ΑΘΗΝΑ
15:17
|
19.04.2024
Βρέχει στην καμένη Εύβοια. Ακόμα επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο της Μάνης. Αποχαιρετισμός με συρτάκι στους Γάλλους πυροσβέστες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι φλόγες που έφτασαν μέχρι τη θάλασσα και η βροχή σταμάτησαν το καταστροφικό έργο της φωτιάς στη βόρεια Εύβοια, η οποία μέσα σε διάστημα δέκα ημερών έχασε πάνω από 500.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Στην Πελοπόννησο δεν έχει βρέξει και η μάχη πυροσβεστών, εθελοντών και ντόπιων συνεχίζεται λόγω των αναζωπυρώσεων.

Μάχη για να μην προκληθούν νέες αναζωπυρώσεις της φωτιάς δίνουν και θα συνεχίζουν να στη Γορτυνία ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και πεζοπόρα τμήματα. Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι η αντιμετώπιση των μικρών εστιών φωτιάς, ώστε να μην πάρουν έκταση και γίνουν απειλητικές για κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται και κάτοικοι των οικισμών της Γορτυνίας, προκειμένου να συνδράμουν κι αυτοί σε περίπτωση που υπάρξει κάποια επικίνδυνη αναζωπύρωση. Στο μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν εκ νέου τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ενώ στο έργο της πυρόσβεσης συμβάλουν τα μηχανήματα έργου και οι υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε χθες ότι “σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις προβλέπονται πιθανές βροχοπτώσεις για την Πέμπτη στην περιοχή και ελπίζω να επαληθευτούν αυτές οι προγνώσεις”. Επίσης, είπε ότι “έχουν δημιουργηθεί οι αντιπυρικές ζώνες στο Μαίναλο, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά”.

Οι κάτοικοι και η νεολαία από το Καλλιάνι Γορτυνίας, αποχαιρέτησαν τους Γάλλους πυροσβέστες χορεύοντας συρτάκι έξω από το κεντρικό καφενείο του χωριού στην πλατεία. Τους έκαναν μάλιστα και το τραπέζι με φαγητά, μπύρες και κρασιά ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συνδρομή τους στις πυρκαγιές που δοκίμασαν τη χώρα.

Σωτήρια βροχή και στην Ηλεία

Όσον αφορά στην Ηλεία, όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, “μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο της φωτιάς”. Προσέθεσε ότι “η βροχή που εκδηλώθηκε στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έσβησε τις όποιες μικρές εστίες φωτιάς υπήρχαν”. Ταυτόχρονα, συνέχισε, “οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τα πεζοπόρα τμήμα και τα μηχανήματα έργου αντιμετώπισαν αποτελεσματικά ό,τι έκαιγε στις περιοχές Λάσδικα, Κρυονέρι και Μηλιές”. Πάντως, όλη τη νύχτα, πυροσβεστικές δυνάμεις θα επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Ηλείας, ώστε να επέμβουν όπου και αν χρειαστεί.

Το μέτωπο της ανατολικής Μάνης

Στην Ανατολική Μάνη οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, τόσο στις περιοχές Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα, που σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις τις απογευματινές ώρες, όσο και σε γειτονικά σημεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες νέες αναζωπυρώσεις και παράλληλα να αποτρέψουν πιθανή επέκταση προς οικισμούς.

Ύφεση της φωτιάς και βροχές στη βόρεια Εύβοια

Η πολύπαθη Εύβοια είδε τα μέτωπα να σβήνουν στη θάλασσα αλλά και από τον ουρανό. Η βροχή και όχι τα εναέρια μέσα έδωσαν τέλος στην αγωνία των ντόπιων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo υποχώρησαν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες χθες Πέμπτη 12/08, ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα, με ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο και τοπικές βροχές, με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται στην Εύβοια τις πρωινές ώρες. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη ριπή του ανέμου καταγράφτηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στη θέση Πόρτο Τήνου με 118 km/h, ενώ το μεγαλύτερο ύψος βροχής στους μετεωρολογικούς σταθμούς των περιοχών Κύμη και Μακρύκαπα με 22 mm.

Οι οκτώ υψηλότερες ριπές του ανέμου όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr την Πέμπτη 12/08, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα 1. Ενώ, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 12/08 σημειώθηκαν στις περιοχές του Πίνακα 2.

Η επανηλεκτροδότηση στις πυρόπληκτες περιοχές

Η επανηλεκτροδότηση στις περιοχές που προκλήθηκαν ζημιές από τις πυρκαγιές, έχει πραγματοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι συνεχίζονται και σήμερα, με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες.  

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας του ΔΕΔΔΗΕ, στη Βόρεια Εύβοια και στις περιοχές Λίμνης, Μαντουδίου και Αγίας ‘Αννας, η επανηλεκτροδότηση έχει πραγματοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εκκρεμούν προς ηλεκτροδότηση συνολικά 7 οικισμοί και ορισμένοι μεμονωμένοι πελάτες. Αντίστοιχα, στις περιοχές Ιστιαίας και Αιδηψού, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και εκκρεμούν μόνο δύο οικισμοί και ορισμένοι μεμονωμένοι πελάτες. Τονίζεται ότι για το σύνολο των αναφερόμενων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, έχουν εγκατασταθεί ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη σε όλα τα κρίσιμα αντλιοστάσια, σε συνεννόηση με την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ηπείρου του ΔΕΔΔΗΕ, στον Πύργο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, έχει ολοκληρωθεί η επανηλεκτροδότηση. Στη Σπάρτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης έχει ηλεκτροδοτηθεί το 96% των παροχών και παραμένουν εκτός τα χωριά Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος και Κρήνη. Σήμερα ωστόσο, αναμένεται να ηλεκτροδοτηθεί η Μαραθέα και ο Πλάτανος, και μέχρι αύριο το υπόλοιπο τμήμα του Αγίου Βασιλείου. Επισημαίνεται ότι στην περιοχή αυτή, το δίκτυο έχει υποστεί εκτενείς ζημιές, οι οποίες εντοπίζονται σε δυσπρόσιτα σημεία. Στην περιοχή γίνεται εντατική προσπάθεια μεταφοράς ηλεκτροπαραγωγών ζευγών. Στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γορτυνίας, έχει γίνει η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ποσοστό 30%. Συγκεκριμένα, έχουν ηλεκτροδοτηθεί τα χωριά Ράχες, Λυκοχώρι, Τριποταμιά, Καπελλίτσα, Χράνοι και Φαναράκι. Εκτός ηλεκτροδότησης παραμένουν τα χωριά Χώρα, Νεοχώρι, Λιβαδάκι, καθώς και τα χωριά του πρώην δήμου Λουτρών Ηραίας (Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Πύρρης, ‘Αγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα και Κατράκι). Και σε αυτή την περιοχή γίνεται προσπάθεια μεταφοράς ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, ώστε να ηλεκτροδοτηθούν το συντομότερο τα χωριά αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής του ΔΕΔΔΗΕ, όσον αφορά στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, η ηλεκτροδότηση έχει επανέλθει σε ποσοστό 99%.

Πηγή: meteo.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ilialive.gr, kalimera-arkadia.gr, eviazoom.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα