ΑΘΗΝΑ
03:16
|
26.04.2024
Απάντησε στις καταγγελίες για ολιγωρία της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε πως δεν άργησαν και τόνισε πως η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σημερινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, απάντησε στις καταγγελίες σχετικά με την ολιγωρία της κυβέρνησης στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων, ισχυρίστηκε πως δεν άργησαν να ζητήσουν ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Βοήθειας, εξήγησε γιατί δεν δεχόταν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ενημερώσεων για τις πυρκαγιές και δήλωσε πως η κατάσταση των πύρινων μετώπων στη χώρα είναι πολύ βελτιωμένη, σημειώνοντας ότι το μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια είναι σε ύφεση και ότι παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς και ξεκαθάρισε πως η παραίτησή του είναι στο “συρτάρι του πρωθυπουργού”.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο χτύπησαν οι καμπάνες στο Ασμήνιο και το 112 απέστειλε μήνυμα για εκκένωση του χωριού.

Καταγγελίες για τα εναέρια μέσα

Απαντώντας στις καταγγελίες για τις ολιγωρίες στην κατάσβεση από τα εναέρια μέσα, ο Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε: “Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχει η αντίληψη ότι πετάνε ταυτόχρονα και τα 74 εναέρια μέσα. Ωστόσο, δεν πετούν ταυτόχρονα. Τα 67 είναι μέσα πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα συνδράμουν στη διαδικασία. Επίσης έξι με επτά μέσα χρήζουν συντήρησης. Από αυτά τα 60, τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τοπικά. (…) Από τα υπόλοιπα 40, τα 20 πετάνε και τα 20 ανεφοδιάζονται σε κάθε έξοδο”.

Απαντώντας επίσης στους κατοίκους της πολύπαθης Εύβοιας που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν απέστειλε άμεσα τα εναέρια μέσα στα πύρινα μέτωπα είπε: “Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται ότι οι κάτοικοι δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα. Υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού στην Εύβοια, που προέρχεται από το νησί, που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Όταν βρεθεί δίοδος περνάνε μέσα ελικόπτερο. Προχτές δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια λόγω καπνού και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι”.

Δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση ήταν έτοιμη: “Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα πήγαμε σε 74. Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες έγινε σε δύο χρόνια”, έκρινε ο υφυπουργός.

Υποστήριξε επίσης πως η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά αντίξοες κλιματικές και επιχειρησιακές συνθήκες την τελευταία εβδομάδα. “Είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές από 1 έως 8/8. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών”.

Απέρριψε τις κατηγορίες ότι η πυροσβεστική επιχειρούσε με άπνοια τις πρώτες ημέρες, επιμένοντας πως υπήρχαν ριπές ανέμου ύψους 6 μποφόρ. “Δεν μπορεί κάποιοι να αναφέρονται στο μέσο όρο της ημέρας. Αυτό αδικεί τους πυροσβέστες”, τόνισε.

Σε τι αργήσαμε;

Είπε επίσης πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός βοήθειας ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ξέσπασαν οι πρώτες φωτιές, στις 21:30. “Είχαμε κάνει τηλεφωνικά μια πρώτη κρούση και μας απάντησαν πως ήταν λίγο δύσκολο να μας συνδράμουν με εναέρια μέσα. Σε τι αργήσαμε; Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες πυρκαγιές και εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους! Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση και λυπάμαι που κάποιοι επικαλούνται ζητήματα που είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν αντιλαμβάνονται”.

H παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

“Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω, γιατί καλούμε κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης και στο κέντρο επιχειρήσεων και αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Η παραίτησή μου βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού και δεν θα είμαι πουθενά υποψήφιος”

Γιατί δεν δεχόταν ερωτήσεις

“Έχει γίνει συζήτηση για το γεγονός ότι δεν δέχομαι ερωτήσεις. Το έχω επιλέξει όπως και σε άλλες κρίσεις που έχουμε να διαχειριστούμε, επειδή κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Δεν είναι ώρα για αναλύσεις επειδή έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και στη διάθεσή σας”, είπε εξηγώντας γιατί δεν δεχόταν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ενημερώσεων για τα πύρινα μέτωπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα