ΑΘΗΝΑ
01:50
|
20.04.2024
Πλοίο στο οποίο επέβαιναν περίπου 40 πρόσφυγες Ροχίνγκια που προσπαθούσαν να αποδράσουν από στρατόπεδο προσφύγων βυθίστηκε στα ανοιχτά του Μπαγκλαντές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 27 πρόσφυγες Ροχίνγκια παραμένουν αγνοούμενοι από το βράδυ της Παρασκευής, καθώς σκάφος με το οποίο επιχείρησαν να αποδράσουν από το στρατόπεδο προσφύγων του απομακρυσμένου νησιού Bhashan Char στα ανοιχτά του Μπαγκλαντές βυθίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα του Al Jazeera,  η αστυνομία δήλωσε αρχικά ότι μικρό αλιευτικό σκάφος με 41 επιβαίνοντες βυθίστηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στον κόλπο της Βεγγάλης κοντά στο νησί.

«Σκάφος στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες ανατράπηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Περίπου 14 από αυτούς επέστρεψαν αβλαβείς », δήλωσε κατά το ίδιο δημοσίευμα ο αρχηγός της αστυνομίας του νησιού, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή επιχείρηση διάσωσης από την αστυνομία, την ακτοφυλακή, το ναυτικό και την αεροπορία για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. 

Την ίδια ώρα, κυβερνητικό στέλεχος που έχει οριστεί ως διαχειριστής του νησιού δήλωσε πως μεταξύ των 27 αγνοουμένων συμπεριλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, ενώ περιέγραψε την ανατριχιαστική σκηνή κατά την οποία πατέρας εντοπίστηκε να κρατάει το παιδί του ψηλά πάνω από το νερό ενώ ο ίδιος κολυμπούσε για να σωθούν. 

Υπενθυμίζεται πως η γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει το Μπαγκλαντές σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού έχει επικριθεί έντονα και επανειλημμένως από φορείς και ομάδες που δραστηριοποιούνται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχεδόν 20.000 Ροχίνγκια έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στο Bhasan Char, ένα απομακρυσμένο νησί, στη μέση του κόλπου της Βεγγάλης, με το Μπαγκλαντές να επιδιώκει την μετεγκατάσταση συνολικά 100.000 από τους περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στο έδαφός του.

Οι αρχές του Μπαγκλαντές έχουν ανακοινώσει τη χρήση του νησιού ως μέρος της κρατικής «λύσης» για τα υπερπλήρη στρατόπεδα προσφύγων στο Cox’s Bazar, όπου φιλοξενούνται σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια, οι οποίοι έφτασαν στο Μπαγκλαντές τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν στο Μπαγκλαντές μετά τη στρατιωτική επίθεση του στρατού της Μιανμάρ το 2017, που αργότερα ο ΟΗΕ περιέγραψε ως «πρότυπο για τη συγγραφή εγχειριδίου για την εθνοκάθαρση», ωστόσο κάποιοι είχαν ήδη εγκαταλείψει τη Μιανμάρ από το προηγούμενο ξέσπασμα βίας.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι τα στρατόπεδα όπου διαβιούν οι Ροχίνγκια αποτελούν «εστίες εγκληματικότητας» και στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουν την «λύση» της επί της ουσίας εξορίας των προσφύγων στο νησί Bhasan Char, στο οποίο το κράτος έχει επενδύσει 350 εκατομμύρια. Το Μπαγκλαντές ισχυρίζεται ότι η μετεγκατάσταση είναι εθελοντική, ωστόσο, μαρτυρίες προσφύγων που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για εξαναγκασμό τους προκειμένου να εγκαταλείψουν τα στρατόπεδα στο Μπαγκλαντές. 

«Το Μπαγκλαντες πρέπει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μετεγκατάσταση στο νησί είναι εθελοντική» και ότι οι πρόσφυγες έχουν «το δικαίωμα στην ελευθερία κινήσεων μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής χώρας, όπου πολλοί από αυτούς έχουν τις οικογένειές τους και τους συγγενείς τους» υπογράμμισε σχετικά ακτιβιστής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νότιο Ασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα