ΑΘΗΝΑ
01:56
|
06.05.2024
Διαψεύδει το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης. Φωτογραφίες και βίντεο στα social media με μαχητές των Ταλιμπάν μπροστά στην πύλη του κτιριακού συγκροτήματος του κυβερνήτη του Πανσίρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τελείωσε”, δήλωσε σήμερα Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ανακοινώνοντας την κατάληψη της κοιλάδας του Πανσίρ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη χώρα.

Το τελευταίο προπύργιο του “εχθρού” καταλήφθηκε, είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, εξηγώντας ότι το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης “απάντησε αρνητικά” όταν οι ισλαμιστές αντάρτες προσπάθησαν να διαπραγματευθούν. O Μουτζάχιντ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ διευκρίνισε ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο στην κοιλάδα του Πανσίρ θα αποκατασταθεί “από σήμερα”.

Στα social media κυκλοφορούν βίντεο και φωτογραφίες με τους Ταλιμπάν να στέκονται μπροστά στην πύλη του κτιριακού συγκροτήματος του κυβερνήτη του Παντσίρ και να υψώνουν τη σημαία τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, που είχε καταφύγει στην Πανσίρ και πολεμούσε εναντίον των Ταλιμπάν, διέφυγε στο Τατζικιστάν. Από την πλευρά του επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης Άχμαντ Μασούντ έγραψε στο Twitter ότι “είναι ασφαλής”.

Αναφερόμενος στη νέα αφγανική κυβέρνηση ο Μουτζάχιντ δήλωσε ότι η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί σύντομα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε, εξηγώντας ότι “μένουν κάποια τεχνικά ζητήματα”, ενώ απέρριψε τις πληροφορίες ότι η ανακοίνωση καθυστερεί λόγω διαφωνιών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα θα κάνει σύντομα δημόσια εμφάνιση.

Ο Μουτζάχιντ προειδοποίησε εξάλλου οποιονδήποτε προσπαθήσει να αντισταθεί στους Ταλιμπάν και ζήτησε από τα μέλη του αφγανικού στρατού να επιστρέψουν για να υπηρετήσουν στις νέες υπηρεσίες ασφαλείας. “Το Ισλαμικό Εμιράτο είναι πολύ ευαίσθητο στο θέμα των εξεγέρσεων. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να προκαλέσει εξέγερση θα παταχθεί σκληρά”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που σχηματίστηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια θα κληθούν να επανενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας στο πλευρό των Ταλιμπάν”, συμπλήρωσε και παράλληλα δεσμεύτηκε  ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον των κατοίκων της επαρχίας, που ανήκουν σε διαφορετική εθνότητα από τους Παστούν Ταλιμπάν. “Είναι αδελφοί μας και θα συνεργαστούμε προς ένα κοινό σκοπό και την ευημερία της χώρας”, εξήγησε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Η κοιλάδα του Πανσίρ, μια δυσπρόσιτη περιοχή στην καρδιά της οροσειράς Χίντου Κους που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, ήταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου έπειτα από μια αστραπιαία προέλαση μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Το Πανσίρ είναι προπύργιο αντίστασης στους Ταλιμπάν για χρόνια- ήταν η περιοχή του γνωστού αφγανού πολέμαρχου Άχμεντ Σαχ Μασούντ, που μεσουράνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προτού δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001.

Η επαρχία Πανσίρ δεν είχε καταληφθεί από το ισλαμιστικό κίνημα ούτε κατά την πρώτη περίοδο που αυτό κυβερνούσε το Αφγανιστάν (1996-2001).

Επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης είναι ο Άχμαντ Μασούντ, γιος του πολέμαρχου Μασούντ, καθώς και ο Αμρουλάχ Σάλεχ, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που κατέρρευσε, μέγας εχθρός των Ταλιμπάν, που κατέφυγε στην κοιλάδα του Πανσίρ.

Το Μέτωπο απάντησε στους Ταλιμπάν ότι εξακολουθεί να κρατά “στρατηγικές θέσεις” στην κοιλάδα, ενώ δεσμεύθηκε ότι “η μάχη εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί”.

Κομισιόν: Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα κριθεί βάσει πράξεων, όχι υποσχέσεων

Η παρουσία της ΕΕ στην Καμπούλ θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες ασφαλείας, καθώς και από τους όρους που έθεσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητούν με τους Ταλιμπάν, διευκρίνισε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ναμπίλα Μασράλι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας ευρωπαϊκής παρουσίας στην Καμπούλ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι προς το παρόν η ΕΕ περιμένει να αξιολογήσει την κατάσταση με τη νέα Αφγανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι “είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για το χρονοδιάγραμμα”. Υπενθύμισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Σλοβενία, παρέθεσε πέντε κριτήρια βάσει των οποίων θα κριθεί η συμπεριφορά της νέας αφγανικής κυβέρνησης. “Το καθεστώς των Ταλιμπάν θα κριθεί βάσει πράξεων και όχι υποσχέσεων”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ αναμένει από το νέο αφγανικό καθεστώς να δεσμευτεί ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει βάση για εξαγωγή διεθνών τρομοκρατών, ότι θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών, ότι θα δεσμευτεί στο σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής μεταβατικής κυβέρνησης, ότι θα επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και τέλος ότι θα επιτρέψει την απομάκρυνση ξένων υπηκόων και Αφγανών συνεργατών δυτικών χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα