ΑΘΗΝΑ
12:01
|
05.05.2024
Νέος πρόεδρος ο 59χρονος Χακάιντε Χισιλέμα με περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκλογική επιτροπή της Ζάμπιας επιβεβαίωσε ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην αφρικανική χώρα την περασμένη εβδομάδα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Χακάιντε Χισιλέμα.

Ο Χισιλέμα επικράτησε του βασικού αντιπάλου, του απερχόμενου προέδρου Έντγκαρ Λούνγκου, με περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους διαφορά. Ήταν η έκτη απόπειρα του Χακάιντε Χισιλέμα να εκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα της Ζάμπιας. Υποστηρικτές και ψηφοφόροι του Χισιλέμα πανηγύρισαν τη νίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης στους δρόμους της πρωτεύουσας, Λουσάκα.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος και χαμένος των εκλογών υπαινίχτηκε ότι η εκλογική διαδικασία δεν ήταν διαφανής και αμερόληπτη. Κατήγγειλε ότι αξιωματούχοι του κόμματός του, του “Πατριωτικού Μετώπου” κυνηγήθηκαν, εκδιώχθηκαν και εκφοβίστηκαν έξω από τα εκλογικά τμήματα της χώρας.

Το αντιπολιτευόμενο “Ενιαίο Κόμμα για την Εθνική Ανάπτυξη” απάντησε ότι οι καταγγελίες του Λούνγκου είναι η “απέλπιδα τελευταία πράξη μιας απερχόμενης ηγεσίας”.

Σύμφωνα με τα επίσημα ποσοστά της εκλογικής επιτροπής ο Χακάιντε Χισιλέμα έλαβε 2.810.777 ψήφους και ο ‘Έντγκαρ Λούνγκου 1.814.201. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη Ζάμπια είναι επτά εκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του ο Λούνγκου είχε επικριθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για διαφθορά αλλά και την οικονομική ύφεση και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας στη Ζάμπια. Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι ο  Χισιλέμα επένδυσε και κατάφερε να πάρει με το μέρος το κύμα δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Αντιπρόσωπος της ΛΔΚ στον ΟΗΕ: Αυτοκαταστροφικές οι κυρώσεις στην χώρα

Βρετανία: Συντριπτική ήττα των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές-Κερδίζουν έδαφος οι Εργατικοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα