ΑΘΗΝΑ
12:59
|
20.04.2024
ο Τζο Μπάιντεν διέψευσε σε δημοσιογράφους ότι ο Σι Τζινπινγκ απέρριψε την πρόταση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε μια πρώτη δια ζώσης σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν εξασφάλισε μια συμφωνία, αναφέρουν οι Financial Times.

Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν διέψευσε σε δημοσιογράφους ότι ο Κινέζος ομόλογός του απέρριψε την πρόταση.

Νωρίτερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε διαψεύσει κι αυτός σε ανακοίνωσή του το ρεπορτάζ χαρακτηρίζοντάς το “ανακριβή περιγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας” των δύο ηγετών.

Οι Financial Times επικαλέστηκαν άτομα του στενού περιβάλλοντος του Κινέζου ηγέτη που ενημερώθηκαν για την 90λεπτη συνδιάλεξη της περασμένης Πέμπτης και ισχυρίζονται ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν αποδέχθηκε την προσφορά του Μπάιντεν και ότι επέμενε η Ουάσινγκτον να υιοθετήσει έναν λιγότερο αυστηρό τόνο απέναντι στο Πεκίνο.

Μια πηγή που ήταν μεταξύ εκείνων που ενημερώθηκαν για την συνδιάλεξη επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το δημοσίευμα είναι ακριβές.

“Ο Σι προφανώς υπαινίχθηκε ότι ο τόνος και η ατμόσφαιρα των σχέσεων πρέπει πρώτα να βελτιωθούν”, δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Μια από τις πηγές είπε στους Financial Times ότι ο Μπάιντεν είχε προωθήσει την ιδέα μιας συνόδου κορυφής ως μία από τις πολλές δυνατότητες για συνέχιση επαφών με τον Σι και δεν περίμενε μια άμεση απάντηση.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν Αμερικανό αξιωματούχο που είπε ότι ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την Covid-19.

Η σύνοδος κορυφής της G20 στην Ιταλία τον Οκτώβριο συζητήθηκε ως ένας πιθανός τόπος για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, αλλά ο Σι δεν έχει φύγει από την Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του περασμένου έτους.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι “οι πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία του να μπορούν να έχουν ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ τους και αυτό θα το σεβαστούμε”.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Σι ήταν η πρώτη έπειτα από επτά μήνες και κατά τη διάρκειά της συζήτησαν “για την υποχρέωση και ευθύνη των δύο εθνών να μην μετατραπεί ο ανταγωνισμός τους σε σύγκρουση”.

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο κ. Σι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η συμπεριφορά της Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει “σοβαρές δυσκολίες” στις διμερείς σχέσεις. Γι’ αυτό ζήτησε να αυξηθούν οι “θετικοί παράγοντες” σε διμερές επίπεδο.

“Το μέλλον και η τύχη του κόσμου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Κίνας και των ΗΠΑ να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα του αιώνα, στο οποίο και οι δύο χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν”, υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος στον κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κρατικό δίκτυο CCTV.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα