ΑΘΗΝΑ
23:25
|
18.04.2024
Η βροχή έσωσε τη Χαλκιδική. Καλύτερη εικόνα στη Γορτυνία. Σε ύφεση η φωτιά στην Ύδρα. Η σκηνή που λύγισε Κύπριο εθελοντή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανάσα ανακούφισης παίρνουν επιτέλους οι κάτοικοι που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα σε ολόκληρη τη χώρα όσον αφορά στα μέτωπα των πυρκαγιών τα οποία παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.

Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή με τις περισσότερες από αυτές κυρίως στις περιοχές της Ηλείας και της Αρκαδίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μόνο χθες σημειώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να έχουν επικεντρωθεί από χθες στις κοινότητες Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι. Σήμερα αναμένονται στην Ηλεία και 30 πυροσβέστες από την Αυστρία. Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που καίει στην Γορτυνία.

Βελτιωμένη η κατάσταση στη Γορτυνία

Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές. Το πρωί υπήρξε μικρή αναζωπύρωση στο Νεοχώρι.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι μέ όποια μέσα διέθεταν ώστε να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι αισιόδοξες ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν σύντομα τη φωτιά. 

Αργά το απόγευμα ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, εμφανίσθηκε αισιόδοξος λέγοντας (ΕΡΤ1) πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα καταφέρουν να ελέγξουν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (11/08) το μέτωπο στο Καστράκι. 

“Είναι καλύτερη η εικόνα σήμερα. Χθες είχαμε δύο αναζωπυρώσεις. Τη μία στο Νεοχώρι και στο Καλλιάνι. Αντιμετωπίστηκαν” είπε στο Mega δηλώνοντας “συγκρατημένα αισιόδοξος“.

“Έγινε μεγάλη επιχείρηση εχθές με εναέρια μέσα και μεγάλη δύναμη. Οι πυροσβέστες στην περιοχή είναι περισσότεροι από 300 με 60 οχήματα. Ελπίζω ότι σήμερα θα μιλάμε για μια καλή μέρα αν συνδράμουν και οι καιρικές συνθήκες” συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ενημέρωσε πως έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία. “Έχουμε σπίτια που έχουν καεί στη Γορτυνία, κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα υπερβαίνουν τα δέκα. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε κτηνοτρόφους, έχουν καταστραφεί οι βοσκότοποι. Έχουμε προμηθευτεί ήδη ζωοτροφές για να στείλουμε εκεί. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις καταστροφές” πρόσθεσε ότι παράλληλα “προετοιμαζόμαστε για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας”.

Στα μέτωπα της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης επιχειρούν και 33 εναέρια μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ρωσικά μεγαθήρια.

Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και επιχείρησαν περιοδικά 3 αεροσκάφη. Επίσης σε τρείς εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 7 εναέρια μέσα.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Οριοθετημένη είναι η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 00:30 στην περιοχή Λάκκες Κυρίλλου στον Ασπρόπυργο.

H φωτιά δεν απείλησε εγκαταστάσεις ή κατοικίες, είτε προς το γήπεδο του Θρασύβουλου στη Φυλή είτε προς την Ελευσίνα.

Η βροχή έσωσε τη Χαλκιδική

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης (11/8), στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα, στο Νέο Μαρμαρά, στους αμπελώνες του Πόρτο Καρράς και στον οικισμό του Παρθενώνα και σε περιοχές του δήμου Κασσάνδρας σε Άφυτο και Φούρκα.

Συνολικά, στα σημεία όπου ξέσπασαν οι φωτιές στο νομό Χαλκιδικής, επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ με το φως της ημέρας σηκώθηκε και ένα αεροσκάφος για να  συνδράμει στην κατάσβεση.

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική έκταση, κοντά στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που οφειλόταν κατά τις πρώτες εκτιμήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε κεραυνό.

Η μεγάλη και πολύ γρήγορη κινητοποίηση της πυροσβεστικής, εθελοντών, κατοίκων της περιοχής και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του δήμου, έθεσε τη φωτιά υπό έλεγχο.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας Α. Χαλκιά, ανέφερε στο GRTimes πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Πυροσβέστες, τονίζουν στο GRtimes.gr, ότι αν δεν είχε βρέξει, αυτή τη στιγμή η φωτιά θα είχε φτάσει μέχρι το κέντρο του οικισμού.

“Δύσκολη βραδιά σήμερα στη μικρή πατρίδα, τη Φούρκα Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Με την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών, πολιτικής προστασίας και εθελοντών, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.Σεβασμός κι ευγνωμοσύνη σε όσους/όσες παλεύουν με τις φλόγες και σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα”, ανέφερε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς που βρισκόταν στο σημείο.

Φωτιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε ΆθυτοΣάνη και Καλάνδρα. Παράλληλα, μέτωπα υπήρξαν και στη Σιθωνία. Όλα τα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο λίγο μετά τα μεσάνυχτα και δεν απαιτήθηκε κάποια εκκένωση οικισμού.

Φωτιά στη Χαλκιδική - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.08.2021

Φωτιά από κεραυνό και στην Ύδρα

Φωτιά, λόγω κεραυνού ξέσπασε και στο νησί της Ύδρας την Τετάρτη.

“Η φωτιά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προκλήθηκε από κεραυνό σε δυσπρόσιτη περιοχή με χαμηλή βλάστηση” σημείωσε ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης. “Όλο το βράδυ δώσαμε μάχη, όλα δείχνουν ότι είναι σε ύφεση και πιστεύω ότι ξημερώνει μια καλύτερη μέρα. Ήρθε ένα πεζοπόρο τμήμα με 7 άντρες από Πελοπόννησο και τα στελέχη του εθελοντικού κλιμακίου του δήμου μας, που είναι γύρω στα 12 άτομα. Συνολικά επιχείρησαν γύρω στα 20 άτομα με τα δύο οχήματα που έχουμε εδώ. Το μέτωπο είναι σε πλήρη ύφεση. Η περιοχή ήταν δύσβατη” πρόσθεσε ο ίδιος.

Συγκλονίζει η καταγραφή της καταστροφής στην Εύβοια

Για ένατη μέρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια που έκαψε περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία πυρκαγιά. Ωστόσο, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη και είναι έκδηλη η αισιοδοξία πως ο πύρινος εφιάλτης θα πάρει τέλος.

Οι εικόνες από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας είναι σοκαριστικές και οι κάτοικοι μετρούν πλέον τις πληγές τους, αφού εκατοντάδες έχουν μείνει χωρίς σπίτι και έχασαν τις περιουσίες τους ενώ χιλιάδες εκτοπίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν για να γλυτώσουν από την πυρκαγιά.

“Περάσαμε πολύ δύσκολα, εφιαλτικά. Το σπίτι σώθηκε από μόνο του, εμείς δεν ήμασταν εδώ. Φύγαμε νύχτα. Η φωτιά έκαψε κάποια σπίτια. 20 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς. Γυρίσαμε πίσω για να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε, δεν νομίζω ότι θα συνέλθουμε ποτέ”, δήλωσε στη κάμερα του ΜΕGA κάτοικος της Κοκκινομηλιάς.

Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Η σκηνή που λύγισε Κύπριο εθελοντή διασώστη

Πάνω από εβδομάδα είναι που η κυπριακή αποστολή βρίσκεται στην Ελλάδα και από την πρώτη μέρα άφιξής τους, στις 4 Αυγούστου, ρίχθηκαν στη μάχη κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών με σθένος και αποφασιστικότητα, δίπλα σε μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος.

Μιλώντας για τα όσα έζησε η κυπριακή αποστολή στις επιχειρήσεις στην Βόρεια Εύβοια, όπου κλήθηκε να συνδράμει την Τρίτη, το μέλος της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας, Γιώργος Ευαγγέλου, ο οποίος είναι μέρος της αποστολής, ανέφερε ότι η ζέστη σε συνδυασμό με την απίστευτα ψηλή υγρασία και την στάχτη, που αιωρείται, έκαναν την ατμόσφαιρα βαριά και ανυπόφορη.

Ανέπνεαν, συνεχίζει, με δυσκολία, ενώ ζεστός ιδρώτας σκέπαζε ολόκληρο το κορμί τους.

Σημειώνει ότι λόγω της πυκνής βλάστησης της περιοχής, οι ντόπιοι άνοιγαν διόδους με δεντροκοπτικές για να μπορέσει η αποστολή να ετοιμάσει γραμμές και που μόλις χωρούσε να περάσουν.

Πρόσθεσε ότι έκανε τόση ζέστη και ποτέ τους δεν ξανά ένιωσαν τόση δυσφορία.

“Ένας πολίτης κατεβαίνει από το τούνελ κρατώντας τη δεντροκοπτική του. Είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Γονατίζει. Του προσφέρουμε κρύο νερό, τον στηρίζουμε και του βρέχουμε το κεφάλι. Μας κοιτάζει και ψιθυρίζει: Ευχαριστώ”, περιγράφει.

Η κυπριακή αποστολή από το πρωί της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης επιχειρούσε στην τοποθεσία εξωκλήσι Παναγία Ντινιούς στην Κοινότητα Αλκυόνη. Επιχείρησε αρχικά για λίγο χρόνο και στις Κοινότητες Γαλατσώνα και Αβγαριά.

Σύμφωνα με το μέλος της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας, ξεκίνησαν την πυρόσβεση και την ασφάλιση της περιοχής.

Πυροσβέστες και διασώστες μαζί για ακόμα μια φόρα στο ίδιο μέτωπο, σημειώνει.

Το βράδυ, συνεχίζει τη μαρτυρία του, παρέμειναν στον χώρο και με σκοπιές επιτηρούσαν τον τομέα ευθύνης τους, ενώ στις 01.30 της Τετάρτης τους πλησιάζει ένα πολιτικό όχημα και τους αφήνει πίτσες και αναψυκτικά,  λέγοντας τους απλά ευχαριστώ.

“Και εμείς με τη σειρά μας ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που μας στηρίζουν με τις πράξεις τους. Μακάρι να μπορούσαμε να κάναμε περισσότερα”, υπογραμμίζει ο κ. Ευαγγέλου.

Ένα άλλο μέλος της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης, στέλνει το δικό του μήνυμα κατά την επιστροφή της κυπριακής αποστολής στην Αθήνα ότι όλη η ομάδα είναι δυνατή και καλά, αν και καταβεβλημένη από την κούραση.

H αποστολή του Τμήματος Δασών επιχείρησε σήμερα στη Μάνη.

“Επιστρέψαμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας”

Στην Εύβοια ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές, ενώ οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν σιγά σιγά στα χωριά τους.

“Περάσαμε πολύ δύσκολα, εφιαλτικά. Το σπίτι σώθηκε από μόνο του, εμείς δεν ήμασταν εδώ. Φύγαμε νύχτα από εδώ. Φύγαμε μόνοι μας, μεταξύ μας ειδοποιηθήκαμε. Αφού φύγαμε δήλωσαν εκκένωση του χωριού. Μας ειδοποίησε ο πρόεδρος ότι η φωτιά έχει ξεφύγει και πρέπει να φύγουμε και έκαψε κάποια σπίτια. 20 σπίτια είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα, δεν μπορούν να μείνουν οι κάτοικοι, εξοχικά και μόνιμες κατοικίες. Γυρίσαμε 3-4 ημέρες και προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Έχει γίνει μεγάλη καταστροφή. Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε, και ούτε θα συνέλθουμε ποτέ. Καταστρέψαμε το καλύτερο κομμάτι της Εύβοιας”, δήλωσε στη κάμερα του ΜΕGA κάτοικος της Κοκκινομηλιάς.

Κοπέρνικος: Ίσως έχουν καεί 700.000 στρέμματα

Την ίδια ώρα συγκλονίζει η φωτογραφία που δημοσιεύει η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απεικονίζει το εύρος της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Στα 507.950 στρέμματα προσδιορίζει την καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία και μόνο πυρκαγιά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το σύστημα EFFIS προσδιόριζε την καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας (ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και κατακαίει την Γορτυνία) σε 150.150 στρέμματα που είναι δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στην χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

evoia-kopernikos-2

Ακολουθεί με 111.120 καμένα στρέμματα η φωτιά που κατέκαψε τη Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) και στην τέταρτη θέση η πύρινη λαίλαπα στην Αττική που αποψίλωσε συνολικά -σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους.

Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου.

Kopernikos_evoia11

Ολοκληρώνονται οι καταγραφές στην Αττική

Ολοκληρώνονται οι αυτοψίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα καμένα της Αττικής για να συνεχίσουν τα συνεργεία τις καταγραφές στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Προς το παρόν 112 κατοικίες και 10 επαγγελματικοί χώροι κρίθηκαν επικίνδυνες για χρήση, ενώ 147 σπίτια και 19 επιχειρήσεις προσωρινά ακατάλληλες. Τέλος, 32 αποθήκες/στάβλοι κλπ επικίνδυνοι για χρήση και 24 αποθήκες/στάβλοι κλπ είναι προσωρινά ακατάλληλοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα