ΑΘΗΝΑ
08:53
|
18.04.2024
Ο παραιτηθείς κυβερνήτης της Νέας Υόρκης είναι ακόμη ένας κρίκος σε μια αλυσίδα δικομματικής ντροπής και διαφθοράς.
NEW YORK, NEW YORK - MAY 10: New York Gov. Andrew Cuomo speaks during a news conference on May 10, 2021 in New York City. It was announced that both SUNY and CUNY will require students to get COVID-19 vaccines before the next academic year. (Photo by Mary Altaffer-Pool/Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η προχθεσινή είδηση της παραίτησης του Άντριου Κουόμο από τη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης κατόπιν εισαγγελικής έρευνας που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο 63χρονος πολιτικός ενεπλάκη στη σεξουαλική παρενόχληση 11 γυναικών μόνο έκπληξη δεν συνιστά, δεδομένης και της αυξανόμενης πίεσης που δεχόταν να αποχωρήσει από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Για πολλούς μάλιστα η ανακοίνωση από πλευράς του Κουόμο άργησε αν αναλογιστεί κανείς πως ήδη από τις 3 Αυγούστου η γενική εισαγγελέας της πολιτείας, η Λετίσια Τζέιμς, έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα μιας ανεξάρτητης έρευνας που διήρκεσε πέντε μήνες και η οποία κατέληξε ότι «ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες και, με αυτές τις πράξεις του, παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία και εκείνη της πολιτείας».

Η περίπτωση του Κουόμο, συνιστά ισχυρό πλήγμα για το ιστορικό παράρτημα του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία, με την αδιάλειπτη παρουσία από τις αρχές του 19ου αιώνα. Ο ίδιος, ένας «πρίγκιπας» για το κεντροαριστερό-φιλελεύθερο κατεστημένο που ηγείται των «μπλε», δεν είναι εξάλλου ένα τυχαίο πρόσωπο. Γιός του πάνω από μια δεκαετία επίσης κυβερνήτη της πολιτείας, Μάριο Κουόμο, σύζυγος της κόρης του πρώην γερουσιαστή και υπουργού Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι, Κέρι, και πρώην υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Μπιλ Κλίντον, υπέρμαχος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της -ελαφράς ως ανεπαίσθητης- αύξησης της φορολογίας για τους πλουσιότερους, ο απερχόμενος κυβερνήτης θεωρείτο πρότυπο Νεοϋορκέζου «strongman», για τους υποστηρικτές του.

Ρίχνοντας όμως κανείς το βλέμμα του στο τι συνέβαινε προ Κουόμο–και μην λησμονώντας πως εκτός των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση ο ίδιος κατηγορείται από την ίδια γενική εισαγγελέα αλλά και Δημοκρατικούς όπως ο βουλευτής του πολιτειακού Κοινοβουλίου Ρον Κιμ για αλλοίωση «προς τα κάτω» του αριθμού των θανάτων από Covid-19— θα διαπιστώσει πως εδώ και τρείς δεκαετίες τουλάχιστον οι πολιτικοί της Νέας Υόρκης ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικών καταβολών έχουν μακρά παράδοση στην παραγωγή σκανδάλων, σεξουαλικής ή οικονομικής φύσεως.

Ωστόσο, μπαίνοντας κανείς στον πειρασμό να εξάγει συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την αντιστοιχία ανάμεσα σε πολιτικό κόμμα και αδίκημα δεν θα μπορούσε να μην προσέξει πως οι Δημοκρατικοί αποδεικνύονται πιο επιρρεπείς σε σεξουαλικά αδικήματα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διαπρέπουν κυρίως στο οικονομικό έγκλημα, παράδοση που μάλλον αντιστρέφεται σε εθνικό επίπεδο, αν ανατρέξουμε όχι μόνο στον πολιτικό κόσμο αλλά και στα πρόσφατα σχετικά πεπραγμένα της οικογένειας-έμβλημα της προτεσταντικής Δεξιάς, των Φάλγουελ.

Ακολουθεί μια συνοπτική αναδίφηση στα σκάνδαλα της Νέας Υόρκης από το 2000 και έπειτα:

Άλαν Χέβεσι

Τον Δεκέμβρη του 2006, ο οικονομικός ελεγκτής της πολιτείας της Νέας Υόρκης και επί εικοσαετία και πλέον πολιτειακός βουλευτής με τους Δημοκρατικούς, Άλαν Χέβεσι, οδηγήθηκε σε παραίτηση από το αξίωμά του στο πλαίσιο συμφωνίας με δικαστήριο του Άλμπανι και στην καταβολή προστίμου ύψους 5.000 δολαρίων αποδεχόμενος την ενοχή του για απάτη σε βάρος της κυβέρνησης, όταν αποκαλύφθηκε πως στρατολογούσε κυβερνητικούς υπαλλήλους για να εκτελούν χρέη σοφέρ για τη σύζυγό του.

Ο Χέβεσι, που αξίζει να σημειωθεί πως είχε καταβάλει σε πρόστιμα συνολικά 200.000 δολάρια πριν καταλήξει στην τελική συμφωνία με τις δικαστικές αρχές, αποδείχτηκε εξαιρετικά συνεπής ως προς τις οικονομικές του ατασθαλίες. Μόλις 5 χρόνια αργότερα, θα δήλωνε ένοχος για δωροδοκία, ομολογώντας πως δέχτηκε μεγάλα χρηματικά ποσά από επενδυτικό fund χρηματοδότη της πολιτικής του εκστρατείας ώστε να παροτρύνει διευθυντές των συνταξιοδοτικών ταμείων της Καλιφόρνια να επενδύσουν στο εν λόγω σχήμα. Η δεύτερη καταδίκη του θα οδηγούσε τον Χέβεσι στη φυλακή για 19 μήνες.

Έλιοτ Σπίτζερ

Η πρώτη φορά που θα απεπέμπετο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, θα ήταν το όχι τόσο μακρινό 2008, συγκεκριμένα τον Μάρτιο, όταν ο Δημοκρατικός Έλιοτ Σπίτζερ αποκαλύφθηκε πως είχε καταβάλει περίπου 80.000 δολάρια σε ιερόδουλες για τις υπηρεσίες του.

Η έρευνα που διεξήχθη δεν αποκάλυψε την συμμετοχή του Σπίτζερ με ιδιότητα άλλη από αυτή του πελάτη, ωστόσο η πολιτική του καριέρα είχε ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε το 2013, όταν έχασε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την θέση του οικονομικού ελεγκτή.

Τζόσεφ Μπρούνο

Αναπληρωτής κυβερνήτης της πολιτείας, ο Ρεπουμπλικανός Τζόσεφ Μπρούνο οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά την απομάκρυνση του Σπίτζερ και την αναβάθμιση σε κυβερνήτη του μέχρι τότε αναπληρωτή, Ντέιβιντ Πάτερσον. Λίγους μήνες αργότερα αναγκάστηκε σε παραίτηση -θα τον διαδεχθεί ο όχι τόσο έντιμος όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια Ντιν Σκέλος- αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δωροδοκία και υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, προς όφελος συγκεκριμένων εταιριών και με όφελος για τον ίδιο 3,2 εκατομμυρίων (εκ.) δολαρίων.

Αν και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δύο χρόνια φυλάκισης, ο Μπρούνο κατάφερε να αθωωθεί στο εφετείο, μην επιχειρώντας στη συνέχεια να επανέλθει στην πολιτική ζωή της Νέας Υόρκης.

Άντονι Γουίνερ/Carlos Danger

Μια τυχαία γκάφα στο «sexting», έσκαψε το λάκκο της πολιτικής καριέρας του Δημοκρατικού Άντονι Γουίνερ. Ο ομοσπονδιακός βουλευτής της 9ης περιφέρειας της Νέας Υόρκης έστειλε στις 27 Μαΐου του 2011 ένα μήνυμα στο Twitter, που πρόλαβε να αποθηκεύσει ένας χρήστης και να το στείλει σε ένα δημοσιογράφο στον ιστότοπο Big Journalism.

Μέχρι τα μέσα ενημέρωσης να μυριστούν την ιστορία, οι λογαριασμοί στο Twitter είχαν εξαφανιστεί, με τον Γουίνερ τις επόμενες ημέρες να αποδίδει το περιστατικό σε υποκλοπή δεδομένων κατά τη διάρκεια παραβίασης των λογαριασμών του.

Λίγες ημέρες όμως αργότερα ο ιστότοπος Big Journalism δημοσίευσε άλλη μια φωτογραφία με τον Γουίνερ γυμνόστηθο, η οποία είχε σταλεί σε κάποια άλλη γυναίκα μέσω του Twitter, μαζί με πολλές άλλες πολύ προσωπικές φωτογραφίες, συζητήσεις και μηνύματα.

«Έχω εμπλακεί σε αρκετές ανάρμοστες συζητήσεις μέσω Twitter, facebook, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και, περιστασιακά τηλεφώνου με γυναίκες που έχω γνωρίσει στο Διαδίκτυο, Έχω ανταλλάξει μηνύματα και άσεμνες φωτογραφίες με περίπου έξι γυναίκες τα τελευταία τρία χρόνια» θα παραδεχόταν ο ίδιος σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω αποκαλύψεις.

H κατάσταση ωστόσο επιδεινώθηκε ανεπανόρθωτα όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Γουίνερ βρισκόταν σε επικοινωνία με ένα 17χρονο κορίτσι από το Ντέλαγουερ, γεγονός που οδήγησε στην παρέμβαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εμμέσως τον κάλεσε να παραιτηθεί, με τον βουλευτή να αποχωρεί υπό το βάρος και νέων αποκαλύψεων στις 21 Ιουνίου του 2011, μετά από 12 χρόνια παρουσίας στο Κογκρέσο.

Έκτοτε, αν και προσπάθησε να επανέλθει στον πολιτικό στίβο διεκδικώντας την δημαρχία της Νέας Υόρκης, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον εαυτό του, αφού αποκαλύφθηκε πως εξακολουθούσε να ανταλλάσει ερωτικά μηνύματα και φωτογραφίες μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας το ευφάνταστο όνομα «Carlos Danger», γεγονός που έγινε πηγή έμπνευσης για πληθώρα κωμικών σκετς.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Γουίνερ θα καταδικαζόταν σε κάθειρξη 21 μηνών για διακίνηση άσεμνου υλικού σε ανήλικη (τουτέστιν sexting με 17χρονη), εκ των οποίων οι τρείς θα εκτίονταν σε φυλακή και οι υπόλοιποι σε κέντρο επανένταξης.

Σέλντον Σίλβερ

Η αρχή του έτους 2015 θα σήμαινε την αποκαθήλωση του επί 20 συναπτά έτη προέδρου του πολιτειακού Κοινοβουλίου, Σέλντον Σίλβερ. Ο Δημοκρατικός Σίλβερ, θα συλλαμβανόταν λίγες ημέρες μετά την ενδέκατη διαδοχική εκλογή του στο αξίωμα του επικεφαλής του νομοθετικού σώματος, με την κατηγορία της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα ο Σίλβερ κατηγορήθηκε πως σε διάστημα δεκαπενταετίας είχε λάβει ποσό ύψους 700.000 δολαρίων από τη νομική εταιρία Goldberg & Iryami που εκπροσωπούσε κατασκευαστικές εταιρίες με αντάλλαγμα την υπαγωγή των τελευταίων σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Σταδιακά του αποδόθηκαν κατηγορίες για παρόμοιες υποθέσεις δωροδοκίας αξίας 1,4 εκ. δολαρίων και από την νομική εταιρία Weitz & Luxemburg.

Αν και καταδικάστηκε πρωτοδίκως τον Μάϊο του 2016 σε κάθειρξη 12 ετών και υποχρεώθηκε να καταβάλει 7 εκ. δολάρια ως αποζημίωση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ο Σίλβερ πέτυχε την ακύρωση της απόφασης σε ομοσπονδιακό Εφετείο και την επανάληψη της δίκης, βασιζόμενος στην υπόθεση του πρώην κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Μπομπ Μακντόνελ.

Δεν κατάφερε όμως να ξεφύγει τελικά από την Δικαιοσύνη, και το 2018 βρέθηκε εκ νέου ένοχος, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε σχεδόν επτά χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 1 εκ. δολαρίων.

Ντιν Σκέλος

«Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έναν Έλληνα θα βρεις από κάτω» μας έλεγαν οι παππούδες μας και η περίπτωση του ελληνικής καταγωγής Ρεπουμπλικανού πρώην επικεφαλής της πολιτειακής Γερουσίας και αναπληρωτή κυβερνήτη της πολιτείας, Ντιν Σκέλος, επιβεβαιώνει το στερεότυπο του δαιμόνιου Έλληνα με όχι τόσο τιμητικό τρόπο.

Ο Σκέλος οδηγήθηκε σε παραίτηση τον Μάϊο του 2015, μετά τη σύλληψή του για τις κατηγορίες του εκβιασμού, της απάτης και της δωροδοκίας από κοινού με τον γιό του, Άνταμ, ο οποίος επωφελήθηκε εξασφαλίζοντας με τη μεσολάβηση του πατέρα του συμβόλαια ύψους 300.000 δολαρίων για παροχή υπηρεσιών μηδενικού οφέλους για την πολιτεία.

Παρότι καταδικάστηκε σε 5 έτη φυλάκισης τον Μάϊο του 2016, οι Σκέλος θα κατάφερναν να αποφυλακιστούν προσωρινά το 2017 επικαλούμενοι κακοδικία στην πρώτη δίκη, για να καταδικαστούν τελικά και αμετάκλητα το 2018 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Τον Απρίλιο ωστόσο του 2020, ο 73χρονος πια Σκέλος θα αποφυλακιζόταν και θα ετίθεντο σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς βρέθηκε θετικός σε κορονοϊό.

Έρικ Σνάιντερμαν

Το έτος της οριστικής καταδίκης του Σκέλος, η Νέα Υόρκη θα δεχόταν το τελευταίο τρανταχτό πλήγμα πριν από την υπόθεση Κουόμο. Στις 7 Μαϊου ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Έρικ Σνάιντερμαν, θα υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τις αποκαλύψεις τεσσάρων ερωμένων του, ότι τις κακοποίησε σωματικά και τις απειλούσε.

New York Attorney General Eric T. Schneiderman speaks during a news conference, Thursday, Feb. 11, 2016, in New York. Morgan Stanley will pay $3.2 billion in a settlement over bank practices that contributed to the 2008 financial crisis, including misrepresentations about the value of mortgage-backed securities, authorities announced Thursday. (AP Photo/Mary Altaffer)

Εκ των τεσσάρων γυναικών, δύο υποστήριξαν ότι τις χτύπησε κατ’ επανάληψη και αφού είχε προηγηθεί κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και ποτέ με τη συγκατάθεσή τους, ενώ μία κατήγγειλε ότι την χαστούκισε. Από την πλευρά του ο 66χρονος σήμερα Σνάιντερμαν υπονόησε σε ανακοίνωσή του ότι η συμπεριφορά του εντασσόταν σε μια κοινώς αποδεκτή σεξουαλική δραστηριότητα.

Τις καταγγελίες κατά του Σνάιντερμαν κλήθηκε να διερευνήσει η ελληνικής καταγωγής Μάντλιν Σίνγκας, η οποία ορίστηκε ως ειδική εισαγγελέας από τον τότε σχετικά ευυπόληπτο Άντριου Κουόμο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Σνάιντερμαν να μην παραπεμφθεί, με τον απαξιωμένο πια πρώην γενικό εισαγγελέα σήμερα να ακολουθεί καριέρα δασκάλου διαλογισμού. . .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 17χρονο ποδηλάτη

Συναγερμός στην Ινδονησία: Διαδοχικές εκρήξεις ηφαιστείου

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε σούπερ μάρκετ στην Πάτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα