ΑΘΗΝΑ
19:55
|
26.04.2024
Αναβιώνει σήμερα η φονική επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών που έβαψαν με το αίμα 130 ανθρώπων τον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναβιώνει σήμερα στο Παρίσι το τυφλό χτύπημα των ισλαμιστών τρομοκρατών που έβαψε με το αίμα δεκάδων πολιτών το συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

Σήμερα κάθονται στο εδώλιο 11 από τα 20 άτομα που κατηγορούνται από τις γαλλικές αρχές για το μπαράζ των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι που στέρησε τη ζωή από 130 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους 350 και σκορπώντας τον τρόμο στην καρδιά της γαλλικής Δημοκρατίας.

Ανάμεσά του θα βρίσκεται και ο 31χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ ο οποίος πέταξε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος για να ανατιναχθεί και βρήκε καταφύγιο τις Βρυξέλλες. Εκεί συνελήφθη ύστερα από τέσσερις μήνες.

Παρών θα είναι και ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, ο οποίος δικάζεται, όπως και οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, για το ρόλο του στη μεταφορά των τρομοκρατών, στην προμήθεια των όπλων ή στη χρηματοδότηση των επιθέσεων.

Δέκα κάμερες και πολλές οθόνες τηλεόρασης έχουν ήδη στηθεί στην δικαστική αίθουσα ενώ δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο θα καλύψουν την μαραθώνια δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι, επτά από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης το 2015 (τρεις στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και τέσσερις σε άλλα σημεία) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Έξι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις εξακολουθούν να αγνοούνται ενώ κάποιοι θεωρούνται νεκροί σε μάχες στην ιρακινοσυριακή ζώνη.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα “Le Parisien“, η δίκη αυτή θα βιντεοσκοπηθεί από τα Εθνικά Αρχεία, όπως η δίκη της γενοκτονίας της Ρουάντα ή η δίκη των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015 εναντίον του σατιρικού περιοδικού “Charlie HEbdo”.

Η ιστορική δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει οκτώ μήνες, είναι από τις πιο περίπλοκες των τελευταίων ετών στη Γαλλία, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Η δικογραφία φθάνει το ένα εκατομμύριο σελίδες, που καταλαμβάνουν 542 τόμους.

Εκατοντάδες μάρτυρες, ανάμεσά τους και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, 330 δικηγόροι και εννέα δικαστές θα βρίσκονται σε μια ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα, χωρητικότητας 550 θέσεων.

Για τη δίκη έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας. Το περασμένο φθινόπωρο, στη διάρκεια της δίκης των δραστών της επίθεσης στη γαλλική εφημερίδα “Charlie Hebdo”, ένας νεαρός ισλαμιστής τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε τον καθηγητή Σαμιουέλ Πατί πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα