ΑΘΗΝΑ
09:26
|
25.04.2024
Μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε στην Καμπούλ σε συμπλοκή με "άγνωστους επιτιθέμενους".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ασίας, δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος των Ταλιμπάν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, εάν απαιτηθεί αυτό, στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης αμερικανών, ξένων και αφγανών πολιτών.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της “The Telegraph”, ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να ζητήσει προσωπικά από τον Τζο Μπάιντεν να αναβάλει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ωστόσο, δύο πηγές του ισλαμιστικού κινήματος δήλωσαν στο Reuters, ότι οι Ταλιμπάν δεν θα δεχθούν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου.

H Βρετανία θα απομακρύνει 6.000 ανθρώπους εντός της εβδομάδας

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει να συνεχίσει και να επιταχύνει την επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης χιλιάδων βρετανών και αφγανών πολιτών από το Αφγανιστάν σήμερα, βάσει σχεδίου που προβλέπει να μεταφερθούν αεροπορικώς εκτός χώρας ως και 6.000 άνθρωποι μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τους Times.

Ο βρετανικός στρατός παρέτεινε την προθεσμία –που εξέπνεε αύριο Τρίτη– για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης που διεξάγει η RAF ως την Παρασκευή ή το Σάββατο, κατά το ίδιο ρεπορτάζ.

Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μέχρι χθες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν 5.725 άνθρωποι.

Επρόκειτο για μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας, βρετανούς πολίτες, πολίτες δυτικών και συμμαχικών κρατών, καθώς και Αφγανούς που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις ή τη βρετανική κυβέρνηση και δικαιούνται να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ την περασμένη Κυριακή, προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες Αφγανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο τη χώρα και χάος στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης υπό τον συντονισμό του στρατού των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης, έχουν αναπτυχθεί στην Καμπούλ πάνω από 1.000 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε σύνοδο κορυφής της G7, που χθες διευκρίνισε ότι θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη. Θα συζητηθούν η ασφαλής εκκένωση ξένων και αφγανών πολιτών, η αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης και τρόποι να προσφερθεί υποστήριξη στον αφγανικό λαό, διευκρίνισε μέσω Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός. Ήδη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου συνεδρίασαν την Πέμπτη και απαίτησαν οι Ταλιμπάν να εγγυηθούν “την ασφάλεια” των ξένων και των Αφγανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη τα μέρη στο Αφγανιστάν “να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.

Kαμπούλ: Μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε σε συμπλοκή με “άγνωστους επιτιθέμενους”

Μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες άνθρωποι συνέχιζαν χθες να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης των κρατών της Δύσης διεξάγονταν υπό δύσκολες συνθήκες.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν να συγκεντρώνονται έξω από τον αεροπορικό κόμβο με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια πτήση έξω από τη χώρα.

Τουλάχιστον ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που φυλάσσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ σκοτώθηκε μετά από πυρά απόάγνωστους επιτιθέμενους κοντά στον αεροπορικό κόμβο, αποκάλυψε σήμερα Δευτέρα, ο γερμανικός στρατός.

“Ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν”, ανέφερε η Bundeswehr σε tweet τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Bundeswehr, κανένας Γερμανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε στη συμπλοκή.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Βρετανία, κατά πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τζόνσον, θα πιέσει αύριο στην G7 να επιβληθούν νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν.

Σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει τις βρετανικές πιέσεις για κυρώσεις σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν διαπράξουν βιαιότητες, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: “Η απάντηση είναι ναι. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά”.

Ωστόσο, θεωρείται απίθανη η άμεση υιοθέτηση κυρώσεων από την G7, την οποία συγκροτούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις για να ασκηθεί πίεση στο ισλαμιστικό κίνημα.

Ακόμα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου σήμερα Δευτέρα (23/08) και να συζητήσει τη δημιουργία ειδικών κέντρων για τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Ασίας, του Πακιστάν και του Ιράν.

Ωστόσο, όλα τα χερσαία σύνορα από το Αφγανιστάν ελέγχονται επί του παρόντος από τους Ταλιμπάν. Η εκκένωση ξένου προσωπικού και Αφγανών που εργάζονται για ξένες αποστολές, πραγματοποιείται μέσω του μοναδικού αεροδρομίου στην Καμπούλ.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι βασική του προτεραιότητα είναι να γυρίσουν σώοι σπίτι τους όλοι οι Αμερικανοί πολίτες. “Όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι θα πάει σπίτι”, δήλωσε.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να γνωστοποιήσει τα σχέδια του σχετικά με το πώς θα πραγνατοποιηθεί η ασφαλής απομάκρυνση τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

“Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, η επιχείρηση μεταφοράς χιλιάδων Αφγανών από την Καμπούλ θα είναι δύσκολη και επώδυνη“, τόνισε. “Δεν υπάρχει τρόπος να απομακρύνουμε τόσους ανθρώπους χωρίς πόνο, απώλειες και χωρίς να συμβαίνουν αυτά τα σπαρακτικά γεγονότα που βλέπουμε στην τηλεόραση”.

“Καλύτερα να πεθάνω με αξιοπρέπεια”

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του RT, Αφγανοί υπάλληλοι της εγκαταλελειμμένης αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ χάνουν την πίστη τους στις προσπάθειες των Αμερικανών να τους απομακρύνουν, δηλώνοντας ότι αισθάνονται προδομένοι και προτιμούν να πεθάνουν “με αξιοπρέπεια”.


“Καλύτερα να πεθάνουμε από τις σφαίρες των Ταλιμπάν” παρά να αντιμετωπίσουμε ξανά τα πλήθη, ανέφερε στο NBC υπάλληλος της πρεσβείας, Ένας ακόμη υπάλληλος φέρεται να είπε: “Ευτυχής να πεθάνω εδώ, αλλά με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια”.

Οι υπάλληλοι της αφγανικής πρεσβείας είναι “βαθιά απογοητευμένοι” γιατί αφού κλήθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τετάρτη να πάνε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για εκκένωση, ηρθαν αντιμέτωποι με μία “βάναυση εμπειρία”. Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι τους χτύπησαν, τους έφτυσαν και τους έβρισαν μαχητές των Ταλιμπάν στα σημεία ελέγχου κοντά στο αεροδρόμιο. Άλλοι κατέρρευσαν στο δρόμο εξαιτίας της εξάντλησης από την ζέστη, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν.

Δεν είναι σαφές γιατί δεν έγιναν προετοιμασίες για να απομακρυνθούν οι Αφγανοί υπήκοοι που εργάζονταν στην πρεσβεία την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί υπάλληλοι απομακρύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Συνολικά, από την αιφνιδιαστική κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και τις πρώτες χαοτικές σκηνές απελπισμένων Αφγανών που προσπαθούσαν να διαφύγουν, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Reuters.

Την Κυριακή (22/8) οι ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι “εκατοντάδες” μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος κατευθύνονται προς την Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ, μία από τις λίγες ζώνες του Αφγανιστάν που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

“Εκατοντάδες μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου κατευθύνονται προς το Κρατίδιο του Πανσίρ για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, αφού οι τοπικοί άρχοντες αρνήθηκαν να το παραδώσουν με ειρηνικό τρόπο”, ανακοίνωσαν οι ταλιμπάν στα αραβικά στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Σύμφωνα με το AP, ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν έφτασε στην Καμπούλ για να συνομιλήσει σχετικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, για την οποία ωστόσο φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις μέχρι και τις 31 Αυγούστου, την καταληκτική ημερομηνία για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Με πληροφορίες από RT, The Times, The Telegraph, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα