ΑΘΗΝΑ
15:35
|
19.04.2024
Η πύρινη λαίλαπα στη Βαρυμπόμπη άφησε πίσω της σεληνιακό τοπίο 68.000 στρεμμάτων καμένης γης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χαρτογράφηση από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΕΑΑ της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα στη Βαρυμπόμπη που ξέσπασε την Τρίτη με βάση τη μακάβρια εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, η οποία ελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής, οδήγησε στην εκτίμηση ότι η καμένη έκταση στην Αττική υπολογίζεται σε 6.747 εκτάρια (περίπου 68.000 στρέμματα).


Την ίδια ώρα η Ελλάδα “κερδίζει” την αρνητική τρίτη θέση στη Μεσόγειο – μετά από την Τουρκία και την Ιταλία – σε μεγέθη καμένης έκτασης φέτος (συνολικά κάηκαν 933.680 στρέμματα έως τις 8 Αυγούστου 2021) και βρίσκεται δεύτερη – μετά την Κύπρο – όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2020, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Αρνητική πρωτιά για την Τουρκία με καμένα περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα φέτος (αύξηση 314% έναντι του μέσου όρου 2002-2020). Ακολουθεί η Ιταλία με περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα και αύξηση 148%. Μετά την Ελλάδα, έπονται η Ισπανία με καμένες εκτάσεις σχεδόν 400.000 στρεμμάτων (μείωση 39%).


Η ανάλυση βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Σύμφωνα μ’ αυτήν η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα απόλυτα μεγέθη των καμένων εκτάσεων έως και το απόγευμα της Κυριακής 8 Αυγούστου.


Τα στοιχεία καταδεικνύουν, σημειώνετι το meteo, ότι “απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα