ΑΘΗΝΑ
23:24
|
26.04.2024
"Δεν είναι λογικό (οι εταιρείες) να έχουν τόσο υπερβολικά κέρδη. Πρέπει να είμαστε όλοι αλληλέγγυοι", τόνισε ο Σάντσεθ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ισπανία θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και θα περικόψει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικού στο 0,5%, από 5,1% που είναι σήμερα, στο πλαίσιο των μέτρων συγκράτησης των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (13/9) ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση TVE, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει ότι τα έκτακτα κέρδη που θα αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας θα ανακατευθυνούν στους καταναλωτές.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει σήμερα Τρίτη (14/9) τη μείωση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν οι πολίτες στο τέλος του έτους να είναι “παρόμοιος” με αυτόν του 2018, πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυργός.

Ο Σάντσεθ εξήγησε ότι θα μειωθεί ειδικός φόρος ηλεκτρικής ενέργειας [που μεταφέρεται στις αυτόνομες κοινότητες] από 5,1% σε 0,5%, που είναι “το ελάχιστο που απαιτείται από την κοινοτική νομοθεσία”.

“Αύριο [για σήμερα Τρίτη] στο Συμβούλιο Υπουργών θα μειώσουμε τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και θα ανακατευθύνουμε τα οφέλη στους καταναλωτές, μεταξύ άλλων μέτρων για τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας”, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Τα νέα μέτρα έρχονται μετά από πίεση που δέχτηκε η κυβέρνηση στο πλαίσιο ιστορικών αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 153,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Η κυβέρνηση ενέκρινε ήδη στα τέλη Ιουλίου μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από 21% σε 10% έως το τέλος του έτους και την προσωρινή κατάργηση του φόρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 7% [ο οποίος θα παραταθεί επίσης έως τις 31 Δεκεμβρίου]. Και τα δύο μέτρα θα μειώσουν τα έσοδα της κυβέρνησης κατά περίπου 1.400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σάντσεθ θεώρησε ότι είναι απαραίτητο να μειωθούν τα κέρδη που έχουν οι εταιρείες ενέργειας προκειμένου να ανακατευθυνθούν στους καταναλωτές μειώνοντας έτσι τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας. “Δεν είναι λογικό να έχουν τόσο υπερβολικά κέρδη. Πρέπει να είμαστε όλοι αλληλέγγυοι”, τόνισε.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να προχωρήσουν σε δημοπρατήσεις. Όπως εξήγησε η τρίτη Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριμπέρα θα δημιουργηθούν “εναλλακτικοί” μηχανισμοί αγοράς συμβατοί με το κοινοτικό δίκαιο, έτσι ώστε οι εταιρείες με “σημαντικό μερίδιο” στον κλάδο να πωλούν μέρος της ενέργειας τους σε μικρές εμπορικές εταιρείες ή βιομηχάνους “σε τιμή που ορίζεται με πλειστηριασμό”.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπει στις κυβερνήσεις να καθορίζουν τις τιμές για την υδροηλεκτρική ή την πυρηνική ενέργεια.

Ομοίως, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κάλυψης για ευάλωτους καταναλωτές και πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν ότι δεν θα εφαρμόζονται κερδοσκοπικές πρακτικές εναντίον των καταναλωτών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει δύο Ταμεία για τη μείωση του κόστους των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας: το Εθνικό Ταμείο για τη Βιωσιμότητα του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (FNSSE) και ένα άλλο για την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Και τα δύο μέτρα θα αναγκάσουν τις εταιρείες ενέργειας να πληρώσουν περίπου 8.000 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τη μείωση του τελικού κόστους του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας έως και 15%.

Αυτό το πλαίσιο υπερβολικών αυξήσεων στη δεξαμενή ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Οι διακυμάνσεις της ημερήσιας τιμής επηρεάζουν τους καταναλωτές που καλύπτονται από το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο (PVPC), κάτι περισσότερο από 10 εκατομμύρια, ενώ όσοι βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά απαλλάσσονται – περίπου 17 εκατομμύρια.

Ο Σάντεθ επανέλαβε επίσης, τη Δευτέρα ότι ο ελάχιστος μισθός (SMI) θα αυξηθεί “μεταξύ 12 και 19 ευρώ” για φέτος όπως προτάθηκε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ότι λυπάται που οι εργοδότες δεν εντάσσονται στη συμφωνία.

Θα ήθελα μια συμφωνία με εργοδότες, συνδικάτα και την κυβέρνηση (…), αλλά οι εργοδότες δεν θεωρούν σκόπιμο να συμμετάσχουν σε αυτήν τη συμφωνία”, επεσήμανε.

Πηγή: cincodias.elpais.com/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα