ΑΘΗΝΑ
16:28
|
21.05.2024
Παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό έπειτα από την απόφαση των δικαστικών αρχών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραπέμπεται σε δίκη η Κριστιάνα Τσαμόρο και παραμένει σε κατ’ οίκον κράτηση έπειτα από την απόφαση των δικαστικών αρχών της Νικαράγουα.

Η εισαγγελία ανέφερε πως οι δικαστικές αρχές “διέταξαν να παραταθεί το μέτρο της προφυλάκισης και παρέπεμψαν την υπόθεση σε δίκη” κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας στη φυλακή Ελ Τσιπότε.

Το γραφείο του εισαγγελέα δεν διευκρίνισε ούτε την ημερομηνία έναρξης της δίκης, ούτε ποιο δικαστήριο έχει αναλάβει την υπόθεση.

Η 67χρονη Κριστιάνα Τσαμόρο, 67 ετών, παραμένει σε κατ’ οίκον κράτηση από τη 2η Ιουνίου, αφού η εισαγγελία άρχισε να διενεργεί έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα μέσω μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που έφερε το όνομα της μητέρας της, της πρώην προέδρου Βιολέτας Μπάριος δε Τσαμόρο.

Επικεφαλής της ΜΚΟ ήταν για 20 χρόνια η Κριστιάνα Τσαμόρο.

Η Τσαμόρο από την πλευρά της αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι με τη δίωξή της η κυβέρνηση προσπαθεί να την εμποδίσει να συμμετάσχει στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Δημοσκοπήσεις πιστώνουν την κυρία Τσαμόρο με το υψηλότερο ποσοστό των προθέσεων ψήφου μετά τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία.

Επικεφαλής της επαναστατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε το 1979, μετά την επικράτηση των σαντινιστών ανταρτών στον αγώνα κατά της στρατιωτικής χούντας, ο Ορτέγα εξελέγη πρόεδρος το 1984. Νίκησε ξανά το 2007 και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς.

Κατηγορείται από αντιπάλους του ότι επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το πεδίο ώστε να είναι βέβαιη η επανεκλογή του για 4η συναπτή θητεία.

Σημειώνεται ότι η εκλογική διαδικασία στη Νικαράγουα εκτυλίσσεται με φόντο τις συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης και επικριτών του κ. Ορτέγα.

Ο 75χρονος Ορτέγα από την πλευρά του υποστηρίζει πως τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί δεν είναι ούτε “υποψήφιοι”, ούτε “πολιτικοί”, αλλά “εγκληματίες”, οι οποίοι απειλούν “την ασφάλεια της χώρας” συνωμοτώντας για να οργανώσουν “πραξικόπημα” προκειμένου να τον ανατρέψουν με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το κυβερνών εθνικό μέτωπο απελευθέρωσης των Σαντινίστα (FSLN) ενέκρινε στις 2 Αυγούστου για τις υποψηφιότητες του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της χώρας τον Ντανιέλ Ορτέγκα, και τη σύζυγό του Ροζάριο Μουρίγιο.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι θα διεκδικήσουν με τα χρώματα της νικαραγουανής δεξιάς Συμμαχίας (Alianza Ciudadanos por la Libertad, CxL) την προεδρία και την αντιπροεδρία της χώρας, o 68χρονος Όσκαρ Σοβαλβάρο, πρώην μέλος των Κόντρας και η 27χρονη Μπερενίσε Κεσάδα, Μις Νικαράγουα του 2017.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχος της Νικαράγουας, μεταξύ των οποίων και στην κόρη του προέδρου, Καμίλα Αντονία Ορτέγκα Μουρίλο, μετά τη σύλληψη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Κριστιάνα Τσαμόρο και δύο συνεργατών της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με λευχαιμία διαγνώστηκε η Άσμα Άσαντ

ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή στα πλαστά εισιτήρια των τελικών Conference League και Final Four

Κηφισιά: Πόρτα σχολείου καταπλάκωσε μαθητές – Στο νοσοκομείο 9χρονος

Κάιρο: Λεωφορείο έπεσε στον Νείλο- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα