία.

Ο 75χρονος Ορτέγα από την πλευρά του υποστηρίζει πως τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί δεν είναι ούτε “υποψήφιοι”, ούτε “πολιτικοί”, αλλά “εγκληματίες”, οι οποίοι απειλούν “την ασφάλεια της χώρας” συνωμοτώντας για να οργανώσουν “πραξικόπημα” προκειμένου να τον ανατρέψουν με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχος της Νικαράγουας, μεταξύ των οποίων και στην κόρη του προέδρου, Καμίλα Αντονία Ορτέγκα Μουρίλο, μετά τη σύλληψη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Κριστιάνα Τσαμόρο και δύο συνεργατών της.

Με πληροφορίες από DW, AFP και ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους σε ισραηλινά νοσοκομεία καταγγέλλουν γιατροί

Τη διάσπαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ονειρεύεται η Εσθονή πρωθυπουργός

Με λευχαιμία διαγνώστηκε η Άσμα Άσαντ

ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή στα πλαστά εισιτήρια των τελικών Conference League και Final Four

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα