ΑΘΗΝΑ
11:26
|
26.04.2024
Στις 64 οι δασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ώρου. Δυσκολίες στα μέτωπα Αρκαδίας και Βόρειας Εύβοιας. Φωτιές σε Χαλκιδική, Μάνδρα και Πόρτο Γερμενό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε δεκάδες πύρινα μέτωπα της Ελλάδας με την κατάσταση στη Γορτυνία να είναι δραματική καθώς οι εστίες της φωτιάς εξαπλώνονται επικίνδυνα ενώ παραμένει ο κίνδυνος να περάσουν οι φλόγες στο όρος Μαίναλο.

Πέντε εστίες φωτιάς σημειώθηκαν απόψε, έπειτα από κεραυνό, σε δασική έκταση στην περιοχή του Ν. Μαρμαρά, στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή Κασσάνδρας και Σιθωνίας.

Νωρίς απόψε αναφέρθηκαν έξι διαφορετικές πυρκαγιές σε Πόρτο Γερμενό και Μάνδρα Αττικής.Επιχειρούν 40 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα και 2 Ε/Π.

Τουλάχιστον 64 οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα

Σύμφωνα με απογευματινή ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, το τελευταίο 24ωρο ήταν σε εξέλιξη 64 δασικές πυρκαγιές.

Ειδικότερα:

  • Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 3 Ε/Π και 3 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Α/Φ από Ισραήλ. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης επιχείρησαν περιοδικά 21 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 4 Ε/Π της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, 2 Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού, 2 Ε/Π από Σερβία, 2 Ε/Π από Ελβετία και 1 Ε/Π ως συντονιστικό καθώς και 6 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Α/Φ από Ισραήλ. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
  • Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης επιχείρησαν περιοδικά 6 Ε/Π και 27 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 3 Α/Φ από Γαλλία, 2 Α/Φ από Σουηδία, από Ρωσία 2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και επιχείρησαν περιοδικά 3 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Σε τρεις εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 7 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π από Ελβετία και 2 Ε/Π από Σερβία καθώς και 2 Α/Φ.

Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή.Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

“Βοήθεια” για την “επόμενη μέρα” υπόσχονται οι ΗΠΑ

Βοήθεια από τις ΗΠΑ υποσχέθηκε το απόγευμα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν σε ό,τι αφορά την “επόμενη μέρα” της καταστροφής που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

Η Σέρμαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ανέφερε πως η αμερικανική Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία και με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, θα συμβάλλει σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές δίνοντας τεχνογνωσία στις εργασίες στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας.

Σεισμός και φωτιά στην Αταλάντη

Λίγο μετά τις 5.00 μ.μ. σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις της Λοκρίδας εξαιτίας φωτιάς που ξέσπασε, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, έπειτα από κεραυνό, σε δασική έκταση στην Αταλάντη.

Παράλληλα σημειώθηκε και σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών Ρίχτερ, με εστιακό βάθος πέντε χλμ ΒΒΔ της Αταλάντης.

Ωστόσο,λίγο πριν τις 7.00 μ.μ. οι μαζικές ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, που έσπευσαν αμέσως στην περιοχή, έθεσαν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Νέο μεγάλο μέτωπο στη Γορτυνία

Ένα νέο μεγάλο πύρινο σε δασική περιοχή στη Γορτυνία είναι αυτό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρό των έργων κατάσβεσης  της πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα οι νέες εστίες εντοπίζονται γύρω από τις περιοχές, Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι.

Ο Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι τα πράγματα είναι σοβαρά διότι γίνεται λόγος για ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με πολλές εστίες.

Το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev-200.

Παράλληλα, ένα δεύτερο στοίχημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι να μην κατευθυνθεί το πύρινο μέτωπο της Γορτυνίας προς την Ηλεία και συγκεκριμένα προς Ανδρίτσαινα, Κρέστενα και Ζαχάρω. Εκεί το δάσος είναι παρθένο και οι οικιστικές περιοχές πολλές.

Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας είπε ότι “φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια.

Πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ζημιές σε καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες της Γορτυνίας και διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Τραυματισμοί πυροσβεστών στην Αρκαδία

Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και ένας με μικροεγκαύματα διακομίστηκαν σήμερα το πρωί σε δομές υγείας της Αρκαδίας. Ειδικότερα, δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στη Δάφνη Αρκαδίας στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας.

Σημειώνεται, ότι γιατρός του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στη Δάφνη Αρκαδίας για να βοηθήσει, εάν παραστεί ανάγκη, τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή. Επίσης, ένας πυροσβέστης προσήλθε χθες το βράδυ στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων με μικροεγκαύματα. Κρίθηκε σκόπιμο να διακομιστεί στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Φωτιά στην ανατολική Μάνη: Τρία τα πύρινα μέτωπα

Σε τρία σημεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης υπάρχουν ακόμα εστίες φωτιάς και συγκεκριμένα στις περιοχές, Δεσφίνα, Σκαμνάκι και Μονή Τσίγκου. Επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου FLY, τις πρωινές ώρες και για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξέσπασε πυρκαγιά σε όχημα το οποίο βρισκόταν μέσα σε αγρόκτημα, στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας.

Για 9η ημέρα η φωτιά σαρώνει τη βόρεια Εύβοια

Στη θάλασσα σταμάτησαν το βράδυ οι φλόγες που ξεκίνησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο της βόρειας Εύβοιας μετά από αναζωπύρωση.

Από το μεσημέρι και μετά παρατηρούνται ξανά αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο απασχολούν τους πυροσβέστες στη φωτιά της βόρειας Εύβοιας. Έτσι συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα επικίνδυνες έχουμε στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίδεται μία μεγάλη μάχη από χθες για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται “Τελέθριο” γιατί από κει οι φλόγες θα καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση.

Εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.

Στην Αθήνα το πρώτο Ιλιούσιν

Προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10.00 μ.μ. στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” το πρώτο από τα δύο ρωσικά Ιλιούσιν πυροσβεστικά αεροσκάφη, τύπου Ilyushin Il-76 έπειτα από απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που ανταποκρίθηκε άμεσα στο χτεσινό αίτημα της Ελλάδας για πρόσθετη ρωσική βοήθεια στα δεκάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα μας, πέρα από το θηριώδες πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Την είδηση πρόβαλε από την σελίδα της στο Facebook η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, κατέφθασαν σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου και τα δύο ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα Mi-8 για να μπουν στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα. Τα ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με το ρωσικό αεροσκάφος An-124. Σημειώνεται ότι η μέγιστη ταχύτητα των Mi-8 μπορεί να φτάσει τα 250χλμ/ώρα και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν έως πέντε τόνους νερού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα