ΑΘΗΝΑ
11:28
|
20.04.2024
Αφγανός διερμηνέας που βοήθησε στη διάσωση του τότε γερουσιαστή Μπάιντεν από τα βουνά του Αφγανιστάν το 2008, παρακαλά για τη διάσωσή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αφγανός διερμηνέας που βοήθησε να διασωθεί ο τότε γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν από τα βουνά του Αφγανιστάν το 2008 έχει μείνει πίσω μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Καμπούλ και φέρεται να παρακαλεί τώρα τον Λευκό Οίκο να σώσουν αυτόν και την οικογένειά του.

“Κύριε Πρόεδρε: Σώστε εμένα και την οικογένειά μου. Μη με ξεχνάς εδώ”, κάνει έκκληση ο Αφγανός διερμηνέας σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal την Τρίτη (31/8), η οποία τον κατονομάζει μόνο ως Μοχάμεντ από τη Wall Street Journal .

Ο 36χρονος Μοχάμεντ ήταν ο διερμηνέας της 82ης αεροπορικής δύναμης που αναπτύχθηκε από το αεροδρόμιο του Μπαγκράμ για να σώσει τον Μπάιντεν και τους συναδέλφους του Τζον Κέρι (Μασαχουσέτη) και Τσακ Χέιγκελ (Ρ-Νεμπράσκα) τον Φεβρουάριο του 2008, όταν το ελικόπτερο τους έκανε προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια μιας βαριάς χιονοθύελλας.

Ο Μοχάμεντε είχε υποβάλει αίτηση για θεώρηση ειδικής μεταναστευτικής βίζας (SIV), στο πλαίσιο του προγράμματος εκκένωσης διερμηνέων που βοήθησαν τις ΗΠΑ στη διάρκεια της 20ετούς σύγκρουσης, αλλά δεν κατάφερε να διαφύγει γιατί ο εργολάβος στον οποίο εργαζόταν έχασε τα σχετικά αρχεία, ανέφερε η WSJ.

“Η ανιδιοτελής υπηρεσία που παρείχε στους στρατιωτικούς μας άνδρες και γυναίκες είναι ακριβώς το είδος της υπηρεσίας που εύχομαι να παρείχαν περισσότεροι Αμερικανοί”, είχε γράψει ο αντισυνταγματάρχης Άντριου Τιλ προς υποστήριξη της αίτησής του. “Αν μπορείτε να βοηθήσετε μόνο έναν Αφγανό, επιλέξτε τον”, έγραψε ο Shawn O’Brien, ένας βετεράνος του στρατού που είχε συνεργαστεί με τον Μοχάμεντ το 2008.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν φάνηκε να βοηθάει τον Μοχάμεντ όταν έσπευσε στην πύλη του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στα μέσα του Αυγούστου για να σωθεί αυτός και η οικογένειά του. Το μόνο που του είπαν τα αμερικανικά στρατεύματα ήταν ότι ο ίδιος θα μπορούσε να μπει-αλλά η σύζυγος και τα παιδιά του δεν είχαν αυτό το δικαίωμα, σύμφωνα με την WSJ.

“Δεν μπορώ να βγω από το σπίτι μου”, δήλωσε στην εφημερίδα την Τρίτη, μετά την αναχώρηση των τελευταίων Αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών από την Καμπούλ. “Φοβάμαι πολύ”.

Ερωτηθείς για την κατάσταση του Μοχάμεντ αργότερα την ίδια μέρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ανέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης προς αυτόν: “Σας ευχαριστώ για τον ρόλο που παίξατε βοηθώντας έναν αριθμό αγαπημένων μας ανθρώπων”.

“Θα σας βγάλουμε” στη “διπλωματική φάση”, πρόσθεσε η Ψάκι, λέγοντας ότι “η δέσμευση της διοίκησης είναι διαρκής”.

“Όσοι μας βοήθησαν δεν πρόκειται να μείνουν πίσω”, είχε δεσμευτεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν στις 24 Ιουνίου. Ωστόσο αυτή η δήλωση έγινε πριν από την πλήρη κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Τώρα αυτό που μένει στον Μοχάμεντ είναι τα χθεσινά λόγια του Τζο Μπάιντεν: “οι ΗΠΑ ούτε συγχωρούν, ούτε ξεχνούν, θα συνεχίσουν να βοηθούν τον αφγανικό λαό μέσω της διπλωματίας” επανέλαβε στο διάγγελμά του την Τρίτη ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος καυχιέται για την απομάκρυνση 122.000 ατόμων από την Καμπούλ κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιχείρησης εκκένωσης. Από αυτόν τον αριθμό, λιγότεροι από 6.000 ήταν Αμερικανοί πολίτες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Αφγανοί που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, εκατοντάδες είναι οι Αμερικανοί και οι Αφγανοί που έμειναν πίσω, στους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε υποσχεσή διάσωση.-

Ο Μπάιντεν έχει συχνά αναφερθεί στο περιστατικό του 2008 διεκδικώντας περγαμηνές και εμπειρογνωμοσύνη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το ελικόπτερο που μετέφερε την αντιπροσωπεία της Γερουσίας προσγειώθηκε σε μια κοιλάδα περίπου 20 μίλια νοτιοανατολικά του Μπαγκράμ, σε μια περιοχή που δεν ελέγχονταν τότε από τους Ταλιμπάν, αλλά όπου είχαν πραγματοποιηθεί έντονες μάχες. Οι τρεις διασωθέντες γερουσιαστές συνέχισαν να υπηρετούν στη κυβέρνηση Ομπάμα – ο Κέρι ως υπουργός Εξωτερικών, ο Χέιγκελ ως υπουργός Άμυνας και ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να εγκαταλείψει την στρατιωτική βάση της στο Μπαγκράμ νωρίς (2 Ιουλίου) στη διαδικασία απόσυρσης, ενεργώντας σύμφωνα με τις συμβουλές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου ότι η αποχώρηση από την Καμπούλ ήταν πιο βολική. Από το Μπαγκράμ ο αμερικανικός στρατός συντόνιζε την αεροπορική και επιμελητειακή στήριξη του πολέμου.

Πηγές: WSJ, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα