ΑΘΗΝΑ
00:43
|
20.04.2024
"Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου". "Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη “συγγνώμη” για την ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστη η χώρα από την πύρινη λαίλαπα, ο πρωθυπουργός παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

“Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για όλα” ξεκίνησε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μίλησε για την κλιματική κρίση, και απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της “κλιματικής αλλαγής” σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση είχε και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας αναφορές στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. “Φέραμε τον πρώτο κλιματικό νόμο στην χώρα” είπε.

Στην συνέχεια τόνισε πως το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο. “Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες”, αναφέροντας πως στην σύνοδο MED 9 μαζί με τις χώρες της Μεσογείου θα εξεταστούν οι τρόποι για να μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου

Είπε επίσης πως ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες γιατί το αισθάνθηκε ως προσωπική ανάγκη γιατί “οφείλεις όταν κάτι σε συγκλονίζει να βλέπεις τι πήγε λάθος”.

“Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον” διευκρίνισε.

 Συνέχισε δε λέγοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν σίγουρα αλλά όχι στην ώρα της μάχης. “Οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό”, είπε.

 “Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα”, συνέχισε, προσθέτοντας πως “κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό”.

“Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της” έκρινε.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έκανε τρεις επισημάνσεις σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές, τονίζοντας πως ήταν οι πιο καταστροφικές της τελευταίας 15ετίας:

  • “Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος ήταν η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία των περιορισμών, των κρίσιμων δομών του κράτους και του φυσικού περιβάλλοντος. (…) Το 112, η ουσιαστικά επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας και η διεθνής πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσαν. Απέδωσε και η στρατηγική μας να προστατέψουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν .Ίσως έχουμε κατεστραμμένα σπίτια αλλά κανέναν πλήρως κατεστραμμένο οικισμό”, είπε.
  • “Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την προσωπική μου επιλογή, το περιβάλλον να προταχθεί ως πολιτικός στόχος προτεραιότητα. Η απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή μετάβαση. Το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ μας δίνει πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναπροσανατολίσουμε ενεργειακά την οικονομία μας. Θα ψηφίσουμε τους επόμενους μήνες τον πρώτο κλιματικό νόμο”, τόνισε και επεσήμανε πως όλες οι χώρες της μεσογείου είναι στην ίδια μοίρα.
  • “Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε και θα ξαναχτίσουμε δίπλα στους πολίτες, ό,τι γκρέμισαν οι φωτιές. Τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες μας θα αποκατασταθούν και η απάντηση στην οργή των συμπολιτών μας είναι ότι αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Από το Μάτι και το σεισμό στη Σάμο”.

Συγκλίσεις και συναινέσεις

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε πως είναι χρήσιμη, αλλά είπε πως “κάθε νηφάλια θέση της, διαδέχεται συχνά μια διχαστική δήλωση στελέχους της. (…) Εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων”.

Επανέλαβε επίσης πως, είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης ώστε με τις νηφάλιες τοποθετήσεις της να συμβάλει στο να βρεθούν λύσεις.

Εύβοια: Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το πακέτο στήριξης για την Εύβοια θα είναι “ενδεδειγμένο” σε μέγεθος. Σημείωσε πως “γνωρίζω καλά τον κ. Μπένο, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βαλουμε μπρος τη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής. Μπορεί να σημαίνει πολλά έργα υποδομής. Θα μας απασχολήσει ο τρόπος απασχόλησης των ανθρώπων που ζούσαν από το δάσος της περιοχής. Πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους για τον τρόπο απασχόλησής τους, ίσως μέσα στο δάσος, γιατί έχουμε δουλειές να κάνουμε μέσα στο δάσος”. Έκανε λόγο για επανασχεδιασμό του τουριστικού μοντέλου της Εύβοιας.

“Έχουμε εργαλεία και διάθεση” είπε, “οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι”.

Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις, το 112 έσωσε ζωές

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στη κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για τις εκκενώσεις, έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα. “Δυσκολεύουμε να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές στο παρελθόν”, είπε, αναφέροντας πως άλλες χώρες δεν έχουν τέτοιο μηχανισμό σαν και του 112 και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία. “Μας ασκείται κριτική για το ότι προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ” είπε, τονίζοντας ότι αποτελεί συλλογική κατάκτηση το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε κουλτούρα εκκενώσεων.

“Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια, αμέτρητες επιχειρήσεις. Πόσα ελικόπτερα είδατε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις;”, διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι στην Αττική, τα καμένα σπίτια δεν είναι τόσο πολλά σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς.

Που είναι τα εναέρια μέσα;

Απαντώντας στην κριτική για τις αραιές ρίψεις των εναέριων μέσων, ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Πέραν των όσων διαθέτει η χώρα, να προσθέσετε και άλλα 20 εναέρια μέσα από τα πολύ μεγάλα ρώσικα αεροσκάφη, έως μικρά ελικοφόρα που εστάλησαν από πάρα πολλές χώρες που έσπευσαν να συνδράμουν την Ελλάδα. Είχαμε περισσότερα μέσα από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα μισά πετάνε και τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται. Τα εναέρια μέσα που είχαμε ήταν σίγουρα αποτελεσματικά και στο πλαίσιο και το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας που εγκρίναμε πριν τις πυρκαγιές προβλέπεται ενίσχυση του στόλου μας με απόκτηση νέων Καναντέρ, αλλά και μικρών αεροσκαφών – μικροί τράκτορες- και στην αγορά ιδιόκτητων πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Τα εναέρια μέσα δεν έιναι πανάκεια, αλλά σίγουρα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Αυτές οι πυρκαγιές ονομάζονται στη διεθνή βιβλιογραφία ως mega fires. Είχαμε τέτοιες πυρκαγιές στο παρελθόν, όπως στην Ηλεία. (…) Πρέπει να προγραμματίσουμε την Πολιτική Προστασία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Στην ερώτηση “που είναι τα εναέρια μέσα” η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά».

Τατόι: Δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι’ αυτό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να σώσουν τα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. “Τα βασιλικά κτήματα, είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου (…) Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε και να μην έχουμε κάποια ζημιά. Δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι αυτό! Είμαι πολύ στεναχωρημένος γι αυτό που έγινε. Όμως δεν έγινε γιατί δεν προσπαθήσαμε, υλοτόμοι στα βασιλικά κτήματα τα καθάριζαν δύο μήνες. Τα κτήματα έχουν δύο πολύ μεγάλες αντιπυρικές ζώνες. Η φωτιά πέρασε από πάνω τους χωρίς να καταλάβει τίποτα, όπως πέρασε και από την εθνική οδό”, είπε.

Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα

“Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα. Το επιτελικό κράτος, συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, επιβλέπει. Έχει πετύχει πάρα πολλά τους τελευταίους αυτούς μήνες. Από τη διεκδίκηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εως την επιτελική οργάνωση της επιχείρησης Ελευθερία. Το θεωρώ απολύτως απαραίτητη δομή. Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε αυτά που έγιναν 25 μήνες. Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν ούτε επιτελικό, και συχνά ούτε κράτος”, είπε αναφερόμενος έμμεσα στη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα