ΑΘΗΝΑ
07:07
|
19.05.2024
Η αποτυχία δεν είναι έγκλημα, η υπερασπιστική γραμμή της Ελίζαμπεθ Χολμς που θα έφερνε την… επανάσταση στις εξετάσεις αίματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιδρύτρια της εταιρείας Theranos είπε “ψέματα και εξαπάτησε” ασθενείς και επενδυτές για το χρήμα και τη δόξα, υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι εισαγγελικές αρχές κατά την έναρξη της πολύκροτης δίκης για το επονομαζόμενο “σκάνδαλο του αίματος” με την πρώην σταρ της Σίλικον Βάλεϊ , κόρη του πρώην αντιπροέδρου της διαβόητης Enron, Ελίζαμπεθ Χολμς, στο εδώλιο της κατηγορουμένης.

Η Ελίζαμπεθ Χολμς αντιμετωπίζει 12 κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας για τον ρόλο της στην χρεοκοπημένη σήμερα εταιρεία, η οποία κάποτε άξιζε πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια και υποσχόταν να φέρει μια πραγματική “επανάσταση” στις εξετάσεις αίματος. Η Αμερικανίδα αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος, η οποία κάποτε παρουσιαζόταν ως η διάδοχος και θηλυκή εκδοχή του Στιβ Τζομπς στον χώρο της καινοτομίας, κατηγορείται για την εξαπάτηση ασθενών, γιατρών και επενδυτών καθώς ισχυριζόταν ότι η “πολυσυσκευή” της εταιρείας της Theranos “Edison” μπορούσε με ελάχιστες σταγόνες αίματος να εντοπίσει και να διαγνώσει ασθένειες.

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη η Χολμς αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών. Η ακροαματική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε σήμερα, στο Ζαν Χοσέ της Καλιφόρνιας αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, ενδεχομένως μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η κατηγορούμενη αρνείται όλες τις σε βάρος της κατηγορίες.  

“Η αποτυχία δεν είναι έγκλημα”, δήλωσαν οι συνήγοροι της Χολμς. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η υπερασπιστική γραμμή είναι ότι η εντολέας τους ήταν μια αφελής επιχειρηματίας με μια καλή ιδέα, η οποία απέτυχε.  “Το να προσπαθείς σκληρά και η προσπάθεια αυτή να μην είναι καρποφόρα, δεν είναι έγκλημα”, πρόσθεσε ο Λανς Γουέιντ, δικηγόρος της υπεράσπισης στην εναρκτήρια δήλωσή του.

“Η Ελίζαμπεθ Χολμς δεν πήγαινε στη δουλειά κάθε μέρα σκοπεύοντας να πει ψέματα, να εξαπατήσει και να κλέψει. Η κυβέρνηση θέλει να σας κάνει να πιστέψετε ότι η εταιρεία της, ολόκληρη η ζωή της, είναι μία απάτη. Αυτό είναι λάθος. Αυτό δεν είναι αλήθεια”, τόνισε ο Γουέιντ.

Ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Λιτς παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα. Η κατηγορούμενη, είπε ο Λιτς, έλεγε ψέματα για τις δοκιμές του προϊόντων της, διόγκωνε και υπερέβαλε για την απόδοση της εταιρείας προκειμένου να εξασφαλίσει επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων το διάστημα από το 2010 έως το 2015. Ο εισαγγελέας υπενθύμισε ότι η Χολμς είχε φτάσει στο σημείο να δηλώσει ψευδώς ότι το πρϊόν της είχε δοκιμαστεί και ελεγχθεί από τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer και ότι η τεχνολογία τους χρησιμοποιούνταν από τον αμερικανικό στρατό στο πεδίο.

Το πρώην στέλεχος της Theranos και πρώην σύντροφος της 37χρονης Χολμς, Ραμές “Σάνι” Μπαλουάνι, αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες και θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης το 2022. Ο Μπαλουάνι έχει επίσης δηλώσει αθώος.

Η Χολμς φέρεται να έχει εξαπατήσει μια σειρά από ισχυρά ονόματα που επένδυσαν περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των Χένρι Κίσινγκερ, Ρούπερτ Μέρντοχ και του στρατηγού Τζέιμς Μάτις.

Η Χολμς μπήκε σήμερα στην δικαστική αίθουσα περικυκλωμένη από τη νομική της ομάδα. Ενδυματολογικά απέφυγε το μαύρο ζιβάγκο για το οποίο είχε γίνει διάσημη μιμούμενη τον Στιβ Τζομπς.

Η αρχή του τέλους για την CEO της Theranos ήρθε το 2015 με ένα ερευνητικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τζον Καρεϊρού στη Wall Street Journal. Ο δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, μετά από μια πολύμηνη έρευνα αποκάλυψε το πώς η Theranos έλεγε ψέματα για τα αποτελέσματα των τεστ καθώς η συσκευή “Edison” της εταιρείας έδινε λάθος μετρήσεις, ενώ πραγματοποιούσε μια σειρά εξετάσεων με παραδοσιακά μηχανήματα.  

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα