ΑΘΗΝΑ
08:56
|
25.04.2024
“Ασυμβίβαστη” με τη γαλλική στρατιωτική παρουσία δηλώνουν η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, και ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, προειδοποιεί την ηγεσία του Μαλί να μην συνάψει συμφωνία με τη ρωσική ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας “Ομάδα Βάγκνερ” χαρακτηρίζοντας την εν λόγω ενέργεια “μη συμβατή” με τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην αφρικανική χώρα και πρώην αποικία των Γάλλων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, επίσης επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης του Μαλί λέγοντας: “Η Ομάδα Βάγκνερ είναι μια πολιτοφυλακή με παρουσία στο παρελθόν στη Συρία και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, η οποία έχει προβεί σε καταχρήσεις και παραβιάσεις που δεν συμβάλουν στην επίλυση καταστάσεων και ως εκ τούτου δεν συμβαδίζει με την παρουσία μας στο Μαλί. Το λέω αυτό για να ακουστεί ξεκάθαρα”.

Δύο γαλλικές πηγές ανέφεραν στο Πρακτορείο Ειδήσεων AFP ότι η κυβέρνηση στο Μαλί είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία για τα ανάπτυξη μιας δύναμης 1.000 ατόμων στη χώρα.

“Εάν οι αρχές του Μαλί συνάψουν συμβόλαιο με την Ομάδα Βάγκνερ, θα ήταν μια εξέλιξη εξαιρετικά ανησυχητική και αντιφατική με όλα όσα έχουμε κάνει εδώ και χρόνια και σκοπεύουμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τις χώρες της περιοχής του Σαχέλ”, δήλωσε  σε κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

Μία ημέρα νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Μαλί δεν διέψευσε ότι η κυβέρνηση συζητά με κάποια εταιρεία για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας. “Δεν έχουμε υπογράψει κάτι με την Ομάδα Βάγκνερ, αλλά συζητάμε με όλους”, είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων, Reuters. Τέσσερις μη κατονομαζόμενες πηγές είπαν στο Reuters ότι τα μέλη της Ομάδας Βάγκνερ θα πληρωθούν περίπου 10,8 εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες ενός μήνα στο Μαλί. Στη Γαλλία θεωρούν την παρουσία της Ομάδας Βάγκνερ “προθάλαμο” στο Μαλί μια έμμεση ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Ρωσίας.

Η Γαλλία έστειλε στρατό στο Μαλί το 2013 για να απωθήσει τις ένοπλες ισλαμιστικών οργανώσεων από τον Βορρά. Οι σχέσεις Γαλλίας-Μαλί έχουν επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα της 20ης Αυγούστου του 2020 και την απομάκρυνση του προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά από την εξουσία.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει συνολικά 5.000 στρατιώτες στην περιοχή του Σαχέλ, όπου μάχεται κατά ενόπλων οργανώσεων μαζί με στρατιώτες από τη Μαυριτανία, το Τσαντ, τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα. Τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Μαλί και ανέφερε ότι σκοπεύει να κλείσει όλες τις στρατιωτικές βάσεις στα βόρεια της αφρικανικής χώρας. Πηγές λένε ότι η ανάπτυξη ρωσικών μισθοφορικών δυνάμεων στο Μαλί είναι η “κόκκινη γραμμή” για τον Μακρόν που δεν αποκλείεται να ζητήσει την αποχώρηση και εγκατάσταση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στον γειτονικό Νίγηρα.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Reuters, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα