ΑΘΗΝΑ
02:25
|
03.05.2024
Απολύτως ικανοποιημένο δηλώνει το Πεντάγωνο με την επιχείρηση εκκένωσης στρατιωτών, διπλωματών, πολιτών και λοιπών συμμάχων από την Καμπούλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διπλωματία των ΗΠΑ ξεκαθάρισε χθες Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνώριζε μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν παρά μόνο αν το ισλαμιστικό κίνημα σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και απορρίπτει τους τρομοκράτες. “Σε ό,τι αφορά τη θέση μας έναντι της οποιαδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, αυτή θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά αυτής της κυβέρνησης. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν”, δήλωσε στον Τύπο ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Μια μελλοντική αφγανική κυβέρνηση που θα προφυλάσσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της (…) συμπεριλαμβανομένων αυτών του μισού πληθυσμού της – των γυναικών και των κοριτσιών της” και “δεν θα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες”, θα ήταν “μια κυβέρνηση με την οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε”, συνόψισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Πράις είπε επίσης ότι ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, βρίσκεται ακόμη στο Κατάρ, όπου διεξάγονται συνομιλίες με τους Ταλιμπάν επί αρκετούς μήνες, διευκρινίζοντας πως αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να συζητούν με αντιπροσώπους του ισλαμιστικού κινήματος σε αυτή τη χώρα του Κόλπου.

Απέφυγε να πει με σαφήνεια αν η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον Άσραφ Γάνι ως τον νόμιμο πρόεδρο του Αφγανιστάν, μετά τη φυγή του την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν ανέτρεπαν την κυβέρνησή του. “Δεν υπήρξε επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας”, περιορίστηκε να πει ο κ. Πράις. “Είναι κάτι για το οποίο συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς ποιον αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ως τον νόμιμο ηγέτη του Αφγανιστάν. “Η πολιτική κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα”, ανέφερε.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο κ. Γάνι μετέβη αεροπορικώς στο Ουζμπεκιστάν. Στα αφγανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης το χάσταγκ #InterpolArrestGhani (ΊντερπολΣύλληψηΓάνι)  είναι το πλέον δημοφιλές και δείχνει την αγανάκτηση των Αφγανών για την εγκατάλειψη της εξουσίας από τον πρόεδρο της χώρας. Πολύς κόσμος αποκαλεί τον Γάνι “φυγόποινο” και ζητά την προσαγωγή του ενώπιον της Δικαισούνης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας μετέδωσε χθες ότι ο Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα με τέσσερα αυτοκίνητα, ένα ελικόπτερο και μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. “Θα κριθεί από τον Θεό και από τον λαό του”, δήλωσε για τον Γάνι ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, Αμπντάλα Αμπντάλα.

Έκλεισε και η πρεσβεία της Ινδίας στην Καμπούλ

Την εκκένωση της πρεσβείας της στην Καμπούλ ανακοίνωσε και η Ινδία διευκρινίζοντας ότι με μια ειδική πτήση θα απομακρυνθούν από τη χώρα ο πρέσβης και όλο το προσωπικό.

Ως εκ τούτου οι μόνες τρεις πρεσβείες που ακόμα λειτουργούν κανονικά στην Καμπούλ είναι αυτές της Ρωσίας, της Κίνας και του Πακιστάν. Η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει “μια μικρή διπλωματική αποστολή” στο Αφγανιστάν και ότι όλο το υπόλοιπο διπλωματικό προσωπικό θα αποχωρήσει.

Από την πλευρά της η Ρωσία μίλησε για μερική εκκένωση της πρεσβείας ενώ εντός της ημέρας αναμένεται ο Ρώσος πρέσβη, Ντμίτρι Ζιρνόφ να συνταντηθεί με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν.

Πεντάγωνο: Εξαιρετικό το έργο της εκκένωσης

Αξιωματούχοι που έχουν επιφορτιστεί την αποστολή εκκένωσης των αμερικανικών στρατευμάτων, διπλωματών, πολιτών και τοπικών συμμάχων από το Αφγανιστάν εμμένουν ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, παρά τις τρομακτικές εικόνες των στοιβαγμένων σε στρατιωτικά αεροσκάφη Αφγανών και τις σκηνές χάους στους διαδρόμους του αεροδρομίου “Χαμίντ Καρζάι”.

Ο αμερικανικός στρατός “παρακολουθούσε ενεργά την κατάσταση” στο έδαφος, δήλωσε ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ – διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Επιτελείο – στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο το απόγευμα της Δευτέρας. “Αφού το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι (HKAI) έκλεισε για εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις νωρίτερα την ίδια μέρα, άνοιξε ξανά από τις 15:30 το μεσημέρι στην Ουάσινγκτον (μεσάνυχτα στην Καμπούλ)”, πρόσθεσε ο Τέιλορ και διευκρίνισε ότι συνολικά 3.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν καταφθάσει στο διεθνές αεροδρόμιο για την ασφαλή εκκένωση των Αμερικανών πολιτών, των διπλωματών, των κατόχων της Ειδικής Μεταναστευτικής Βίζας (SIV) και των Αφγανών που θεωρούνται σε κίνδυνο. “Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε την ασφάλεια στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι” είπε ο Τέιλορ, προσθέτοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα είναι έτοιμα να απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου, αλλά οι Ταλιμπάν ελέγχουν τώρα σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής που περιβάλλει το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Γκάρι Ριντ, πρώην διευθυντής αμυντικών πληροφοριών του Πενταγώνου και τώρα υπεύθυνος της Ομάδας Δράσης για την Κρίση στο Αφγανιστάν – μια ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο για να οργανώσει τη μεταφορά διπλωματών, Αφγανών υπαλλήλων και προσφύγων – δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “ο αμερικανικός στρατός μας έκανε εξαιρετική δουλειά”.

Χθες σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με κεντρικό θέμα τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να τελειώσουν “τον μακροβιότερο πόλεμο της Αμερικής’. Επανέλαβε τέλος πως η συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον και πως δεσμεύσεις έχει αναλάβει έναντι του αμερικανικού λαού και μόνον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα