Στον πολύπαθο κλάδο των διανομέων εντοπίστηκαν οι πρώτες παρενέργειες του πολυθρύλητου και πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση νόμου Χατζηδάκη “για την προστασία της εργασίας”.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις, με έγγραφες καταγγελίες τους κάνουν λόγο για “οργανωμένο έγκλημα σε βάρος των διανομέων” και περιγράφουν εργασιακό ντόμινο απολύσεων και αλλοίωσης των εργασιακών σχέσεων.
Σε βάρος ενός κλάδου, ο οποίος στήριξε την αγορά (και μεγιστοποίησε τα κέρδη των εργοδοτών) καθ’όλη την διάρκεια των αλλεπάλληλων εθνικών και τοπικών lock down, ακόμη και κατά την διάρκεια της σφοδρής χιονόπτωσης τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό αποκαλύπτει ότι γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων με καταστήματα σε ολόκληρη την χώρα (KFC), προχωρά σε ομαδικές απολύσεις στο τμήμα των διανομέων.
Μόλις προχθές, προχώρησε στην απόλυση 13 διανομέων από το κατάστημα του Παγκρατίου και οι αρμόδιοι σε τηλεφωνική παρέμβαση της Ομοσπονδίας παραδέχθηκαν πως θέλουν να καταργήσουν το τμήμα διανομής για να συνεργαστούν με τις δύο γνωστές πλέον πλατφόρμες, οι οποίες, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.
Ο ίδιος εργοδότης, προσφάτως, είχε προχωρήσει σε απολύσεις και σε άλλη αλυσίδα ιταλικού φαγητού (Pizza Hut), με την υπόσχεση ότι θα απασχολήσει το προσωπικό στα KFC.
Και στο σημείο αυτό εντοπίζεται το ντόμινο.
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει ότι μια από τις γνωστότερες πλατφόρμες διανομής, η eFood (με την οποία τα KFC προτίθενται να συνεργαστούν) επιχειρεί να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της, από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι).
Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του πρόσφατου εργασιακού νόμου, θέτει στους εργαζόμενους το δίλημμα: άνεργος ή “συνεργάτης”.
Συμφωνα με το ΕΚΑ, ήδη οι συμβάσεις των περίπου 2.700 εργαζόμενων αφορούν κυρίως εικονική εργολαβία διαμέσου γνωστής εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων (Manpower).
Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου με συνεχείς ανανεώσεις κάθε τρεις μήνες. Όμως, η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί ακόμα και από αυτή την ελάχιστη δέσμευση μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους.
H κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εργασίας, υπεραμύνθηκε της επίμαχης διάταξης, κάνοντας λόγο για “ατυχή επικοινωνία μεταξύ της επιχείρησης και των εργαζομένων”, αναπαράγοντας τους κατόπιν εορτής ισχυρισμούς της εταιρείας και υποστήριξε ότι η ρύθμιση προστατεύει τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την σχετική διάταξη του νέου εργασιακού νόμου, οι απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/έργου αποκτούν δικαιώματα ανάλογα με αυτά των εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε πλατφόρμες διανομής.
Προβλέπεται συγκεκριμένα οι πλατφόρμες να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Επιπροσθέτως, προβλέπονται συνδικαλιστικά δικαιώματα για τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις εν λόγω πλατφόρμες, τα οποία θα μπορούν να συστήνουν οργανώσεις, να διαπραγματεύονται και να καταρτίζουν συλλογικές συμφωνίες καθώς και να απεργούν.
Θεωρητικά, λοιπόν, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών “έχουν τα ίδια δικαιώματα” με τους μισθωτούς.
Πρακτικά, οι εργοδότες εκμεταλλεύθηκαν την δυνατότητα… ανάποδης ανάγνωσης της διάταξης και μετατρέπουν τους μισθωτούς σε ελεύθερους επαγγελματίες!