ΑΘΗΝΑ
19:22
|
30.04.2024
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς. Συνεχίζεται η εκκένωση του προσωπικού όλων των πρεσβειών στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη (17/8) γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, δύο ημέρες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. “Κηρύχθηκε γενική αμνηστία για όλους (…), συνεπώς οφείλετε να επιστρέψετε με πλήρη εμπιστοσύνη στις καθημερινές συνήθειές σας”, αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Πολλοί Αφγανοί, οι οποίοι εργάζονταν είτε στην κυβέρνηση του “φυγά” προέδρου Άσραφ Γάνι, σε οργανισμούς δυτικών ηγεσιών είτε ως μεταφραστές των Αμερικανών στρατιωτών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων, φοβούνται τα αντίποινα των Ταλιμπάν και ζητούν να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Παράλληλα, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σημείωσε πως έχει δοθεί εντολή στους μαχητές για να διατηρήσουν την πειθαρχία τους και να μην εισέλθουν σε κτήρια διπλωματικών αποστολών ή να εμποδίσουν την κίνηση διπλωματικών οχημάτων, λέγοντας παράλληλα πως «οι κανονικοί άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν κανονικά την καθημερινότητα τους».

«Τα μέλη των Ταλιμπάν έχουν εντολές που διασφαλίζουν ότι δεν θα δείξουν ασέβεια σε κανένα μέλος ξένης αποστολής στο Αφγανιστάν» ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Αφγανιστάν: Σεβαστείτε τους ξένους πολίτες, το μήνυμα των Ταλιμπάν



Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εκκένωση του προσωπικού όλων των πρεσβειών στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Το αεροπλάνο που ναύλωσε η κυβέρνηση της Ινδίας για την απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού έχει ήδη προσγειωθεί στο ινδικό κρατίδιο, Γκουτζαράτ.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος που απέστειλε η κυβέρνηση της Γερμανίας για τον ίδιο λόγο απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο “Χαμίντ Καρζάι” με μόλις επτά επιβάτες. Χθες το ίδιο αεροσκάφος δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας εξαιτίας του συνωστισμού που επικρατούσε στους διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης. Το αεροσκάφος τύπου A400M αναγκάστηκε να μεταβεί στο αεροδρόμιο του Ουζμπεκιστάν για ανεφοδιασμό καυσίμων. Σύφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Bild” η αρχική αποστολή του αεροσκάφους ήταν να παραλάβει 57 μέλη του διπλωματικού προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας και 88 Γερμανούς υπηκόους.

Στο μεταξύ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν την εισροή των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ή να κινδυνεύσουν να επαναληφθεί η μεταναστευτική κρίση του 2015. “Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλες έγνοιες και ανησυχίες ακόμη και αν δεν έχουν συνεργαστεί με γερμανικά θεσμικά όργανα θα έχουν ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν”, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος του παρελθόντος όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη”.

Παρουσιάστρια σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων

Το δίκτυο, ToloNews, ένα από τα πιο γνωστά μέσα ενημέρωσης του Αφγανιστάν, επανέφερε τις γυναίκες παρουσιάστριες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Από τη στιγμή της επικράτησης των Ταλιμπάν και μετά οι γυναίκες “εξαφανίστηκαν” από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Όπως το κρατικό κανάλι του Αφγανιστάν που την Κυριακή βγήκε με άνδρα παρουσιαστή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και με φόντο τη σημαία των Ταλιμπάν.

Ο επικεφαλής του ToloNews ανέβασε στο Twitter φωτογραφία της παρουσιάστριας του σταθμού να παίρνει συνέντευξη από μέλος της ηγεσίας των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν . . .στα συγκρουόμενα

Την ίδια στιγμή τον γύρο του κόσμου κάνει βίντεο από την κατάληψη θεματικού πάρκου της Καμπούλ από μαχητές της φονταμενταλιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης, με τους Ταλιμπάν να ανεβαίνουν σε αλογάκια του καρουζέλ και συγκρουόμενα σε λούνα παρκ της πρωτεύουσας.

Πηγή: BBC, SkyNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Σαλαμίνα: Αστυνομικός γρονθοκόπησε άγρια ηλικιωμένο ζευγάρι και εξαφανίστηκε

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα