ΑΘΗΝΑ
02:07
|
25.04.2024
Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το Εθνικό Πάρκο Σεκόγια, το δάσος με ορισμένα από τα ψηλότερα και γηραιότερα δέντρα στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυροσβέστες τυλίγουν με αντιπυρικές πυρίμαχες κουβέρτες τα κωνοφόρα δέντρα, σύμβολο της αμερικανικής δασικής ιστορίας, καθώς οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το Εθνικό Πάρκο Σεκόγια στην Καλιφόρνια.

Οι αρχές φοβούνται ότι είναι ζήτημα ωρών η πυρκαγιά να αρχίσει να κατακαίει το δάσος με ορισμένα από τα ψηλότερα και γηραιότερα δέντρα στον κόσμο. Στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν περίπου 2.000 σεκόγιες, ανάμεσά τους η σεκόγια με το όνομα “Στρατηγός Σέρμαν” που με ύψος που αγγίζει τα 83 μέτρα θεωρείται ένα από τα υψηλότερα δέντρα σε όλο τον κόσμο.

Εδώ και μία εβδομάδα μαίνονται οι πυρκαγιές Παραντάις και Κόλονι, οι οποίες έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Περισσότεροι από 350 πυροσβέστες με τη συνδρομή εναέριων μέσων πυρόσβεσης δίνουν μάχη με τις φλόγες. “Είναι μια σημαντική περιοχή για πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους και όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διάσωση αυτού του δάσους”, δήλωσε στους “Τάιμς του Λος Άντζελες” η Ρεμπέκα Πάτερσον, εκπρόσωπος των Εθνικών Πάρκων Σεκόγια και Κινγκς Κάνιον.

Η σεκόγια με το όνομα “Στρατηγός Σέρμαν” εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 2.300 – 2.700 ετών. Οφείλει την ονομασία του στον φυσιοδίφη Τζέιμς Γόλβερτον το 1879, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του στρατηγού του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, Γουίλιαμ Τεκάμσε Σέρμαν.
 
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι σεκόγιες είναι ανθεκτικές στις φλόγες και ότι εξελίχθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να επιβιώνουν στις πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές στο Παραντάις και Κόλονι στην ευρύτερα περιοχή της Σιέρα Νεβάδα προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Για ένα ακόμα καλοκαίρι η πολιτεία της Καλιφόρνιας γνώρισε πολλές καταστροφικές πυρκαγιές. Το τρέχον έτος οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περισσότερα από 7.400 πύρινα μέτωπα, τα οποία κατέκαψαν περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και ανομβρίας αλλά και η κλιματική κρίση είναι ορισμένες από τις αιτίες για την εκδήλωση πυρκαγιών στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Η φωτιά Ντίξι, η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί στην Καλιφόρνια, έχει περιοριστεί και οριοθετηθεί.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα