ΑΘΗΝΑ
21:45
|
18.04.2024
"Δεν θα κάνω διάλογο με κλέφτες και προδότες" δήλωσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τυνήσιος πρόεδρος Κάις Σάγεντ κατήγγειλε την Τρίτη (14/9) ότι η χώρα του κυβερνάται από μία μαφία πολιτικών την οποία ισχυρίζεται ότι θέλει να πολεμήσει.

“Είναι ένα κράτος με δύο καθεστώτα. Ένα φαινομενικό καθεστώς, αυτό των θεσμών και ένα πραγματικό καθεστώς, αυτό της μαφίας που κυβερνά την Τυνησία”, δήλωσε ο Σάγεντ σε μια συνάντησή του με επαγγελματίες του νομικού κλάδου, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα της προεδρίας στο Facebook.

“Δεν θα κάνω διάλογο με κλέφτες”, δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την 25η Ιουλίου, ο Τυνήσιος πρόεδρος, επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος, απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και ανέστειλε τη λειτουργία του τυνησιακού κοινοβουλίου για τριάντα ημέρες συγκεντρώνοντας στα χέρια του όλες τις εξουσίες. Ωστόσο, στις 24 Αυγούστου παρέτεινε τα μέτρα “μέχρι νεοτέρας”.

Το περασμένο Σάββατοκύριακο ανακοίνωσε ότι θα διορίσει μία κυβέρνηση “το συντομότερο δυνατόν”, αναφερόμενος και σε μια επικείμενη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

“Η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποια πολιτική θα εφαρμόσει. Στόχος είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του λαού της Τυνησίας”, τόνισε την Τρίτη.

“Αποκλείεται να ασχοληθούμε με κλέφτες ή με προδότες”, διεμήνυσε.

Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης μιλούν για αυτήν την επικείμενη ανακοίνωση μιας προσωρινής κυβέρνησης και την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε καθολική ψηφοφορία μέσω ενός δημοψηφίσματος, πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

Ο Κάις Σάγεντ αυτοπαρουσιάζεται μετά την εκλογή του με μεγάλη πλειοψηφία στα τέλη του 2019 ως ο τελικός ερμηνευτής του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος στηρίχθηκε στο άρθρο 80 που προβλέπει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση “επαπειλούμενου κινδύνου” για την εθνική ασφάλεια, για να δικαιολογήσει την αποπομπή του πρωθυπουργού και την αναστολή του κοινοβουλίου.

Πολλοί Τυνήσιοι υποδέχτηκαν τις κινήσεις του Σάγεντ με ενθουσιασμό καθώς, εξαγριωμένοι από την πολιτική τάξη, αναμένουν αποφασιστικές ενέργειες κατά της διαφθοράς και της ατιμωρησίας σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες.

Εντούτοις, αντίπαλοι, πολιτικά κόμματα, δικαστές και δικηγόροι εκφράζουν φόβους για μια “αυταρχική εκτροπή”.

Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, το μεγαλύτερο της Βουλής, το ως τότε κυβερνών κόμμα, και κύριος αντίπαλος του Σάγεντ, τάσσεται κατηγοριματικά ενάντια σε “οποιαδήποτε αναστολή εφαρμογής του Συντάγματος” ή σε “αλλαγή του πολιτικού συστήματος, μέσω ενός δημοψηφίσματος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα