ΑΘΗΝΑ
00:33
|
20.05.2024
Νεκροί είναι ο στρατηγός Αμπουζαΐντ αλ Μπαράσι και ο τεχνικός Μιλάντ αλ Ασέμπεϊ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΛΕΣ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την Κυριακή (20/9) όταν συγκρούστηκαν εν πτήσει δύο ελικόπτερα των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπός τους.

“Η σύγκρουση μεταξύ των δύο ελικοπτέρων προκάλεσε τον θάνατο του στρατηγού Αμπουζαΐντ αλ Μπαράσι και του τεχνικού Μιλάντ αλ Ασέμπεϊ“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιλούντ ελ Ζουάι, εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Χάφταρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας και μέρος του νότου.

Το δυστύχημα σημειώθηκε μετά το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στη Μέσους, κοινότητα που απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βεγγάζης.

“Το πλήρωμα του δεύτερου ελικοπτέρου είναι σώο και αβλαβές” σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από λιβυκά ΜΜΕ και μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται το κουφάρι ελικοπτέρου σε ακατοίκητη ζώνη.

Τα δύο ελικόπτερα “εκτελούσαν στρατιωτική αποστολή”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη φύση της αποστολής.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι τα ελικόπτερα του ΛΕΣ συγκρούστηκαν ενώ συμμετείχαν σε επιχείρηση εναντίον ομάδας ανταρτών του FACT, με την οποία ως πρότινος υπήρχε συμμαχική σχέση.

Το Μέτωπο για την Αλλαγή και την Ομόνοια στο Τσαντ (FACT) πήρε μέρος στον μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη στο πλευρό του ΛΕΣ.

Τον Απρίλιο, μαχητές του πέρασαν στο βόρειο Τσαντ και ενεπλάκησαν σε μάχες με τις ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας. Σε αυτές τις εχθροπραξίες σκοτώθηκε ο πρόεδρος του Τσαντ, ο Ιντρίς Ντεμπί. Την εξουσία ασκεί έκτοτε ο γιος του, πλαισιωμένος από ανώτατους αξιωματικούς του στρατού.

Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που ήταν πιστές στην πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA, που αναγνώριζε ο ΟΗΕ και είχε την έδρα της στην Τρίπολη) και αυτές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ άρχισαν τον Απρίλιο του 2019 και τελείωσαν το καλοκαίρι του 2020.

Από τον περασμένο Οκτώβριο τηρείται κατάπαυση του πυρός μέχρι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η εμφάνιση του Χαλίφα Χάφταρ στο Κάιρο και η συνάντησή του με τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, φαίνεται να σχετίζεται με την έντονη φημολογία πως επιθυμεί την συμμετοχή του στις λιβυκές προεδρικές εκλογές.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη έχει επιβεβαιώσει ότι ο Χάφταρ συναντήθηκε στις αρχές Αυγούστου στο Κάιρο με τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον για τη Λιβύη, πρεσβευτή Ρίτσαρντ Νόρλαντ, καθώς και με Αιγύπτιους αξιωματούχους “στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για να στηριχθούν οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα