Σε εσωκομματικό εμφύλιο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της Αλβανίας. Η απόφαση του προέδρου του, Λουλζίμ Μπάσα να διαγράψει τον ιδρυτή, ιστορικό ηγέτη και πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή κρίση το αντιπολιτευόμενο κόμμα.
Ο Μπάσα, που υπήρξε δήμαρχος Τιράνων από το 2011 έως το 2015, ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος το 2013, διαδεχόμενος τον Μπερίσα μετά την ήττα των βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν σε πρωθυπουργό τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού κόμματος, Έντι Ράμα. Στόχος ήταν η ανανέωση του κόματος και το πέρασμα στη νέα εποχή μετά από 23 χρόνια ηγεσίας του Μπερίσα.
Ο Σαλί Μπερίσα ο οποίος είχε νεότερος παρουσιάσει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της καρδιολογίας και μάλιστα υπήρξε και καθηγητής στο πανεπιστήμιο των Τιράνων με αξιοσημείωτη διεθνή παρουσία. ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από το Κόμμα Εργασίας του Ενβέρ Χότζα. όπου είχε διατελέσει γραμματέας σε επιτροπές και κομματικές οργανώσεις βάσεις. Το 1990 ηγείται του νεοσυσταθέντος Δημοκρατικού Κόμματος. Εκλέχτηκε πρόεδρος της Αλβανίας το 1992 έως το ταραχώδες 1997. όπου η κρίση των “πυραμίδων” οδήγησε την χώρα στο χείλος του εμφυλίου ενώ το 2005 ξαναπήρε το πηδάλιο της χώρας ως πρωθυπουργός, θέση που διατήρησε μέχρι το 2013.
O Μπάσα δεν είχε μετρήσει σωστά το ανάστημα το ανδρός που αποφάσιζε να διαγράψει…
Απ’ ότι φαίνεται, ο Μπάσα δεν είχε μετρήσει σωστά το ανάστημα το ανδρός που αποφάσιζε να διαγράψει και πιθανώς ανέμενε να δεχθεί ο Μπερίσα στωικά αυτή την απόφαση. Άλλωστε ήταν προφανές πως κάτι τέτοιο ήταν απαίτηση της πρεσβείας των Η.Π.Α. οι οποίες χαρακτήρισαν τον πρώην πρωθυπουργό και την οικογένειά του persona non grata λόγω υποθέσεων διαφθοράς και σκανδάλων. Ο Μπερίσα ωστόσο κάθε άλλο παρά έτοιμος να δεχθεί μια τέτοια ατίμωση είναι. Άλλωστε είναι το “δικό του” κόμμα και δεν θα αφήσει κανέναν να τον εκπαραθυρώσει αμαχητί. Ειδικά όταν αυτός ο κάποιος είναι ο μόνιμος loser της αλβανικής πολιτικής σκηνής, Λουλζίμ Μπάσα.
Ο Μπερίσα όχι μόνο ισχυρίζεται πως η διαγραφή του είναι άκυρη, καθώς για ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει να υπάρξει απόφαση της ολομέλειας του κόμματος, αλλά περνά στην αντεπίθεση λέγοντας πως ο Μπάσα είναι αυτός που πρέπει να φύγει.
Την άποψη του Μπερίσα φαίνεται να συμμερίζεται ένα μεγάλο τμήμα, πιθανώς πλειοψηφικό, της βάσης του κόμματος. Χρεώνουν στον Μπάσα τις συνεχείς ήττες που μετράει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και την αδυναμία του να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπάσα κατά την πορεία του από τα γραφεία του κόμματος στο κοινοβούλιο, για την έναρξη εργασιών της νέας βουλής, έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από μέλη του κόμματος που του φωνάζανε ρυθμικά “Ντροπή!”. Αντιθέτως η υποδοχή του Μπερίσα ήταν θριαμβευτική.
O Μπερίσα ξεκινάει συλλογή 1500 υπογραφών που χρειάζονται για να συγκληθεί έκτακτα το συνέδριο του κόμματος με στόχο να διώξει τον Μπάσα από την ηγεσία
Ακόμα πιο πανηγυρική ήταν η ομιλία του Μπερίσα σε κομματικό ακροατήριο, όπου ανακοίνωσε πως ξεκινάει συλλογή 1500 υπογραφών που χρειάζονται για να συγκληθεί έκτακτα το συνέδριο του κόμματος με στόχο να διώξει τον Μπάσα από την ηγεσία. Σε μια κατάμεστη αίθουσα και εν μέσω θερμών εκδηλώσεων ο Μπερίσα επιτέθηκε στον πρόεδρο του κόμματος αποκαλώντας τον ανεπαρκή, χωρίς προφίλ ηγέτη, υποτελή στον Ράμα, εθνικό μειοδότη και ότι έκανε εκκαθάριση της παλιάς φρουράς, ενώ αποκάλεσε πισώπλατη μαχαιριά την απόφασή για τη διαγραφή του ιδίου. Από τα βέλη του δεν γλύτωσε ούτε ο πρωθυπουργός Ράμα, τον οποίον χαρακτήρισε κεφαλή της μέδουσας της μαφιοκρατίας που έχει μετατρέψει την Αλβανία σε ναρκο-κράτος. Ταυτόχρονα του χρέωσε την κακή πορεία της οικονομίας που έχει οδηγήσει σε μετανάστευση και μείωση του πληθυσμού της χώρας.
Μετά από μια τέτοια αρχηγική εμφάνιση, η θέση του Μπάσα μόνο εύκολη δεν είναι. Φαίνεται πως η απόφαση για τη διαγραφή του ιστορικού ηγέτη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους ψηφοφόρους το Δημοκρατικού Κόμματος που έχουν χορτάσει ήττες την τελευταία δεκαετία και ενεργοποίησε ένα δυναμικό γύρω από τον πολύπειρο Σαλί Μπερίσα, τον οποίον φαίνεται να ακολουθούν και άλλα παλιά στελέχη παραγκωνισμένα από τον Μπάσα.
Να θυμίσουμε εδώ πως το Δημοκρατικό Κόμμα επέστρεψε, μετά τις εκλογές του Απρίλη, στο κοινοβούλιο από το οποίο απείχε, παρά τις διεθνείς πιέσεις, για περισσότερο από δύο χρόνια. Η επιστροφή αυτή κάθε άλλο παρά ενωμένο το βρίσκει την στιγμή που ο Ράμα ξεκινάει από θέση ξεκάθαρης ισχύος την τρίτη θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο.