Οι Ταλιμπάν διόρισαν νέο υπουργό Οικονομικών, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και εκτελεστικό υπουργό Εσωτερικών στο Αφγανιστάν, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Paijhwok.
Συγκεκριμένα, ο Gul Agha θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και ο Sadr Ibrahim θα είναι ο εκτελεστικός υπουργός Εσωτερικών.
Ο Najibullah θα είναι επικεφαλής της υπηρεσιας πληροφοριών, ο Μουλάς Shirin θα είναι διοικητής της Καμπούλ και ο Hamdullah Nomani δήμαρχος της πρωτεύουσας.
Eν τω μεταξύ, ισχυρές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα και ειδικά τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, δέχονται οι ΗΠΑ σχετικά με την παράταση της προθεσμίας εκκένωσης του Αφγανιστάν, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.
Βάσει της συμφωνία με τους Ταλιμπάν τα αμερικανικά θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα το αργότερο έως και τις 31 Αυγούστου. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι σύμμαχοι καθώς μετά δεν θα υπάρχει προστασία στο αεροδρόμιο.
Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους διεμήνυσαν τη Δευτέρα πως δεν πρόκειται να δεχθούν παράταση προθεσμίας αποχώρησης. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, όπως ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησής του στο πρακτορείο Reuters.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στη σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, μέσω βιντεοδιάσκεψης, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
“Νομίζω ότι είναι εφικτό αλλά πολύ απίθανο, με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που χρειάζεται να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη χώρα”, είπε ο κ. Σιφ.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και άλλοι ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν, περιμένοντας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο φυλάσσεται από στρατεύματα των δυτικών δυνάμεων.
Μέσα στο χάος που επικρατεί όλες αυτές τις ημέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους είτε από πυρά είτε επειδή ποδοπατήθηκαν καθώς χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν να συγκεντρώνονται έξω από τον αεροπορικό κόμβο με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια πτήση έξω από τη χώρα.
Τουλάχιστον ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που φυλάσσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ σκοτώθηκε μετά από πυρά απόάγνωστους επιτιθέμενους κοντά στον αεροπορικό κόμβο, αποκάλυψε τη Δευτέρα, ο γερμανικός στρατός.
Περισσότεροι από 10.000 κατάφεραν χθες να διαφύγουν, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ωστόσο, Αφγανοί υπάλληλοι της εγκαταλελειμμένης αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ χάνουν την πίστη τους στις προσπάθειες των Αμερικανών να τους απομακρύνουν, δηλώνοντας ότι αισθάνονται προδομένοι και προτιμούν να πεθάνουν “με αξιοπρέπεια”.
Οι Ταλιμπάν ξεκαθάρισαν χθες πως η παραμονή των ξένων δυνάμεων πέραν της 31ης Αυγούστου θα συνιστούσε παραβίαση και παράταση της κατοχής.
Σήμερα πάντως, κατά τη σύνοδο των G7, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να πιέσει τις ΗΠΑ για παράταση του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης. Έχει πάντως καταστήσει σαφές πως οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τους Αμερικανούς στρατιώτες.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ έχουν εκκενώσει ή βοηθήσει στην απομάκρυνση περίπου 48.000 ανθρώπων.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είπε πως έχει συζητήσει με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ αλλά και με τους Ταλιμπάν το ενδεχόμενο να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ και μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.
“Μας ανησυχεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έθεσαν οι ΗΠΑ. Επιπλέον χρόνος είναι αναγκαίος για να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη”.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε πάντως, σήμερα, στο Sky News, ότι αμφιβάλλει πως θα υπάρξει παράταση “όχι μόνο εξαιτίας αυτού που έχουν δηλώσει οι Ταλιμπάν, αλλά και αν κρίνει κάποιος από τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, θεωρώ ότι είναι απίθανο”. Πρόσθεσε ωστόσο: “Σαφώς και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι και αυτό θα κάνουμε”.
Βρετανία: Εξετάζει να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα συζητήσει προτάσεις που προβλέπουν να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν και να επιβάλλονται ποινές κάθειρξης ως και δέκα ετών σε υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου εάν αποδεικνύεται πως επισκέφθηκαν την ασιατική χώρα, εν μέσω ανησυχιών ότι Βρετανοί θα μπορούσαν να πάνε εκεί για να ενταχθούν σε “ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα”.
“Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτό το στάδιο για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Αυτή είναι μια από τις επιλογές”, εξήγησε κυβερνητική πηγή στην “The Telegraph” τη Δευτέρα (23/8).
Οι προτάσεις θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph.