ΑΘΗΝΑ
11:53
|
25.04.2024
Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα πως "ολοκληρώθηκε πλήρως" ο στρατηγικής σημασίας αγωγός αερίου Nord Stream 2.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα πως “ολοκληρώθηκε πλήρως” ο στρατηγικής σημασίας αγωγός αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, η αποπεράτωση του οποίου καθυστερούσε εξαιτίας αμερικανικών απειλών για κυρώσεις και γεωπολιτικών εντάσεων.

“Στη διάρκεια μιας επιχειρησιακής πρωινής συνεδρίασης στην Gazprom, ο (γενικός διευθυντής του ομίλου) Αλεξέι Μίλερ δήλωσε σήμερα το πρωί, στις 8:45 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας) πως η κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πλήρως“, ανέφερε η Gazprom σε μήνυμά της που μεταδόθηκε από το λογαριασμό της στο Telegram.

Αυτός ο υποθαλάσσιος αγωγός αερίου στη θάλασσα της Βαλτικής θα διπλασιάσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Ωστόσο για τους επικριτές του, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι ο αγωγός θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη στρατηγική αντίπαλό τους Ρωσία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν ξεκαθαρίσει πως ο Nord Stream είναι ένα εμπορικό πρότζεκτ χωρίς γεωπολιτικές διαστάσεις.

Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει 55 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, έχει μήκος 1.230 χιλιόμετρα κάτω από τη Βαλτική και ακολουθεί την ίδια πορεία με τον δίδυμό του Nord Stream 1, ο οποίος λειτουργεί από το 2012.

Το έργο έφερνε σε αντιπαράθεση την Ουάσινγκτον με το Βερολίνο – επί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που είχε απειλήσει με κυρώσεις- αλλά και τους Ευρωπαίους μεταξύ τους, καθώς και τη Ρωσία με την σύμμαχο της Δύσης Ουκρανία που βλέπει τη θέση της να αποδυναμώνεται με τη λειτουργία του νέου αγωγού.

Μετά την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον υπό τον Τζο Μπάιντεν,  επετεύχθη τελικά γερμανο-αμερικανικός συμβιβασμός και έκλεισε η μακρά διαμάχη.

Για την Ουκρανία, ο αγωγός αυτός θεωρείται ότι θα της στερήσει αφενός, τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, τα οποία εισπράττει τώρα για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου μέσω του εδάφους της προς την Ευρώπη, και αφετέρου από ένα μέσο πίεσης έναντι του Ρώσου αντιπάλου της.

Η καγκελάριος υπογράμμισε στο τέλος Αυγούστου στην Ουκρανία πως η χώρα της θα κάνει τα πάντα για να παρατείνει το ρωσοουκρανικό συμβόλαιο για τη διαμετακόμιση του αερίου που εκπνέει το 2024. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι της είχε πει πως θεωρεί τον Nord Stream 2 “επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο”.

Η πρώτη παράδοση φυσικού αερίου αναμένεται τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα